Golf VII | Eindelijk...

Dit is 'm dan, de nieuwe Golf, alweer de zevende generatie sinds 1974. Na de nieuwe Audi A3 en de komende generatie Seat Leon is de Golf VII de volgende telg van het VAG concern die gebruikt maakt van het MQB-platform.

Mede dankzij dit platform is Volkswagen erin geslaagd om het totale gewicht van de nieuwe Golf met zo'n honderd kilogram terug te brengen, afhankelijk van de uitvoering uiteraard. De grootste winst (-37 kg) werd geboekt in de body en structuur van de auto, maar ook op het gebied van onderstel en aandrijving (-26 kg) en de motoren (-22 kg) werden gewichtsbesparingen geboekt die gezien mogen worden. En dit zonder aluminium zoals Audi, of zelfs zonder carbon zoals sportwagenfabrikanten dat doen. Dat dit gevolgen heeft voor het verbruik is natuurlijk duidelijk, daar komen we zo dus nog op terug.

Motoren / TSI / TDI en BlueMotion

Er zullen een vijftal nieuwe motoren in de Golf VII worden geïntroduceerd waarbij uiteraard de nadruk op een reducering van het brandstofverbruik ligt.

Het laagste brandstofverbruik heeft zoals we gewend zijn de BlueMotion versie. Met een verbruik van 3,2l/100km en 85gr CO2 uitstoot is deze versie verzekerd van 14% bijtelling tot eind 2014. Een trapje hoger is de 105pk TDI (1.6) met een verbruik van 3,8 liter en 99 gram uitstoot. Interessant word het echter met de 150pk sterke 2.0 TDI, dit blok neemt genoegen met slechts 4,1l/100 km en stoot daarbij slechts 106gr CO2 uit. Hiermee zijn deze beide motoren op het sap van de duivel tot en met 2015 goed voor 20% bijtelling.

Wil je rijden op benzine dan is er keuze uit de 1.2 TSI met 85pk (4,9l/100 km, 113gr) of de al uit de A3 en PoloGT bekende 1.4 TSI met 140 pk en cilinderuitschakeling (ACT). Deze verbruikt zelfs iets minder dan de 1.2, te weten 4,8l/100km met een uitstoot van 112gram CO2 per kilometer.

Standaard is de nieuwe Golf uitgerust met een remgeneratie en start/stop-systeem. Daarnaast is er keuze uit een viertal “driving modes”: Sport, Normal, Individual en last maar vooral least Eco. Schakelen doe je met de bekende DSG (7v) of een handbak met 6 versnellingen.

Exterieur / Maten

De Golf VII is 5,6 centimeter langer, 1,3 centimeter breder en 2,8 centimeter lager dan z'n voorganger. De wielbasis is met 5,9 centimeter gegroeid en dit komt vooral de interieurruimte ten goede. De inhoud van de kofferbak is met 30 liter toegenomen tot 380 liter. De moeite van het vermelden waard is verder de lage tildrempel, deze is volgens Volkswagen de laagste in z'n klasse.

Interieur

Het nieuwe interieur is misschien nog wel het opvallendste aan de nieuwe Golf. Deze keer is er gekozen voor een naar de chauffeur georienteerd dashboard zoals we dat kennen van Audi en BMW. Meteen in het oog springt het centraal aanwezige touchscreen dat 5, 5.8 of 8 inch groot is. Dit scherm geeft in de basisuitvoering slechts in zwart/wit de meest belangrijke informatie weer, de topuitvoering doet dat echter beter. Dit model, Discover Pro genoemd, beschikt over een 3D navigatiesysteem, harde schijf (64Gb), spraakbesturing, bluetooth telefonie en zelfs een WLAN hotspot behoort tot de mogelijkheden. Een primeur is de besturing van dit systeem, het slepen en zoomen op de kaart gaat net zoals bij je smartphone. Volkswagen heeft dus gekozen voor een touchscreen en niet voor een controller zoals bijvoorbeeld bij Audi het geval is.

Veiligheid

Standaard beschikt de Golf vanaf nu over Multi Collision Brake. Daarmee remt de Golf automatisch af na een botsing. Dit beperkt het risico op ‘doorschieten’ en daarmee een vervolgaanrijding. De nieuwe Golf is daarnaast als optie leverbaar met het proactieve veiligheidssysteem PreCrash. Dit systeem ‘herkent’ gevaarlijke situaties, spant dan de gordels aan en sluit ramen en schuifdak.

Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen als adaptieve cruisecontrol, Front Assist, City Emergency Braking (tot 30km/h), vermoeidheidsherkenning en Lane Assist zijn optioneel beschikbaar. Bij Front Assist registreert een radar naderend verkeer en zet de remblokken alvast dichter op de schijven indien er hard geremd moet worden om een mogelijke aanrijding te voorkomen.

Rijgedrag

Ook aan het rijgedrag is veel aandacht besteed. De Golf wordt een stuk dynamischer en beschikt over een stuurinrichting met een variabele overbrengingsverhouding Progressive Steering genoemd. Dit helpt bij het parkeren en zorgt voor optimale dynamiek op bochtige wegen. Deze dynamiek wordt verder versterkt doordat het elektronische sperdifferentieel XDS altijd standaard is. Comfortverhogend zijn verder zaken als een elektrische parkeerrem, Light Assist en Dynamic Light Assist, verkeersbordherkenning en versie 2.0 van Park Assist.

De snelle jongens GTI/GTD/R

Dit is het minder goede nieuws. Zo zullen de GTI- en GTD-uitvoeringen pas medio 2013 worden geïntroduceerd. Het gerucht gaat wel dat Volkswagen op de komende autosalon van Parijs al een concept van de GTI zal laten zien die met een mechanisch sperdifferentieel uitgerust zou zijn. De GTD krijgt 180pk en de GTI 220. Tot zover weer het goede nieuws want naar verluid komt de snelste variant, de R, pas in 2014.

Levering

De nieuwe Golf wordt zoals gewend leverbaar als Trendline, Comfortline en Highline. Hij is vanaf 1 oktober te bestellen en staat vanaf 3 november bij je Volkswagen dealer. Rond 1 oktober worden de prijzen en verdere specificaties bekendgemaakt.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: