Expeditie Robinson | Unimog U 5000 als 6x6

Bijna iedereen zal het er over eens zijn dat de Mercedes Unimog tot één van de coolste voertuigen die ooit door de mensheid gemaakt zijn behoort.

Mercedes doet daar echter nog een schepje bovenop door op de normale Unimog een extra aangedreven as te monteren. Zo ontstaat een expeditievoertuig van de buiten categorie met 6-wielaandrijving.

Onder de motorkap ligt een viercilinder dieselmotor met een inhoud van 4,8 liter die 218Pk levert. Dit aantal is niet erg indrukwekkend; het koppel daarentegen wel, dit komt uit op een dikke 800Nm. Dankzij Bluetec technologie voldoet deze motor zelfs aan de Euro-5 norm. Een speciale export versie zonder Bluetec (Euro-3) is ook leverbaar.

Dankzij de derde as kan deze Unimog het nodige aan extra gewicht meenemen, namelijk 10 ton. Met een leeggewicht van 7,24 ton kom je dan uit op ruim 17 ton aan totaalgewicht. De draaicirkel voor al dit gewicht bedraagt slechts 19,5 meter.

Het bouwen van deze Unimog doet Mercedes echter niet zelf. Hiervoor wordt de hulp van ombouwpartner Paul uit het Duitse Passau ingeroepen.

Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van bekende componenten zoals aandrijving op alle assen, diverse spermogelijkheden voor de differentiëlen, schroefveren, 8 versnellingen voor- en 6 achteruit (!) en bandenspanningsregelaar “tirecontrol”. Optioneel is een extra terreingroep leverbaar die zelfs bestaat uit 8 voor- en 8 achteruit versnellingen of een verhoging waarmee er zelfs door 1,2 meter water gereden kan worden. De U5000 heeft een service interval van 1200 uur.

Voor wat betreft de opbouw zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan een kraan gemonteerd worden, een cabine voor het transporteren van een team van maximaal 30 personen of een watertank met meer dan 7000 liter voor het bestrijden van bosbranden.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: