Frankrijk: 135 euro boete voor gebruik oordopjes in verkeer

In Frankrijk is het vanaf 1 Juli verboden om als fietser of automobilist oordopjes in of een hoofdtelefoon op te hebben in het verkeer. Het gaat dan 135,- euro kosten wanneer je betrapt wordt. De maatregel moet het aantal verkeersongevallen drastisch naar beneden brengen.

Volgens de Franse regering wordt één op de tien verkeersongevallen waarbij een of meerdere slachtoffers vallen veroorzaakt door het gebruik van de telefoon achter het stuur. Ook voor fietsers en motorrijders zal het straks dus verboden zijn om bijvoorbeeld muziek te luisteren tijdens het rijden.

Concentratie

Het nieuwe boetesysteem wordt noodzakelijk geacht om bestuurders in het verkeer bij de les te houden. “Met een hoofdtelefoon sluiten bestuurders zich af van hun externe omgeving en daarmee verliezen ze hun concentratie”, zo legt een woordvoerder van de Franse politie uit. Naast de boete van 135,- euro moeten jonge bestuurders bij aanhouding ook drie punten inleveren op hun rijbewijs.

Volgens de woordvoerder mag de politie in veel meer andere gevallen ook al boetes uitschrijven wanneer een bestuurder concentratiebeperkende zaken uitvoert. “Men moet voortdurend in de positie zijn om alle manoeuvres uit te kunnen voeren. Wanneer de politie inschat dat bepaalde activiteiten dit belemmeren, zoals het eten van een broodje of rijden met een hond op schoot, dan kan alsnog een proces verbaal worden uitgeschreven.”

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: