Fiat maakt Tipo familie weer compleet met hatchback en stationwagon

Fiat presenteert tijdens de autosalon van Genève de volledig nieuwe Tipo-familie. De al eerder gepresenteerde vierdeurs Tipo sedan krijgt later dit jaar gezelschap van de nieuwe vijfdeurs hatchback en stationwagon.

De nieuwe Fiat Tipo is ontwikkeld volgens het principe 'Skills, no Frills', ofwel functioneel zonder opsmuk. De Tipo hatchback is 4,37 m lang, 1,79 m breed en 1,50 m hoog. De stationwagon is met z'n lengte van 4,57 m net een tikkeltje langer. De extra hoogte komt door de dakdragers.

De inhoud van de bagageruimte onder de hoedenplank bedraagt 440 liter voor de hatchback en 550 liter voor de stationwagon-variant. Laatstgenoemde is voorzien van een flexibel in te delen bagageruimte.

Fiat Tipo hatchback stationwagon ulive t-jet 2017 06

Uconnect 7" HD LIVE

Volgens Fiat zit de nieuwe Tipo vol met slimme oplossingen die het leven aan boord veraangenamen. Hieronder het optionele Uconnect 7" HD LIVE met een 7-inch kleurentouchscreen, Bluetooth, audiostreaming, tekstlezer en spraakherkenning, AUX- en USB-poorten met iPod-integratie en bedieningsknoppen op het stuur. Desgewenst is dit systeem uit te breiden met een parkeercamera en het nieuwe TomTom 3D Touch-navigatiesysteem.

Gebruikers van Uconnect LIVE die de gratis bijbehorende app van de Apple App Store of van Google Play downloaden op hun smartphone, kunnen ten volle profiteren van alle functies, zoals muziek streamen met Deezer en TuneIn, nieuws van Reuters, navigatie via TomTom LIVE en de mogelijkheid in contact te blijven met vrienden via Facebook Check-in en Twitter. Gebruikers kunnen verbruik en emissies in de gaten houden met eco:Drive en de toestand van de auto met my:Car.

Zeer binnenkort zijn Apple CarPlay en Android Auto ook beschikbaar via Uconnect 7" HD LIVE. Hiermee integreert de smartphone met de display en de bediening van de auto.

Fiat Tipo hatchback stationwagon ulive t-jet 2017 02

Interieur en bagageruimte

De hatchback en stationwagon bieden ruim plaats aan vijf personen. Zelf mensen met een lengte van 1,85 meter vinden een comfortabele plek, zowel voorin als achterin. Ook de beenruimte is ongeëvenaard in het segment van de Tipo.

De afstand tussen de rand van de voorstoel en de positie van de hiel van de voorpassagier is maar liefst 107 cm en achterin 93,4 cm - vergelijkbaar met auto's uit hogere segmenten. De middelste positie achterin is gevormd als een echte zitplaats, met genoeg beenruimte om ook volwassen passagiers in alle comfort te vervoeren.

De bagageruimte is ook een van de grootste van het segment: 440 liter voor de hatchback en 550 liter voor de stationwagon. De drempel van de stationwagon is laag en vlak, zodat grote voorwerpen met gemak naar binnen kunnen worden geschoven.

De vloer kan op een lagere stand worden geplaatst voor maximale ruimte en onder een hoek van 40 graden, zodat ook de ruimte onder de vloer kan worden benut.

In de bagageruimte zijn twee lampen, twee tassenhaken en vier bevestigingshaken gemonteerd. En voor het geval de bagageruimte niet voldoende is, kan de rugleuning van de achterbank in ongelijke delen (60:40) worden neergeklapt, zodat een vlakke laadvloer van 1,80 meter ontstaat.

Alle versies van de Fiat Tipo zijn voorzien van talloze bergvakken in het interieur, met een totale inhoud van 12 liter. In de middenconsole voor de versnellingshendel is een mediacenter geplaatst waarop allerlei mobiele apparaten kunnen worden aangesloten.

Fiat Tipo hatchback stationwagon ulive t-jet 2017 08

Motoren en transmissies

De nieuwe Fiat Tipo hatchback en stationwagon zijn in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) leverbaar met motoren die voldoen aan de emissienorm Euro 6. Het gamma omvat de 1,3-liter MultiJet (95 pk) en 1,6-liter MultiJet turbodieselmotor (120 pk) - die ook als ECO-versie leverbaar is.

Verder is de Tipo beschikbaar met de 1.4 16v Fire (95 pk), de 1.4 T-Jet (120 pk) en de 1.6 E-torQ (110 pk) benzinemotoren. Er is ook een 1.4 T-Jet (120 pk) benzine-/lpg-motor.

Er is keuze uit drie transmissies. Een handmatig te bedienen vijfversnellingsbak is leverbaar in combinatie met de 1.3 MultiJet, de andere modellen worden geleverd met een zesversnellingsbak. Er is een automatische transmissie met koppelomvormer voor de 1,6-liter benzinemotor en een automaat met dubbele koppeling voor de 1.6 MultiJet.

1.4 16v Fire en 1.6 E-torQ

De basismotorisering is de 1.4 16v Fire. Deze benzinemotor levert (95 pk) bij 5.500 toeren en 125 Nm bij 4.250 toeren. De viercilinder lijnmotor is buitengewoon efficiënt over het gehele toerenbereik, wat zich vertaalt in aansprekende prestaties tegenover een bescheiden verbruik.

Voor optimaal comfort is er de 1.6 E-TorQ-benzinemotor met 110 pk vermogen en 152 Nm koppel, gecombineerd met een zestrapsautomaat.

Fiat Tipo hatchback stationwagon ulive t-jet 2017 04

1.4 T-Jet

De 1.4 T-Jet levert dankzij turbotechniek uitstekende prestaties tegenover een bescheiden verbruik. Het maximumvermogen van 120 pk is beschikbaar bij 5.000 toeren en het maximumkoppel van 206 Nm bij 2.500 toeren.

Deze motor is er ook als Dual Fuel-versie, die op zowel benzine als LPG loopt. Dankzij de nieuwste techniek voldoet deze motor aan de emissienorm Euro 6, biedt hij een extra grote actieradius en dezelfde prestaties als de reguliere benzinemotor, maar tegen een lager verbruik en lagere kosten dankzij de lage prijs van LPG.

De LPG-installatie is geïntegreerd in het ontwerp van de 1,4-liter turbomotor. Er zijn ook specifieke materialen en componenten toegepast. Zo zijn de klepzetels en de inlaat- als uitlaatkleppen aangepast op het gebruik van LPG, zodat dezelfde duurzaamheid en prestaties als die van de benzinemotor gewaarborgd zijn. De LPG-installatie wordt in de fabriek gemonteerd en is gecertificeerd, zodat Fiat elke auto met volledige garantie levert.

1.6 MultiJet II en 1.3 MultiJet

Alle modellen van de Tipo zijn leverbaar met de 1,6-liter turbodieselmotor, voorzien van de tweede generatie MultiJet-techniek. De motor levert 120 pk vermogen bij 4.000 toeren en een maximumkoppel van 320 Nm bij slechts 1.500 toeren dankzij de variabele turbogeometrie.

Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard, een zestrapautomaat met dubbele koppeling is optioneel. Het gemiddelde verbruik is vastgesteld op 3,7 l/100 km met een bijbehorende CO2-emissie van slechts 98 g/km.

De 1.3 MultiJet is de trots van de motoringenieurs van FCA. Hij biedt in combinatie met de handbediende vijfversnellingsbak aantrekkelijke prestaties en veel rijplezier tegen zeer lage gebruikskosten. Het vermogen van 95 pk is beschikbaar bij 4.000 toeren en dankzij de turbo met variabele geometrie levert de motor al bij 1.500 toeren zijn maximumkoppel van 200 Nm.

Fiat Tipo zilver Aegea grijs 2016 03

Prijzen en standaarduitrusting

De nieuwe Tipo sedan is een praktische auto die keuze biedt uit een eenvoudig en helder aanbod. Fiat biedt de Tipo sedan vanaf € 19.495,- als Pop aan. De standaarduitrusting omvat onder meer in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, handbediende airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en centrale portiervergrendeling.

Wie kiest voor de compleet uitgeruste Lounge, vanaf € 22.495,-, heeft standaard de beschikking over onder andere automatische airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, cruise control, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, radiobediening op stuurwiel, Uconnect 5" navigatie (o.a. Bluetooth, DAB+ en Uconnect LIVE), lichtsensor en regensensor.

De nieuwe Tipo sedan staat in maart bij de dealer, de hatchback en stationwagon uitvoeringen volgen later.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: