Germany's next top model: nieuwe BMW 7-serie

Nadat je eerder al officieus hier en hier kennis hebt kunnen maken met de nieuwe 7-serie, heeft BMW in München haar nieuwe topmodel zojuist officieel onthuld. Dankzij satellieten en nog wat andere moderne technologie waren ook wij van de partij en hieronder vind je alles wat je over de nieuwe 7-serie moet weten.

Design

Qua uiterlijk moet ondergetekende eerlijk bekennen enigszins teleurgesteld te zijn, want waar de eerder gepresenteerde Vision Future Luxury Concept een mooie voorbode leek voor het nieuwe design van de 7-serie, is daarvan helaas niet veel te bekennen. Meer evolutie dan revolutie dus.

Is dat dan een probleem? Nee, want iedere fabrikant doet dat tegenwoordig en in z’n nieuwe gedaante is de 7-serie mooier gelijnd dan ooit. Opvallendst zijn de enorm brede nieren die één geheel lijken te vormen met de koplampen en de airblades aan de zijkant.

Van de vorige generatie wist BMW er 370.000 stuks van te verkopen waarbij er voornamelijk in China, de Verenigde Staten, Duitsland, het Midden-Oosten en Rusland goede zaken werd gedaan. Sinds 1977 zijn er 1,6 miljoen stuks verkocht en dankzij een aantal revolutionaire zaken heeft de nieuwe Siebener in ieder geval weer uitstekende kansen tussen z’n grote concurrenten (Audi A8, Jaguar XJ en Mercedes S-klasse).

BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 09

Gewicht en afmetingen

De grootste veranderingen vinden onderhuids plaats Zo is een groot gedeelte van de structuur van de nieuwe 7-serie gemaakt van CFRP en aluminium. Iets wat we ook al bij de i8 zagen en wat in het geval van de 7-serie een gewichtsbesparing van 130 kilogram oplevert.

De nieuwe 7-serie krijgt er in de lengte overigens 2,6 centimeter bij en is welgeteld één centimeter lager dan de vorige generatie. De versie met lange wielbasis is zo’n 3 centimeter langer dan z’n voorganger.

Motorengamma

Voorlopige basismotorisering is de 740i met onder de kap een 326Pk sterke 3,0-liter zescilinder benzine. Daarboven rangeert BMW de 740i en de 750i met een 450Pk sterke V8 en x-Drive vierwielaandrijving.

Verder is er nog in de vorm van de 265Pk sterke 730d een diesel waarvan de inhoud overigens ook 3,0-liter bedraagt. Later zal BMW het motorengamma uitbreiden met de van een V12 voorziene 760i en de plug-in hybrideversie 740e met 2,0 liter viercilinder benzinemotor en elektromotor.

BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 18

Hybride

Bij de marktintroductie komt de plug-in hybride aanvankelijk als de verlengde 740Le op de markt en als 740Le x-Drive als hij van vierwielaandrijving is voorzien. De aandrijving bestaat uit een viercilinder benzinemotor en een elektromotor. Die leveren een gecombineerd vermogen van 140kW/326Pk. Het gemiddeld brandstofverbruik bedraagt slechts 2,1 l/100 km volgens de EU testcyclus voor hybride voertuigen.

Het gecombineerde elektrische verbruik bedraagt 12,5 kWh/100 km. De CO2-uitstoot is voorlopig vastgesteld op 49 g/km. Een krachtige lithium-ion accu levert de benodigde energie voor de elektromotor en maakt, indien vereist, ook een extra snelle acceleratie mogelijk.

BMW's eDrive technologie maakt daarnaast volledig elektrisch – en daarmee emissievrij – rijden mogelijk met snelheden tot 120 km/h. De actieradius bedraagt 40 kilometer.

BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 17

Dynamiek en comfort

De nieuwe 7-serie is voorzien van geavanceerde chassistechnologie en controlesystemen die zowel de dynamiek als het comfort vergroten. Tegelijkertijd bereikt de balans tussen deze twee eigenschappen een niveau dat volgens BMW in dit segment tot nu toe ongekend is.

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door zaken als luchtvering met automatische niveauregeling en Dynamic Damper Control die tot de standaarduitrusting behoren. De nieuwste versie van Integral Active Steering draagt verder bij aan de dynamiek en het rijcomfort.

Dit systeem is nu bovendien te bestellen in combinatie met BMW x-Drive en het Executive Drive Pro systeem met actieve stabilisatie en op diverse data gebaseerde voorspellende functie die de wielophanging voorbereidt op oneffenheden. Elektromechanische torsiestaven verminderen overhellen in bochten en het actieve dempingssysteem past de schokdemping perfect aan het wegdek aan.

 

Rijkarakter

Met de nieuwste innovaties heeft de bestuurder zeer uitgebreide mogelijkheden om rijkarakter en onderstel naar persoonlijke voorkeur af te stellen. Er is te kiezen voor een nóg sportiever rijgedrag, meer rijcomfort of voor de zeer efficiënte ECO PRO stand. Met de nieuw ontworpen Driving Experience Control schakelaar kan de bestuurder de ADAPTIVE stand inschakelen. In deze stand passen de instellingen van de auto zich automatisch aan de rijstijl en de omstandigheden aan.

Wereldprimeur gesture control

Het BMW i-Drive bedieningssysteem krijgt in de nieuwe 7-serie voor het eerst een Touch Display, zodat de functies niet alleen met de i-Drive-knop, maar ook via het aanraakscherm te bedienen zijn.

BMW introduceert daarnaast een derde bedieningsoptie genaamd gesture control (standaarduitrusting op elke 7-serie!). Een 3D-sensor zet handgebaren om in commando’s voor het infotainmentsysteem. Volume, audio-apps en het aannemen of afsluiten van een telefoongesprek zijn met een handbeweging te bedienen.

Ook is het mogelijk om zelf een specifieke handbeweging aan een bepaalde functie te koppelen. Handig is verder de in de middenconsole geïntegreerde smartphonehouder waarmee een telefoon draadloos, via inductie, opgeladen kan worden. Een primeur in de autowereld.

BMW 7-serie G12 G11 interieur 2016 27

Executive Lounge en Touch Command

De verlengde ‘L’ versies van de Siebener zijn uit te rusten met het optionele Executive Lounge. Deze optie biedt een zelfs in deze hoogste voertuigklasse ongekende luxe en comfort. Het pakket bestaat uit automatische klimaatcontrole met vier zones, elektrisch verstelbare comfortstoelen met massagefunctie achterin en actieve stoelventilatie voor alle stoelen.

Ook de optionele Executive Lounge stoelen, de Executive Lounge console achterin en het infotainmentsysteem met BMW Touch Command voor de achterpassagiers horen hierbij.

De massagefunctie is nu bovendien voorzien van het Vitality Programme die achterpassagiers in staat stelt oefeningen te doen om fit op een bestemming aan te komen. De optie Executive Lounge Seating verhoogt het comfort voor de passagier die achter de bijrijdersstoel plaatsneemt nog verder. Deze stoel heeft een geïntegreerde voetsteun en kan bovendien 90 millimeter verder naar voren. Ook de rugleuning kan nagenoeg vlak naar voren worden geklapt.

De Executive Lounge console achterin omvat een uitklapbare tafel, extra bekerhouders en het Touch Command systeem. Dit is een uitneembaar 7-inch tablet computer, waarmee de infotainment- en comfortfuncties achterin de BMW 7 Serie zijn te bedienen. Hiermee is het tevens mogelijk om audio en video af te spelen, computerspelletjes te spelen en het internet op te gaan.

BMW 7-serie G12 G11 interieur 2016 09

Sky lounge

Sfeerverhogende elementen zijn: Ambient Light, Sky Lounge Panorama glazen dak. De exclusieve ambiance in de nieuwe 7-serie komt nog meer naar voren met een nauwkeurig ontworpen interieurverlichting. Zo is de optie Ambient Light nu voorzien van het Welcome Light Carpet dat een opvallend 'tapijt van licht' op de grond rond de portieren projecteert. Een andere unieke functie is Ambient Light voor de versie met lange wielbasis. Dit zorgt dankzij in de B-stijlen verzonken ornamenten voor sfeervolle verlichting achterin.

BMW 7-serie G11 G12 740e PHEV plug-in hybride 05

Versies van de 7-serie met lange wielbasis kunnen daarnaast worden uitgerust met het Sky Lounge Panorama glazen dak, opnieuw een unicum in dit segment. Als het donker wordt, schijnt licht van in de B-stijlen geplaatste LED-lampen vanaf de onderkant op het glazen dak. Het lichtpatroon dat hiermee ontstaat, imiteert een sterrenlucht.

Een andere optie is het Ambient Air pakket. Dit ioniseert de lucht en genereert een selectie van acht verschillende aroma's. Inzittenden kunnen optimaal genieten van muziek dankzij de geluidsinstallatie met het Bowers & Wilkins Diamond surround sound systeem van buitengewone kwaliteit. Het systeem is uiteraard specifiek voor het interieur ontworpen.

 

Wereldprimeur Remote Parking

De nieuwe 7-serie is de eerste in serie geproduceerde auto ter wereld die zichzelf zonder bestuurder in- en uit parkeerplaatsen kan rijden. Dankzij de optie Remote Control Parking heeft de nieuwe BMW 7-serie veel minder ruimte nodig dan voorheen, waardoor kleine parkeerplaatsen al volstaan. De bestuurder zet deze manoeuvre – autonoom in of uit een parkeervak rijden – in werking met behulp van de nieuw ontwikkelde BMW Display Key. Terwijl de auto de semi-automatische manoeuvre uitvoert, let de bestuurder op mogelijke obstakels.

BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 28 BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 32

Laserlight

Uniek in het hoogste segment: BMW Laserlight. Een andere nieuwe functie in dit hoogste autosegment is het BMW Laserlight dat eerder al is toegepast op de BMW i8, voor het eerst in de auto-industrie. Dankzij BMW Selective Beam verblindt deze verlichting niet. De optie is te bestellen als alternatief voor de standaard LED koplampen. De laserkoplampen genereren een opvallend helder, puur wit licht. Het bereik van het grootlicht is bovendien 600 meter, twee keer zo ver als dat van de LED koplampen.

 

Prijzen

De nieuwe 7-serie staat op 24 Oktober in de showroom en is tijdens de komende IAA voor het eerst te bewonderen. Momenteel zijn er drie motorvarianten leverbaar als normale of lange (L) versie. Dit zijn de vanafprijzen:

 • 730d: €95.500,-
 • 730Ld: €101.000,-
 • 730d x-Drive: €100.500,-
 • 730Ld x-Drive: €105.800,-
 • 740i: €98.000,-
 • 740Li: €103.000,-
 • 750i x-Drive: €128.000,-
 • 750Li x-Drive: €133.150,-

Specificaties:

 • BMW 730d: 265Pk, 620Nm, 6,1s 0-100, 4,5-4,9 l/100km, 1830 kg
 • BMW 730Ld: 265Pk, 620Nm, 6,2s 0-100, 4,6-5,0 l/100km, 1870 kg
 • BMW 730d x-Drive: 265Pk, 620Nm, 5,8s 0-100, 4,8-5,2 l/100km, 1900 kg
 • BMW 730Ld x-Drive: 265Pk, 620Nm, 6,2s 0-100, 4,6-5,0 l/100km, 1945 kg
 • BMW 740i: 326Pk, 450Nm, 5,5s 0-100, 6,6-7,0 l/100km, 1800 kg
 • BMW 740Li: 326Pk, 450Nm, 5,6s 0-100, 6,6-7,0 l/100km, 1845 kg
 • BMW 750i x-Drive: 450Pk, 650Nm, 4,4s 0-100, 8,1-8,3 l/100km, 1945 kg
 • BMW 750Li x-Drive: 450Pk, 650Nm, 4,5s 0-100, 8,3-8,5 l/100km, 1990 kg
 • BMW 740e: 326Pk, 400+250Nm, 5,6s 0-100, 2,1 l/100km
 • BMW 740Le: 326Pk, 400+250Nm, 5,7s 0-100, 2,1 l/100km
 • BMW 740Le x-Drive: 326Pk, 400+250Nm, 5,5s 0-100, 2,3 l/100km

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: