Het is weer tijd voor zomerbanden. Welke zijn goed en welke slecht?

Koning winter laat zich alleen de afgelopen dagen een heel klein beetje zien en daarbij zal het dit jaar wel blijven. Tijd dus om maar weer aan zomerbanden te gaan denken, want winterbanden had zelfs op de wintersport nauwelijks nodig dit jaar.

Dat dachten ze kennelijk ook bij de Duitse ADAC die de zomerbandentest voor dit jaar alweer achter de rug heeft. De automobielclub heeft deze keer zomerbanden in de maten 17”- en, voor het eerst, ook 18”-inch voor de jaarlijkse test uitgezocht.

Daarbij is er goed nieuws te melden, het merendeel van de twaalf verschillende banden in de maat 235/55 R17 kon de testers prima overtuigen. De ADAC-testers hebben overigens voor de test van dit jaar een alternatief onderzocht, omdat de zomerbanden met de maat 215/65 R16C (C-merk banden) vorig jaar dusdanig slecht scoorden dat er wel iets moest gebeuren. Ook voor wat betreft deze test geldt dat de banden zijn beoordeeld op rij- en veiligheidskenmerken en op milieu- en economische aspecten.

Op één uitzondering na ontvangen alle zomerbanden in de geteste grootte het predikaat "goed" of "bevredigend". Topper is de Michelin Primacy 4, slechtste in de test is de Laufenn S-Fit EQ. De vier merken met het predikaat "goed", maakten niet alleen een goede indruk op natte en droge oppervlakken, maar ook qua brandstofverbruik en slijtage.

Qua kilometrage valt de Michelin op die pas na 47.000 kilometer vervangen zou moeten worden. Weinig grip en een slechte balans in natte omstandigheden zijn verantwoordelijk voor de slechte prestaties van de Laufenn. Die heeft ook de langste remweg op nat beton in het testveld, namelijk 45 meter uit 100 km/h.

 

Voor het eerst zijn ook 18”-inch banden getest, met name omdat grotere banden steeds populairder worden. De geteste dimensie voor de Golf-klasse (225/40 R18) is één van de tien best verkochte bandenmaten voor zomerbanden.

Over het algemeen presteren ze allemaal op een behoorlijk niveau. Naast de Continental PremiumContact 6, de Michelin Pilot Sport 4 en de Goodyear Eagle F1 Asym 5, is de Maxxis Victra Sport 5 een aanbevolen band. Alleen de Rotalla Setulla S-Pace RU 01 kreeg het predikaat "voldoende".

De vier banden met de beoordeling "goed" bieden goede rijeigenschappen op droge en natte wegen en presteren ook goed qua slijtage. De Conti kan het niveau van de topgroep op droge wegen niet helemaal bijhouden, maar scoort toch nog een goed resultaat vanwege de korte remafstanden op droog wegdek.

In de meest ideale situatie slaagt de fabrikant erin om een evenwichtige oplossing te vinden voor het conflict tussen de prestaties en het verbruik en slijtage. Voor wat betreft de Pirelli P Zero geldt dat dat niet gelukt is. Hoewel de P Zero veruit de beste droogeigenschappen en de tweede beste prestaties op nat wegdek van alle 16 testbanden biedt, stelt deze qua verbruik en slijtage teleur. Daarmee is de P Zero een alternatief voor bestuurders met een lage jaarlijkse kilometerstand of wanneer die hogere eisen aan rijprestaties dan kilometrage stelt.

Over het algemeen adviseert de ADAC om bij het kopen van een band rekening te houden met je eigen rijgedrag. Met de huidige generatie zomerbanden kun je, behalve bij de Laufenn, weinig echt fout doen. Je kunt dus rekening houden met je eigen eisen op het gebied van prijs, remeigenschappen, geluidsniveau of zaken als kilometrage en het brandstofverbruik. En dat is ook wel eens anders geweest, toch?

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: