Hard voorbij lopen: Top 10 met minst waardevaste occasions

Het vinden van een geschikte auto is al ingewikkeld genoeg zonder dat je rekening moet houden met de restwaarde van je nieuwe aanwinst. Toch is het verstandig om ook daar bij stil te staan. De keuze voor een impopulair model kan je namelijk veel geld kosten.

Nadat we je eerder al lieten zien welke auto's de afgelopen 4 jaar het meeste waardevast waren, hebben we nu op veler verzoek precies het tegenovergestelde lijst.

Welke auto’s zijn dus de afgelopen 4 jaar volgens de ANWB-koerslijst het meeste in waarde gedaald? Als uitgangspunt gebruikten we het aanbod én de nieuwprijs van auto’s die in september 2012 in groten getale op de markt zijn verschenen.

1. Seat Exeo

De gemiddelde personenwagen verliest in vier jaar tijd ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke waarde. Wie in 2012 voor de charmes van een Seat Exeo viel, krijgt bij inruil echter nog maar 34 procent van de nieuwprijs terug. In feite is die Exeo een oude Audi A4 met een stel Seat-badges. Kwalitatief geen slechte deal dus, maar desondanks kon het model in ons land op weinig enthousiasme rekenen.

Seat Exeo ST Businessline High

2. Lancia Thema

De uitdrukking ‘nieuwe wijn in oude zakken’ gaat net zo goed op voor de Lancia Thema als de Seat Exeo. In het geval van de Italiaanse zakensedan hebben we eigenlijk te maken met een Chrysler 300C. De Nederlandse consument is niet gediend van dit soort verkleedpartijtjes. Een exemplaar dat in 2012 nog bijna 60 mille kostte, brengt vandaag de dag nauwelijks € 21.000 op.

3. Chevrolet Captiva

Kruisingen tussen terreinwagens en vijfdeurs gezinsauto’s zijn normaal gesproken niet aan te slepen. Aanvankelijk verkocht de Chevrolet Captiva ook erg goed, maar de concurrentie had fraaiere exemplaren in de showroom staan. Bovendien vallen de gebruikskosten van de Chevrolet tegen. De restwaarde ook: de inruilwaarde bedraagt 36 procent van de nieuwprijs.

4. Renault Espace

Deze Franse ruimtewagen biedt weliswaar plaats aan 7 inzittenden plus hun bagage, maar is tegelijkertijd groot, zwaar en onzuinig. Verder heeft de Espace een ongunstige reputatie wanneer het aankomt op zijn betrouwbaarheid. De onderhoudskosten zijn ook niet mals. Dan moet je al gauw genoegen nemen met een inruilprijs van 15 mille voor een auto die je nieuw bijna het driedubbele kostte.

5. Jeep Grand Cherokee

Stoer hoor, zo’n terreinwagen. Maar na 4 jaar is de lol er wel af. Zeker wanneer je verliefd bent geworden op deze Amerikaan, die te boek staat als onzuinig en storingsgevoelig. Door handelaren wordt rekening gehouden met een lange statijd en de nodige garantiekosten. Gevolg: een restwaarde van een schamele 37 procent. Nieuw moest er bijna 80 mille voor een Grand Cherokee worden afgerekend…

6. Renault Laguna Coupé

Opnieuw een Renault in deze Top 10 waar geen fabrikant mee zal adverteren. De Laguna Coupé is weliswaar oogstrelend mooi, maar werd nieuw alleen in hele luxe – en dus kostbare – uitvoeringen geleverd. Gebruikt zitten er maar weinig mensen op te wachten. Heb jij wel interesse, sla dan je slag. Een sterke benzineversie is al voor een kleine 18 mille de jouwe! Een schim van zijn oorspronkelijke prijs van € 40.000.

Renault Laguna 2013 07

7. Toyota Prius Plug-in Hybrid

In 2012 en 2013 was er voor een stekkerhybrides geen bijtelling verschuldigd. Ondanks een meerprijs van maar liefst € 10.000,- gingen er dus de nodige plug-in exemplaren van de Toyota Prius over de toonbank. Tweedehands hebben kopers hooguit € 1.500,- extra voor zo’n versie over. Vandaag de dag is de restwaarde nog maar 38 procent van de oorspronkelijke aanschafprijs.

8. Volvo S80

Zo’n Volvo S80 is een vorstelijke sedan. Nieuw werden de auto’s warmpjes aangekleed, met een dikke motor onder de kap en allerhande luxe aan boord. Tweedehands vallen kopers echter eerder voor de charmes van de stationwagenuitvoering. Voor 25 mille koop je al een vierdeurs versie die vier jaar geleden nog € 55.000,- moest kosten.

Der neue Volkswagen Eos

9. Volkswagen Eos

Cabriolets zijn niet alleen gevoelig voor het seizoen waarin ze te koop worden aangeboden, ook de dakconstructie kan een boel verschil maken. Deze Eos heeft een ingenieus stalen klapdak, dat echter regelmatig voor problemen zorgt. Waterlekkage bijvoorbeeld. Dan moet je niet vreemd opkijken wanneer de restwaarde nog maar 39 procent van de nieuwprijs bedraagt.

10. Opel Antara

De Opel Antara en Chevrolet Captiva zijn onderhuids dezelfde (terrein)auto. Hoewel het Duitse merk qua reputatie hoger aangeschreven staat, wordt ook de Antara geplaagd door hoge gebruikskosten. Dat resulteert weliswaar in een iets lagere restwaarde, maar € 14.200,- terugkrijgen voor een auto die nieuw bijna 37 mille heeft gekost, blijft toch even slikken.

Wil je weten welke auto’s het meest waardevast zijn? Klik dan even hier.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: