Géén revolutie: Audi presenteert saaie nieuwe A4

Audi presenteert vandaag voor het eerst de compleet nieuwe A4 en ook maar meteen de A4 Avant.

Volgens Audi is het bestverkochte model binnen het modelprogramma van het merk op alle fronten geheel nieuw ontwikkeld, maar wat mij betreft zijn ze daar het uiterlijk bij vergeten.

Want opnieuw moet je drie maal kijken om te ontdekken of je buurman nu een A3, A4 of A6 rijdt. Helaas is Audi van deze kritiek al een paar jaar op de hoogte maar de ontwerpers hebben kennelijk de opdracht om “op zeker te gaan” gekregen en dus biedt het uiterlijk absoluut niets nieuws.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  11

Met een lengte van 4,73 meter en een wielbasis van 2,82 meter staat de nieuwe A4 toch prachtig op het asfalt waarbij de singleframe grille breed en laag tussen de koplampen, die overigens standaard voorzien zijn van xenonverlichting, staat. Optioneel zijn uiteraard LED- en Matrix-LED-koplampen leverbaar.

Binnenin zijn de schouder- en hoofdruimte voor de bestuurder en voorpassagier met respectievelijk 11 en 24 mm gegroeid. Ook de interieurlengte is groter geworden (+17 mm), terwijl de beenruimte achterin zelfs met 23 mm is toegenomen. Daarmee zet de nieuwe A4 de toon in z’n klasse.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  12

Aangezien Audi meldt dat tijdens de ontwikkeling hoge prioriteit werd gegeven aan het terugdringen van CO2-emissies, zal het niemand verbazen dat de A4 (als Limousine) met 0,23 de best luchtweerstandwaarde in zijn klasse laat zien.

Tegelijkertijd is het gewicht met maximaal 120 kg (afhankelijk van de motorisering) afgenomen wat leidt tot prima CO2-emissies, zelfs 95 gram per kilometer voor de 110kW/150Pk sterke A4 Limousine 2.0 TDI ultra. Daarmee is de A4 overigens de eerste in z’n klasse die onder de 100 gram duikt.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  07

Krachtige zes- en viercilindermotoren

De nieuwe A4 en A4 Avant arriveren met een keuze uit zeven motoren: drie TFSI-benzinemotoren en vier TDI-diesels. Het vermogen van de krachtbronnen is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de vorige generatie en loopt uiteen van 110kW/150Pk tot 200kW/272Pk. Desondanks is het brandstofverbruik verder teruggedrongen, maximaal met zelfs 21 procent.

De Audi A4 2.0 TDI ultra heeft een vastgesteld verbruik van 3,7 liter diesel op 100 kilometer en een CO2-uitstoot van slechts 95 g/km (Avant: 3,8 l/100 km en 99 g/km). Deze 2.0 TDI is tevens in een versie met 140kW/190Pk leverbaar, met 400Nm aan koppel.

Beide 2.0-liter TDI’s met voorwielaandrijving komen voor zakelijke rijders dit jaar nog in aanmerking voor 20 procent fiscale bijtelling. Hoofdrollen zijn verder weggelegd voor de twee 3.0 TDI zescilinders met respectievelijk 160kW/218Pk en 200kW/272Pk aan vermogen en een koppel van 400 en 600Nm.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  13

Compleet nieuwe verbrandingsmethode

Op benzinegebied innoveert Audi met de 140kW/190Pk sterke 2.0 TFSI ultra, die gebruikmaakt van een nieuwe verbrandingsmethode. Die maakt de motor extra zuinig, met een vastgesteld verbruik van 4,8 liter op 100 km en een CO2-uitstoot van 109 g/km als resultaat (Avant: 5,0 l/100 km en 114 g/km CO2). Ook hier is dus 20% bijtelling gegarandeerd.

De basis benzinemotor is een 1.4 TFSI met 110kW/150Pk en 250Nm aan koppel. Daarnaast is er keuze voor een 2.0 TFSI met 185kW/252Pk en een trekkracht van 370Nm. Op termijn volgt tevens een 2.0 TFSI g-tron-variant met 125kW/170Pk en 270Nm voor de Audi A4 Avant, die aardgas of het duurzaam geproduceerde Audi e-gas als brandstof consumeert.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  06

S tronic, tiptronic of handgeschakeld

De transmissies voor de nieuwe Audi A4 en A4 Avant – de handgeschakelde zesversnellingsbak, de zeventraps S tronic met dubbele koppeling en de achttraps tiptronic automaat (3.0 TDI 200kW/272Pk) - zijn compleet nieuw ontwikkeld.

De automatische transmissies voorzien nu ook in een brandstofbesparende vrijloopfunctie. Wielafhankelijke koppelsturing versterkt de prestaties van de voorwielaandrijving en Quattro vierwielaandrijving. Voor de meest krachtige TDI zal Audi vanaf 2016 optioneel ook een sportdifferentieel op de achteras bieden.

Rijdynamiek

Op het gebied van handling heeft de nieuwe A4 uiteraard ook een stap voorwaarts gemaakt, waarbij sportiviteit en prestaties naadloos samen moeten gaan met de focus op comfort.

De A4 krijgt daarom een nieuw ontwikkelde vijflink voorwielophanging en een elektromechanische stuurbekrachtiging. Samen leggen ze volgens Audi de basis voor een dynamische handling en een optimaal rijcomfort.

Aanvullende opties zijn dynamische besturing, waarbij de stuuroverbrenging wordt bepaald op basis van de snelheid en instuurhoek van de auto, en een ophanging met instelbare schokdempers waarmee de bestuurder kan kiezen uit twee settings: sport of comfort. Beide onderstelopties zijn geïntegreerd in het Audi drive select systeem, dat in Nederland standaard wordt geleverd op alle uitvoeringen.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  02

Opslaan

Ook op het gebied van opslaan is er nieuws te melden. Zo is de bagageruimte van de nieuwe A4 Avant met 505 liter de grootste in het premiumsegment. Met de achterstoelen neergeklapt neemt het volume overigens toe tot 1.510 liter.

Een elektrisch afdekscherm en elektrisch te openen achterklep zijn standaard. Optioneel kan het open en sluiten ook via een sensor met de voet worden aangestuurd.

Informatietechnologie: Audi virtual cockpit en MMI

In technologisch opzicht is alles natuurlijh helemaal bij de tijd dankzij de laatste generatie infotainment- en veiligheidssystemen.

Voorbeelden zijn natuurlijk de Audi virtual cockpit, de Audi smartphone interface, het Bang & Olufsen Sound System met 3D sound, de Audi phone box met draadloze oplaadfunctie, het nieuwe head-up display voor de bestuurder, entertainment achterin via de Audi tablet en nieuwe rijassistentiesystemen en Audi connect services.

Het top-end infotainmentsysteem MMI Navigatie plus met MMI touch en een groot 8,3 inch scherm heeft een touchpad op de ronde bedieningsknop om in en uit te kunnen zoomen en om tekens in te voeren.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  08

Meest uitgebreide aanbod aan rijassistentie- en veiligheidssystemen

De A4 en A4 Avant zijn de maatstaf in hun klasse op het gebied van rijassistentiesystemen.

De predictive efficiency assistant helpt brandstof te besparen, Audi active lane assist houdt de auto binnen de rijbaanmarkering en de adaptive cruise control met Stop&Go inclusief file-assistent maakt filerijden stressvrij door de rijfunctie op basis van tal van parameters van de bestuurder over te nemen.

Andere innovaties zijn de parkeerassistentie, cross traffic assist, uitstapwaarschuwing, collision avoidance assist, de afslagassistent en de Audi pre-sense systemen. Camera-gestuurde verkeersbordherkenning is eveneens beschikbaar.

De nieuwe A4 Limousine en A4 Avant beleven hun première tijdens de komende IAA in Frankfurt en staan nog deze herfst bij dealer. Standaard zijn ze dan voorzien van Xenon verlichting, keyless start/stop, Bluetooth, lichtmetalen velgen, Audi drive select en een 7”-inch MMI kleurenscherm.

Audi A4 B9 Limousine Avant Quattro TFSI TDI 2016  05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: