Flitsapps waaronder Waze en Flitsmeister verboden in Duitsland

Bestuurders die een flitspaal- of mobiele flitserwaarschuwing in de auto gebruiken, lopen voortaan de kans om beboet te worden in Duitsland. De Bondsraad heeft hiertoe de wegenverkeerswet aangescherpt meldt het Algemeen Dagblad.

In de wegenverkeerswet was al opgenomen dat ingebouwde radarverklikkers en losse apparatuur die ertoe dient om controles aan te kondigen of te verstoren bij onze Oosterburen verboden is. Sinds 14 februari mogen ook apps met die functie niet meer. Tot voor kort was dit nog een grijs gebied omdat telefoons dat niet als hoofddoel hebben.

Artikel 23 in de wegenverkeerswet is nu veranderd, zodat het ook om apparaten gaat die naast hun hoofddoel ook de controles kunnen verklikken en/of verstoren. Als je alleen de flitspaal-app installeert, ben je echter niet strafbaar; alleen het gebruik ervan is namelijk verboden.

Hetzelfde geldt voor navigatieapparatuur. Veel navigatiesystemen worden geleverd met een vooraf geïnstalleerde flitspaalwaarschuwing. Als je die functie echter permanent uitschakelt, ben je niet strafbaar.

Er zit echter wel een flinke maas in de nieuwe wet. De passage in de wegenverkeerswet verwijst expliciet naar de bestuurder. Andere passagiers zijn daarmee dus vrijgesteld en in theorie mag de bijrijder dus een flitspaalapp mogen gebruiken. Het probleem daarbij is alleen dat deze de bestuurder dan ook weer niet mag waarschuwen voor flitspalen.

Bewijzen dat een bijrijder de bestuurder heeft gewaarschuwd is natuurlijk een onmogelijke zaak voor de Polizei, waar de bewijslast voor deze overtreding komt te liggen. De kosten voor een bekeuring bedragen overigens 75,- euro. Ik ben alvast benieuwd wanneer hiervoor überhaupt de eerste boete wordt uitgeschreven.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: