Geen verrassing: de nieuwe BMW 5-serie Touring is officieel

Na de recent gepresenteerde nieuwe BMW 5-serie is de familievariant in de vorm van de Touring natuurlijk geen enkele verrassing, maar wel de variant die waarschijnlijk het meeste verkocht zal gaan worden.

“De BMW 5 Serie Touring is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt en de afgelopen 25 jaar was deze carrosserievariant bijzonder succesvol”, aldus Ian Robertson, lid van de raad van bestuur van BMW AG, Sales en Marketing.

Het design van de nieuwe 5-serie Touring is meer evolutie dan revolutie en dus zien we voortaan iets scherpere contouren en standaard LED koplampen in de typische BMW-grille.

De lange daklijn – die overloopt in de schuine D-stijl – levert ook een bijdrage aan het sportieve uiterlijk. Boven de achterruit monteert BMW een subtiele achterspoiler met geïntegreerd derde remlicht en luchtgeleiders aan de zijkant.

Het interieur van de nieuwe 5-serie Touring heeft net als de limousine het op de bestuurder gerichte dashboard met een moderne, elegante vormgeving, verfijnd afgewerkt met hoogwaardige materialen en aandacht voor detail.

Op alle stoelen hebben de inzittenden meer hoofd-, schouder-, been- en knieruimte dan in de voorgaande generatie. Achterin genieten passagiers van nog meer comfort dankzij grotere zitvlakken en rugleuningen met betere ondersteuning.

De nieuwe Touring is bovendien net zo stil als de sedan, dankzij upgrades voor de voorruit, de hemelbekleding en de bagageruimte. Dankzij de grotere interieurbreedte kunnen drie kinderen veilig plaatsnemen op de achterbank en comfortabel naast elkaar zitten.

De bagageruimte van de 5-serie Touring is gegroeid naar 570 (en met neergeklapte achterbank) tot 1.700 liter. Het laadvermogen groeide (afhankelijk van de versie) met maar liefst 120 kilogram tot 720-730 kg.

Ook van de partij is de nodige functionaliteit dankzij talloze praktische voorzieningen, zoals de in de verhouding 40:20:40 elektrisch neerklapbare achterbank (kwestie van een druk op de knop in de bagageruimte), de separaat te openen achterruit en de automatisch te openen en sluiten achterklep (optioneel handsfree). De afdekking van de laadruimte is voortaan op te bergen in een speciaal vak onder de laadvloer.

De sportieve rijeigenschappen van de nieuwe Touring zijn het resultaat van nieuwe ondersteltechnologie en een lager gewicht. Automatische niveauregeling achter is standaard op alle uitvoeringen.

Opties zijn onder meer Dynamic Damper Control, Adaptive Drive met actieve rolstabilisatie, Integral Active Steering (nu verkrijgbaar in combinatie met xDrive) en stuggere M-Sport wielophanging met een tien millimeter lagere rijhoogte.

Vele componenten van carrosserie (waaronder de achterklep) en onderstel bestaan uit aluminium en in combinatie met andere hoogwaardige metaalsoorten wordt een uitzonderlijke torsiestijfheid verkregen.

De lichtgewicht carrosserie, efficiënte aandrijftechniek en geoptimaliseerde aerodynamica zorgen voor een reductie van brandstofverbruik en emissies van 11 procent ten opzichte van het uitgaande model.

BMW rust de nieuwe 5-serie Touring uiteraard ook weer uit met een nieuwe generatie van het iDrive- systeem, dat de navigatie-, telefoon- en entertainmentfeatures plus autofuncties op een 8,8”-inch display in hoge resolutie weergeeft.

Het systeem kan worden bediend met de iDrive Controller, de Touch Controller en door spraak- en gebarenbediening (BMW Gesture Control). De menustructuur is geheel nieuw, met zes virtuele tegels die naar eigen voorkeur kunnen worden gerangschikt.

De nieuwste generatie van de fullcolour BMW Head-Up Display heeft een projectie-oppervlak dat 70 procent groter is dan voorheen en geeft verkeersborden, telefoongegevens, radiostations, muzieknummers, navigatie-instructies en waarschuwingen van de assistentiesystemen weer.

De nieuwe 5-serie Touring vormt samen met de 5-serie limousine een volgende stap richting autonoom rijden met behulp van nieuwe rijhulpsystemen en uitgebreide functionaliteit.

Nieuwe features zijn de Avoidance Assistant (uitwijkhulp), Crossing traffic warning en Priority warning, Lane Change Assistant (automatisch inhalen) en Steering en Lane Control Assistant met actieve bescherming tegen aanrijdingen van opzij.

De nieuwe systemen bieden stuur- en rijstrookassistentie vanaf stapvoets tempo tot 210 km/h, zodat de bestuurder zeker kan zijn van extra comfort en assistentie in moeilijke situaties.

Met Active Cruise Control met Stop&Go- functie kan de bestuurder de snelheid van de auto met een druk op de knop instellen op de maximumsnelheid die door het Speed Limit Info-systeem is gedetecteerd.

De nieuwe 5-serie Touring is ook voorzien van Remote Services, dat een naadloze brug vormt tussen de auto en de smartphone van de bestuurder.

De BMW Connected App ondersteunt de bestuurder met het plannen van zijn afspraken en routes, zowel thuis, onderweg als op kantoor. De technologie kan onder meer een reisbestemming van de smartphone naar het systeem in de auto sturen. Dankzij Real Time Traffic Information wordt de ideale vertrektijd berekend.

Ook nieuw is Remote 3D View. Dit systeem combineert het rijhulpsysteem Surround View met de connectiviteitsvoorzieningen van Remote Services en de BMW Connected App.

Daarmee kan de bestuurder driedimensionale beelden van de omgeving van zijn geparkeerde auto op de smartphone bekijken. Apple Carplay is mogelijk dankzij draadloze smartphone- integratie.

Het opladen van een smartphone is eenvoudiger dan ooit dankzij een inductielader. De nieuwe 5-serie Touring is nu ook – als aanvulling op de Parking Assistant – leverbaar met Remote Control Parking. Daarmee kan de gebruiker z’n auto op afstand parkeren met de autosleutel, zelfs in de krapste parkeervakken.

De nieuwe BMW 5-serie Touring beleeft natuurlijk zijn wereldpremière in maart 2017 tijdens de Autosalon van Genève. De verkoop start in juni 2017. BMW biedt dan keuze uit vier motoren, waarvan twee versies leverbaar zijn met x-Drive intelligente vierwielaandrijving.

Extra motorvarianten met achter- of vierwielaandrijving volgen natuurlijk, net zoals bij de 5-serie limousine, later. Ook de prijzen worden pas in een later stadium bekendgemaakt. Het gamma start voorlopig met de onderstaande modellen:

BMW 530i Touring: viercilinder-in-lijn benzinemotor. 8-traps Steptronic automaat

 • Cilinderinhoud: 1.998 cm3
 • Vermogen: 185 kW (252 pk) bij 5.200-6.500 t.p.m.
 • Maximumkoppel: 350 Nm bij 1.450-4.800 t.p.m.
 • Acceleratie (0-100 km/h): 6,5 s
 • Topsnelheid: 250 km/h
 • Brandstofverbruik, gemiddeld: 5,8-6,3 l/100 km
 • CO2-emissie, gemiddeld: 133-143 g/km

BMW 540i xDrive Touring: zescilinder-in-lijn benzinemotor. 8-traps Steptronic automaat

 • Cilinderinhoud: 2.998 cm3
 • Vermogen: 250 kW (340 pk) bij 5.500-6.500 t.p.m.
 • Maximumkoppel: 450 Nm bij 1.380-5.200 t.p.m.
 • Acceleratie (0–100 km/h): 5,1 s
 • Topsnelheid: 250 km/h
 • Brandstofverbruik, gemiddeld: 7,3-7,7 l/100 km
 • CO2-emissie, gemiddeld: 167-177 g/km

BMW 520d Touring: viercilinder-in-lijn dieselmotor. Handgeschakelde zesversnellingsbak/ optioneel 8-traps Steptronic automaat

 • Cilinderinhoud: 1.995 cm3
 • Vermogen: 140 kW (190 pk) bij 4.000 t.p.m.
 • Maximumkoppel: 400 Nm bij 1.750-2.500 t.p.m.
 • Acceleratie (0-100 km/h): 8,0/7,8 s
 • Topsnelheid: 230/225 km/h
 • Brandstofverbruik, gemiddeld: 4,5-4,9/4,3-4,7 l/100 km
 • CO2-emissie, gemiddeld: 119-129/114-124 g/km

BMW 530d Touring/BMW 530d xDrive Touring: zescilinder-in-lijn dieselmotor. 8-traps Steptronic automaat

 • Cilinderinhoud: 2.993 cm3
 • Vermogen: 195 kW (265 pk) bij 4.000 t.p.m.
 • Maximumkoppel: 620 Nm bij 2.000-2.500 t.p.m.
 • Acceleratie (0-100 km/h): 5,8/5,6 s
 • Topsnelheid: 250 km/h
 • Brandstofverbruik, gemiddeld: 4,7-5,1/5,3-5,7 l/100 km
 • CO2-emissie, gemiddeld: 124-134/139-149 g/km

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: