Heb je keyless-entry? Dan is je auto in no-time gejat

Bij een onderzoek van de Duitse autobond ADAC, bleken alle onderzochte keyless auto's via een omweg geopend en gestart te kunnen worden. De bond kon de beveiliging met goedkope technologie, een signaalversterker, omzeilen aldus Tweakers.Net.

Daarvoor moet de dief wel in de buurt van de eigenaar van de 'sleutel' zijn. Dan kan de signaalafstand van de sleutel met een speciale versterker vergroot worden.

Deze manier om een auto te stelen is volgens de ADAC al jaren bekend, maar leek nog het domein van onderzoekers. De hardware om de auto's te openen, bouwde de Duitse autobond zelf voor een paar honderd euro.

Een auto 'sleutelloos' openen en starten wordt steeds populairder. Vrijwel alle automerken bieden de optie tegen een meerprijs aan. Als de eigenaar van de sleutel in de buurt van de auto is, gaat de auto automatisch open en is de motor te starten met een simpele startknop zonder de sleutel uit een zak of tas te hoeven halen. In Europa functioneert het systeem meestal op 125kHz of 433MHz.

BMW 7-serie 750Li G12 Lang 2015 x-Drive 28

De uitgevoerde test is niet nieuw, maar de benodigde hardware was nog prijzig. Onderzoekers van de ETH uit het Zwitserse Zürich presenteerden de techniek al in 2011. Zij testten hun techniek op tien verschillende modellen van acht fabrikanten.

Het is ADAC gelukt om de radiolink tussen de auto en de sleutel te vergroten met consumentenhardware via de 2,4GHz-frequentie. Dan moet de aanvaller met de ontvangende apparatuur wel binnen twee meter van de sleutel zijn om het signaal te versturen naar een handlanger in de buurt van de auto. Met duurdere, speciale apparatuur is het ook mogelijk om het signaal tot acht meter afstand op te vangen, of door muren.

Key Sleutel

De relay attack wordt volgens ADAC ook al uitgevoerd om auto's te stelen. ADAC testte modellen van Audi, BMW, Citroën, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Lexus, Range Rover, Renault, Mazda, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, SsangYong, Subaru, Toyota en Volkswagen. Alle auto's waren gevoelig voor de aanval.

ADAC hoopt dat autobouwers de beveiliging van de elektronica gezamenlijk gaan verbeteren, zoals in andere IT-sectoren al lang standaard is. Er gaat dus niets boven die goeie ouwe sleutel ;-).

 

Leave a reply