Geen 4-Matic wel V8 voor nieuwe Mercedes C63 AMG

Mercedes heeft inmiddels de nieuwe C63 AMG gepresenteerd en daarbij zijn een viertal zaken opvallend.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 32

 

Ten eerste zijn er voortaan twee versies leverbaar, de C63 en de C63 S. Eerstgenoemde beschikt over 476Pk, de tweede over 510PK.

Ten tweede is geen van beide modellen leverbaar met vierwielaandrijving (4-Matic), iets wat velen verwacht hadden, maar helaas er niet van gekomen is. Audi heeft met de RS4 Quattro dus nog een uniek verkoopargument.

Ten derde is de nieuwe C63 binnen het segment het enige model dat uitgerust is met een achtcilinder biturbomotor. Het resultaat daarvan is volgens AMG een uiterst sportief vermogen en een bijzonder ‘emotionele’ motorsound. Hulde aan AMG dus.

En als laatste kunnen we je melden dat de C63 S gebruikt maakt van actieve motorsteunen, net als de onlangs gepresenteerde AMG GT. Deze motorsteunen richten zich op het conflict tussen comfort en rijdynamiek door de trillingen vanuit de aandrijflijn te reduceren.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 31

De dynamische steunen passen hun stijfheid vloeiend en direct aan de rijomstandigheden en –stijl aan. Zachte motorsteunen verbeteren het comfort door geluid en trillingen los te koppelen. Handling en wendbaarheid profiteren daarentegen van stijvere motorsteunen. Wanneer er op dynamische wijze wordt gereden voelt de bestuurder zich meer verbonden met de auto doordat hij meer feedback ontvangt en het stuurgevoel directer wordt.

De bestuurder profiteert onder alle omstandigheden van een preciezer stuurgevoel. Minimale bewegingen van de massa van de aandrijflijn zorgen ook dat er minder stuurcorrecties nodig zijn. Alle overige zaken die je moet weten vind je hieronder.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 20

Het V8 topmodel in de C-Klasse is leverbaar in vier varianten. De Limousine en Estate worden beide aangeboden als AMG C63 S en C63. De C63 S staat garant voor nog meer rijdynamiek.

De Mercedes-AMG C63 viert zijn wereldpremière op 2 Oktober 2014, samen met het beursdebuut van de Mercedes-AMG GT op de Autosalon van Parijs. De marktintroductie van de C63 S Limousine met 510Pk staat voor Februari 2015 gepland. De C63 met 476Pk en de C63 S Estate volgen in April volgend jaar.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 34

De M177 4.0-liter V8 biturbomotor, het jongste lid van de BlueDIRECT motorenfamilie, is nauw verwant met de M178, het sportieve hart van de nieuwe AMG GT.

De nieuw ontwikkelde achtcilinder heeft twee turbo’s die niet aan de buitenkant, maar tussen de cilinderbanken in V-opstelling zijn gemonteerd. Een constructie die door specialisten wordt aangeduid als ‘hot inside V’. Het voordeel is een compacter motorontwerp, een optimale respons en lage uitlaatgasemissies en een optimale menging van de brandstof.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 06

De voorbereiding van het mengsel wordt verzorgd door een systeem van piëzo directe benzine-injectie, dat exclusief door Mercedes toegepast wordt. De derde generatie van het proces met verstuivinggeleide verbranding is ontwikkeld om te voldoen aan alle toekomstige emissie-eisen. Een bijzonder geavanceerd koelsysteem verzekert prima prestaties, zelfs bij hoge snelheden op een circuit.

De C63 S accelereert dankzij de nieuwe V8 van nul tot 100 km/h in 4,0 seconden en de C63 in 4,1 seconden (Estate: resp. 4,1 en 4,2 seconden). De topsnelheid ligt op 250 km/h (elektronisch begrensd). De vermogen-gewichtverhouding van 3,4 kg/pk (C63 S) en 3,6 kg/pk (C63) plaatsen de nieuwe AMG C-klasse toppers ook bovenaan de statistieken.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 08

Het verbruik komt volgens AMG uit op 8,2 liter per 100 kilometer (NEDC gecombineerd, 192 gram CO2/km) en daarmee is de C63 het zuinigste achtcilinder high-performance model ter wereld. Hij verbruikt aanzienlijk minder brandstof vergeleken met de vorige generatie. Zo is het brandstofverbruik ten opzichte van de 6,3-liter V8 uit het vorige model met 32 procent afgenomen.

AMG heeft bijzonder veel aandacht besteed aan het motorgeluid tijdens het ontwikkelingstraject. De C63 en C63 S hebben een sportuitlaat met een klep in de uitlaat. Afhankelijk van het AMG DYNAMIC SELECT rijprogramma varieert het motorgeluid van ingetogen tijdens lange afstanden en een bijzonder emotionele sound.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 18

De uitlaatklep zit vooraan, in het verbindingsstuk tussen de twee uitlaatpijpen. De oneindig variabele bediening ervan wordt gecontroleerd op basis van het gekozen rijprogramma, de door de bestuurder gewenste prestaties en het toerental van de motor.

Een sportuitlaatsysteem met drie in- en uitschakelbare uitlaatkleppen is als optie beschikbaar voor beide motorvarianten. Het geeft de bestuurder nog meer mogelijkheden. In de ‘Comfort’ modus is de motor rustiger en comfortabeler, terwijl hij in ‘Sport +’ en ‘Race’ zijn V8-sound nog nadrukkelijker laat horen – inclusief akoestisch tussengas bij op- en terugschakelen. Los van het gekozen rijprogramma kan het motorgeluid ook individueel met een druk op de knop geregeld worden.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 10

AMG’s automatische Speedshift MCT 7-traps sporttransmissie is voor toepassing in de C63 uitgebreid verder ontwikkeld en daarbij zijn de reactietijden nog sneller geworden. Of er nu automatisch of via de schakelpaddles aan het stuurwiel geschakeld wordt - handmatig op- of terugschakelen verloopt nu aanzienlijk sneller dan in het vorige model.

De transmissie werkt aanzienlijk spontaner, in het bijzonder in de ‘Sport +’ en ‘M’ modus. Deze snellere respons kon worden gerealiseerd door optimalisatie van de hard- en software van de transmissie.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 09

De C63 is verder uitgerust met een onafhankelijke wielophanging waarvoor veelvuldig gebruik wordt gemaakt van aluminium, op dynamiek georiënteerde kinematiek, elektronisch gecontroleerde schokdempers en speciale AMG elastokinematiek. Met het AMG RIDE CONTROL sportonderstel kan de bestuurder de karakteristieken van de auto wijzigen middels drie keuzemogelijkheden, van maximale sportprestaties tot aan comfort voor de lange afstanden.

Vóór heeft de C63 zelfs een vierpunts ophanging met radiaal bevestigde remmen, afkomstig uit de autosport. Onafhankelijke fusees en een breder wielspoor laten een grotere laterale acceleratie toe. De multilink ophanging achter met onafhankelijke wielbevestiging zorgt op dezelfde manier voor meer negatief camber.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 07

Voor extra tractie en dynamiek heeft de C63 achter een mechanisch sperdifferentieel, terwijl de C63 S achter uitgerust is met een elektronisch sperdifferentieel. Beide reduceren wielspin op het binnenste wiel, zonder dat er geremd wordt. Als resultaat kan de bestuurder sneller de bocht uit accelereren.

Bovendien behoudt de auto zijn stabiliteit tijdens remmen op hoge snelheid. Het sperdifferentieel verbetert daarnaast de tractie tijdens acceleraties vanuit stilstand. De voordelen van het op de C63 S standaard elektronische sperdifferentieel in vergelijking met een mechanisch sperdifferentieel zijn een snellere en meer verfijnde controle.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 01

De C63 staat standaard op titanium grijze gepolijste lichtmetalen velgen met een 10-spaaks design in de maatvoering 8,5 x 18 (voor) en 9,5 x 18 (achter), in combinatie met 245/40 R 18 banden (voor) en 265/40 R 18 (achter).

De wielmaten op de C63 S zijn 245/35 R 19 (voor) en 265/35 R 19 (achter) met lichtmetalen 5-dubbelspaaks velgen in de maatvoering 8,5 x 19 (voor) en 9,5 x 19 (achter). Een high-performance keramisch-composiet remsysteem is voor het eerst indien gewenst beschikbaar voor de C 63 S. Optionele sportbanden garanderen een opmerkelijk forse toename in grip.

De bestuurder kan kiezen uit vier verschillende AMG DYNAMIC SELECT rijprogramma’s om de karakteristiek van de C63 te beïnvloeden. De C63 S heeft daarbij nog een ‘Race’ stand. De bedieningsknop daartoe bevindt zich links van de touchpad. Er kan gekozen worden uit verschillende vooraf geconfigureerde rijprogramma’s en een ‘Individual’ rijprogramma, dat uitgebreide persoonlijke configuratie toelaat.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 22

De ‘zeilfunctie’ is compleet nieuw en zorgt voor nog meer reductie van het brandstofverbruik. Wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat tussen 60 en 160 km/h, opent de koppeling van de MCT-transmissie en wordt de motor losgekoppeld van de aandrijflijn. Het elektronische systeem laat het toerental van de motor zakken naar stationair en de weerstand, veroorzaakt door de compressie en de wrijvingskrachten in de motor, wordt sterk teruggebracht.

De Mercedes-AMG C 63 heeft aluminium spatborden vóór, aan beide zijden verbreed met 14 millimeter en voorzien van ‘V8 BITURBO’ signering. De complete voorzijde is ook met 54 mm verlengd. Daarbij is de structuur van de kale carrosserie in sommige delen versterkt om de extreme langs- en dwarskrachten, veroorzaakt door de aandrijflijn, te compenseren.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 36

Het dashboard is afgewerkt met zwart lederlook ARTICO met een premium look en stiksels in kristalgrijs, aluminium accenten in de vorm van een vleugel en het - exclusief voor AMG - analoge IWC-designklokje (afhankelijk van de gekozen uitrusting).

Naast het bedieningspaneel zit de AMG DYNAMIC SELECT schakelaar, evenals een aantal AMG-specifieke bedieningsknoppen voor het drievoudig instelbare RIDE CONTROL sportonderstel, het 3-fase ESP en de optionele knop voor het sportuitlaatsysteem met klepcontrole.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 39

De snelheidsmeter met speciale carbon-look cijfers loopt door tot 320 km/h. Performance-stoelen zijn ook leverbaar als alternatief voor de standaard sportstoelen in lederlook ARTICO / DINAMICA microvezel. Ze zorgen voor een lage zitpositie en garanderen een betere zijwaartse ondersteuning.

Mercedes AMG C63 S V8 BiTurbo wit blauw 2015 37

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: