Het is zwarte zaterdag: nu al 3,5 uur file richting Zuiden

In Frankrijk stond een uurtje geleden volgens de ANWB in totaal al ruim 300 kilometer file op de routes naar het zuiden. Op de reis via de Rhônevallei naar Spanje lopen vakantiegangers zo’n drie en half uur vertraging op.  

Belangrijkse knelpunten in Frankrijk zijn de A6 en A7 naar het zuiden, de A10 Parijs-Bordeaux en de routes door het Centraal Massief A71 en A75. De wachttijd bij de Mont Blanctunnel richting Italië bedraagt ruim anderhalf uur.

Ook vanuit andere Europese vakantielanden komen meldingen van lange vakantiefiles. Zo is de wachttijd voor de Gotthardtunnel op de Zwitserse A2 al opgelopen tot meer dan een uur. In Oostenrijk moeten de toeristen rekening houden met een lange file op de A10 van Salzburg naar Villach bij Bisschofshofen. Voor de Karawankentunnel (A11) naar Slovenië is er ook een uur wachttijd. In het zuiden van Duitsland is er veel vertraging op de A8 van München naar Salzburg.

Klik voor een vergrotingVerkeersprogose:

Op Zwarte Zaterdag, 1 augustus reizen vakantiegangers massaal over de overvolle Autoroutes met als gevolg lange files en veel oponthoud. Uit de ervaringen van afgelopen jaren kost het rijden op Zwarte zaterdag door Frankrijk zo’n 3 tot 4 uur extra reistijd.

Tussen 06.00 en 13.00 uur is het zaterdag spitsuur. Geadviseerd wordt om zaterdag pas na 13.00 uur met de auto door Frankrijk te reizen. Ook in Italië, Spanje en Zuid-Duitsland is augustus de vakantiemaand en rijden veel inwoners deze zaterdag naar de populaire vakantiebestemmingen. Bovendien gaat een grote stroom vakantiegangers al weer naar huis. Ook op zondag is het dit weekend drukker dan normaal.

Frankrijk

Zaterdag rond 06.00 uur staan in Frankrijk al de eerste lange files op de routes naar het zuiden. De route door de Rhônevallei (A7) is traditioneel het grootste knelpunt, vooral rond Valence ten zuiden van Lyon. In het westen van Frankrijk zal het verkeer vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs - Orléans - Spaanse grens.

Ook op de alternatieve routes naar het zuiden over de A39 via Bourg-en-Bresse, door het midden van Frankrijk via de A20 (Limoges) of de A71/A75 (Clermont - Ferrand) moeten vakantiegangers rekening houden met fors oponthoud. De files breiden zich in de loop van de ochtend verder uit en zullen rond 13.00 uur het hoogtepunt bereiken. Vorig jaar stond er op de eerste zaterdag in augustus op dat tijdstip ruim 900 kilometer file in Frankrijk. 

Verkeersinformatie Frankrijk
Acties Franse boeren

Duitsland

Ook de Duitse Autobahnen zijn zaterdag overvol. Er worden in beide richtingen lange files verwacht op de A3/A9Frankfurt - Neurenberg - München en op deA8 München - Salzburg. In het noorden liggen de knelpunten op de wegen rond Bremen en Hamburg op de A1/A7.

Verkeersinformatie Duitsland

Zwitserland

Voor de Sint Gotthardtunnel (A2) in Zwitserland zal zaterdag de wachttijd oplopen tot twee uur.

Verkeersinformatie Zwitserland

Oostenrijk

Oostenrijk mag dit weekend rekenen op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid-Duitsland. Dat is vooral op de B179, de A10 en de A13 te merken. Verder zal er veel vertraging zijn op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Drie uur oponthoud is op dagen als deze geen uitzondering.

Verkeersinformatie Oostenrijk

Italië

De Italianen vertrekken vrijdag en zaterdag ook massaal naar hun vakantiebestemming. De belangrijkste knelpunten in Italië zijn de A14 bij Bologna richting zuiden, de A22 bij Trento en de wegen richting Middellandse- en Adriatische kust.

Verkeersinformatie Italië

Nederland

In Nederland gaat dit weekend de A44 Amsterdam -Den Haag dicht voor werkzaamheden. De afsluiting is in beide richtingen sinds donderdagavond 22.00 uur tot maandagmorgen 05.00 uur tussen Leiden en Leiden-Zuid. Het verkeer kan omrijden over de A4. Verder wordt er door evenementen lokaal verkeersdrukte verwacht.

Evenementen:

  • Solar Weekend, Roermond, 30 juli t/m 2 augustus
  • Sneekweek, Sneek, 31 juli t/m 9 augustus
  • Gay Pride Canal Parade, Centrum Amsterdam, 1 augustus
  • Dance Valley, Spaarnwoude, 1 augustus
  • Gamma Racing, Circuit Assen, 2 augustus
  • Deventer boekenmarkt, 2 augustus
  • Johan Cruijff Schaal, Amsterdam ArenA, 2 augustus

Verkeersformatie Nederland

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: