Het is warm: 9 tips om je airco / climate control goed te gebruiken

De zomer lijkt dit jaar weer helemaal terug en met een temperatuur van bijna 37 graden beleefden we gisteren de warmste dag sinds jaren.

Logisch dus dat we de nodige verkoeling opzoeken, ook in de auto. Want wie met een buitentemperatuur van 35 graden in de auto zit reageert, volgens mensen die het kunnen weten, alsof je een alcoholpromillage van 0,5 in je bloedt hebt.

Een juist gebruik van je airconditioning of klimaatcontrole zorgt dus niet alleen voor de nodige verkoeling, maar ook voor een veilige aankomst. Hieronder daarom enkele tips om deze systemen goed te kunnen gebruiken:

  • Tot 25 graden buitentemperatuur is het gebruik van airconditioning of klimaatcontrole eigenlijk overbodig.
  • Open, wanneer je vertrekt, direct alle ramen om de grootste hitte te laten verdwijnen. Sluit ze meteen daarna weer, alleen dan werken beide systemen perfect.
  • Stel bij een elektronisch klimaatcontrole systeem de temperatuur ergens tussen de 20 en 25 graden in. Hoe kouder, des te groter de kans op een verkoudheid. Bij handmatige airco kan kort de koudste stand gebruikt worden, daarna de middenstand.
  • Gebruik de recirculatiestand (de lucht wordt dan sneller gekoeld). Echter niet te lang want dan beslaan de ramen.
  • Stel de luchtstroom goed in, dus niet vol in je gezicht en lichaam vanwege het gevaar op een verkoudheid. Echter ook niet op de ramen, dan gaat het verkoelende effect weer verloren.
  • Schakel het systeem alleen in bij hitte. Gebruik je de airco/climate control niet dan bespaar je brandstof. In de stad kan dat bij auto’s met kleine motoren zelfs tot 25 procent brandstof schelen.
  • Zorg dat je, net voordat je op je bestemming aankomt, de temperatuur in de auto geleidelijk verhoogd totdat deze maximaal 5 graden van de buitentemperatuur afwijkt. Zo voorkom je een “hitte schock”.
  • Schakel de airconditioning of klimaatcontrole minimaal één keer per maand in om schade aan én schimmel in het systeem te voorkomen.
  • Dus ook in de winter, daarnaast ontvochtigt airconditioning en voorkomt dus beslagen ramen.

Je kunt het natuurlijk ook hogerop zoeken, daar is het altijd koeler. Op naar de Alpen dus!

Respect Copyright!
%d bloggers like this: