Hogere omzet autobranche in eerste helft 2016 aldus CBS

De auto- en motorbranche heeft in het eerste halfjaar van 2016 gemiddeld 7,5 procent meer omgezet dan in de eerste helft van 2015. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal lag de omzet voor alle deelbranches hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Sinds 2011 nam de omzet van de auto- en motorbranche in de eerste zes maanden niet zo sterk toe als dit jaar. Het sterkst steeg de omzet binnen de bedrijfsautobranche (vijftien procent). De autoservicebedrijven realiseerden een omzetstijging van ruim acht procent, de grootste halfjaarlijkse stijging in veertien jaar.

In de grootste deelbranche, de personenautobranche, was de omzet in de eerste helft van 2016 ruim zeven procent hoger dan het jaar ervoor. Dat is de hoogste omzetgroei sinds 2000.

Porsche werkplaats onderhoud garage 911 997 01

Vertrouwen en vacatures

De indicator voor het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche steeg van -0,9 aan het begin van het tweede kwartaal naar 4,0 aan het begin van het derde kwartaal.

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan de positieve omzetontwikkeling in het tweede kwartaal. Over de omzetontwikkeling voor het derde kwartaal en de handelsvoorraden zijn de ondernemers minder optimistisch.

In het tweede kwartaal van 2016 nam het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche toe met 800 tot in totaal 2600, het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: