Hoe zit het nu met winterbanden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en co?

Over winterbanden is al veel geschreven, zo hebben we hier een overzicht welke je zou moeten kopen, maar hoe het nu precies zit met de winterbandenplicht in de landen op weg naar de wintersport is vaak nog steeds niet duidelijk. Hieronder een overzicht:

Audi A5 wit Quattro Winter Sneeuw 2013

In Duitsland geldt dat men bij ijzel, sneeuw, natte sneeuw, opvriezende mist of ijs alleen met banden die het M+S label (Mud + Snow) hebben ondereweg mag zijn. Situatieafhankelijke winterbandenplicht wordt dat genoemd. Auto’s hoeven dus niet verplicht op winterbanden te staan, mogen echter bij de beschreven weersomstandigheden niet zonder deze banden onderweg zijn.

Het is overigens niet toegestaan om alleen op de aangedreven as (bijv. alleen de voorwielen) winterbanden te monteren. Rijd je toch onder deze omstandigheden op zomerbanden dan riskeer je een boete tussen de 40 en 80 euro. Die boetes zullen echter vanaf Mei volgend jaar flink verhoogd worden.

Daarnaast geldt een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter, zowel voor zomer- als voor winderbanden. Experts zijn het er echter over eens dat voor winterbanden eigenlijk een minimale profieldiepte van 4,0 millimeter zou moeten gelden aangezien daaronder de veiligheid al in het geding komt.

Winterbanden M+S MS label

Die 4,0 millimeter zijn dan ook in Oostenrijk verplicht als minimale profieldiepte, een wezenlijk verschil met Duitsland dus. Verder geldt ook een situatieafhankelijke winterbandenplicht tussen 1 November en 15 April. Bij winterse omstandigheden mag dan alleen gereden worden als alle vier de banden voorzien zijn van een M+S of M&S label, of wanneer bij complete sneeuw- of ijsdekking twee aangedreven wielen voorzien zijn van sneeuwkettingen.

In Zwitserland geldt er geen winterbandenplicht, ook niet in de vorm van een situatieafhankelijke, echter worden in geval van het veroorzaken van verkeersproblemen in winterse omstandigheden op zomerbanden flinke boetes uitgedeeld. In geval van een ongeval wordt de veroorzaker zelfs voor de schade aansprakelijk gesteld.

Opel Insignia Mokka OPC 4x4 winter sneeuw 05

In Italië is het gebruik van een aangepaste winteruitrusting verplicht, maar laat de regelgeving de keuze tussen winterbanden of sneeuwkettingen;  in het Aostadal geldt tussen 15 Oktober en 15 April een beroepsplicht op sneeuwkettingen; d.w.z. deze dien je dan bij je te hebben.

In Frankrijk geldt geen verplichting voor het gebruik van winterbanden. Rijden zonder winterbanden kan afhankelijk van de weersomstandigheden echter wel leiden tot (mede) aansprakelijkheid bij een ongeval.

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: