Gran-Coupé: meest praktische BMW 8-serie is officieel

Vandaag heeft BMW bekend gemaakt de het gamma van de 8-serie, na de coupé en cabriolet uitgebreid wordt met een derde model in de vorm van de Gran-Coupé. Gezien het feit dat de succesvolle 6-serie GC ook een opvolger nodig had natuurlijk geen verrassing.

Het zal dus ook geen verrassing zijn dat de 8-serie Gran-Coupé met vier deuren proportioneel gezien aan alle kanten wat gegroeid is ten opzichte van de tweedeurs coupé. Zo groeide de wielbasis met 201 millimeter naar een totaal van 3,02 meter. Ook de koets groeide daardoor naar 5,08 meter (+231 millimeter). De breedte en hoogte kunnen op minder extra millimeters rekenen, maar groeien uiteraard ook.

Het uiterlijk van de 8-serie Gran-Coupé ligt uiteraard in lijn met z’n twee familieleden. Zowel de voor- als achterkant zijn nauwelijks aangepast. De grootste wijziging betreft uiteraard de zijkant die over twee deuren extra beschikt. Nieuw is een glazen panoramadak dat op de coupé niet leverbaar is.

Inzitten kunnen zo door een gedeelte van het plafond, dat overigens een oppervlak heeft van 1,5 vierkante meter, genieten van de politiehelikopter die ze de hele tijd achtervolgt.

Door alle aanpassingen weegt de 8-serie ongeveer 70 kilogram meer dan de eerder gepresenteerde coupé. Naast meer ruimte op de achterbank, waar voortaan een derde persoon ‘voor korte ritten’ kan plaatsnemen, slikt de kofferbak 20 extra liters aan bagage.

Tot de standaarduitrusting behoren de adaptieve LED-koplampen, lichtmetalen 18”-inch wielen (op de M850i is 20”-inch standaard). Die M-versie kan verder standaard op krachtige M Sport-remmen rekenen, die overigens optioneel ook leverbaar zijn voor de niet M-achtige uitvoeringen.

De lijst met motoren wordt met vier uit de 8-serie bekende aandrijflijnen gevuld. Zo komt de 840i zowel als twee- en vierwielaangedreven variant beschikbaar en moet hij zijn meerdere erkennen in de 530 pk sterke V8 uit de M850i. Dieselen kan met de zescilinder 840d xDrive met 320 pk.

Laatstgenoemde benzineversie heeft 3,9 seconden nodig om vanuit stilstand op een snelheid van 100 km/h te zitten, de 840i xDrive 4,9 seconden. De reguliere 840i is 0,3 seconden langzamer. De diesel flikt het vergelijkbare kunstje in 5,1 seconden.

De Europese introductie van de BMW 8-serie Gran Coupé volgt in september. De Nederlandse prijzen zullen daarvoor bekend worden gemaakt. De huidige 8-serie heeft een instapprijs van € 127.811,-. Reken er maar op dat deze een tikkie duurder wordt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: