Geen wegenbelasting betalen? Koop een nieuwe auto

Belastingontduikers in splinternieuwe auto's maken meer kans om weg te komen met wanbetalen dan bezitters van oude wagens. De apparatuur die de belastingdienst gebruikt om kentekens te scannen herkent de meest recente nummerborden nauwelijks. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van het Algemeen Dagblad.

De problemen met het systeem dat wordt gebruikt bij zogenoemde ANPR-acties, ontstonden in 2013. In dat jaar zoefden de eerste bestelwagens met nieuwe kentekens langs de controles van de belastingdienst. Maar de reeks op de nummerborden, met twee letters, drie cijfers en nog een letter, wordt in veel gevallen niet herkend door de apparatuur en software waarmee de belastingdienst werkt. 'Sindsdien is er niet veel gebeurd', zo wordt geconcludeerd.

Behalve dat het probleem zich in rap tempo verder uitbreidt: ook personenauto's hebben nu een nieuwe kentekenserie, die foutief wordt gelezen. Medewerkers van de belastingdienst zien daardoor hoe bij hun kentekencontroles veel oude auto's van de weg worden gehaald, terwijl de nieuwe exemplaren door kunnen rijden omdat de nummerborden simpelweg niet worden herkend. Zo ontstaat rechtsongelijkheid, klinkt het binnen de dienst.

kenteken

Efficiënt

Dat terwijl kentekencontroles juist gelden als een efficiënte manier om achterstallige betalingen te innen. Wanbetalers worden dankzij hun kenteken in theorie moeiteloos tussen het verkeer uitgevist. Wie niet betaalt, loopt het risico langs de weg te worden gezet en zijn auto in te moeten leveren. In september 2013 maakte toenmalig staatssecretaris Weekers nog bekend hoe in dat jaar al vier miljoen euro werd binnengehengeld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën wordt binnenkort nieuwe apparatuur aangeschaft via een aanbestedingsprocedure. Halverwege volgend jaar moet die apparatuur operationeel zijn. Het ministerie benadrukt dat ook de inzet van telefonische incasso en deurwaarders tot de mogelijkheden om geld te innen. Alleen staat het aantal deurwaarders onder druk, nu de grootscheepse reorganisatie bij de belastingdienst onbedoeld als gevolg heeft dat veel van hen vertrekken.

Staatssecretaris Wiebes stelde de dienst onder curatele, omdat het verkeerde personeel gebruik maakt van de ingestelde vertrekregeling, en deze veel duurder uitviel dan gedacht.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: