Hollands glorie en de eerste 2G sportauto: Donkervoort D8 GTO-JD70

Donkervoort Automobielen presenteert de D8 GTO-JD70 die is ontwikkeld als eerbetoon aan oprichter Joop Donkervoort, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

De JD70 weegt minder dan 700 kilogram en wordt aangedreven door een verder geoptimaliseerde endurance-raceversie van de verbluffend sterke 2,5 liter vijfcilinder-lijnmotor, ontwikkeld door Audi Sport, met een vermogen van 415 pk/310 kW en een koppel van 520 Nm.

De motor levert zijn maximale koppel al vanaf 1.750 toeren per minuut en houdt dit vast tot 6.350 toeren per minuut — een toerental waarbij de meeste auto’s hun piekvermogen afgeven. Deze motor klimt verder in de toeren, want het piekvermogen wordt afgegeven van 5.850 tot 7.000 toeren per minuut, hetgeen betekent dat de JD70 een enorme kracht heeft in het complete toerenbereik, waarbij het maximale koppel naadloos overloopt in het maximale vermogen.

Het unieke ritme van de motor wordt verkregen door afwisselend aangrenzende cilinders en verder weg gelegen cilinders te ontsteken. De motor is niet alleen sterk, maar minstens zo geavanceerd, onder meer door de variabele kleptiming.

Het uitlaatsysteem van de JD70 is compleet nieuw, waardoor de auto voldoet aan de EU6D-Temp emissienormen. De uitlaten bevinden zich aan de zijkant van de auto en eindigen vóór de achterwielen. De kortere lengte van de pijp reduceert het gewicht. De uitlaten zijn voorzien van nieuwe katalysatoren en zijn afgestemd om nog meer beleving in de auto te brengen.

Deze nieuwste versie van de supercarslopende Donkervoort D8 GTO doorbreekt de 2G-barrière en zorgt er op die manier voor dat hij in bochten net zo spectaculair is als bij zijn verpletterende acceleratie. Een beetje supersportwagen zoals de Bugatti Chiron komt tot ongeveer 1,4G om je een idee te geven.

De D8 GTO-JD70 is in bochten in staat tot een zijwaartse kracht van meer dan 2G, zelfs in de standaardversie met voor de openbare weg bedoelde Nankang-banden. Vanuit stilstand accelereert de JD70 met een piekversnelling van meer dan 1G.

De onbetwiste kracht van de motor wordt in de JD70 gekoppeld aan een handgeschakelde close ratio vijfversnellingsbak. Waar andere fabrikanten kiezen voor meer versnellingen, dicteert de lengte van de vijfcilindermotor een vijfversnellingsbak. Het enorme koppel van de motor zorgt ervoor dat dit als een voordeel kan worden benut; de vijfversnellingsbak is lichter en minder complex, terwijl de bestuurder minder vaak hoeft te schakelen.

De basis van de tranmissie is afkomstig van Tremec, hoewel er intern veel verbeteringen zijn doorgevoerd om de versnellingsbak nog geschikter te maken voor een sportauto, inclusief de aanpassing naar een short trow-bak en versterkte synchromesh. De versnellingsbak is volledig doorontwikkeld door een Nederlandse specialist, terwijl ook het van Ford afkomstige differentieel compleet herzien is, waarbij gebruik werd gemaakt van Nederlandse en Engelse onderdelen, waardoor het nu een sperdifferentieel is.

De grootste verandering in de aandrijflijn was het behouden van de close ratio versnellingsbak en het verlengen van de eindoverbrengingsverhouding van 3.63:1 to 3.31:1. Hiermee kan worden geprofiteerd van de kracht bij lage toerentallen en is de auto comfortabeler bij lange snelwegtrajecten. Door de sterke relatie met Bosch is de JD70 voorzien van speciale rev-matching software, die ervoor zorgt dat het toerental bij terugschakelen verhoogd wordt. Ook is voorzien in een full-throttle upshift mode, die het rijden nog spectaculairder maakt.

De basis van iedere JD70 is een hybride chassis, dat een stalen buizenframe combineert met koolstofvezel voor extra stijfheid en gewichtsbesparend aluminium. Voor de eerste keer in de geschiedenis is een Donkervoort leverbaar met elektronische stuurbekrachtiging. De optionele stuurbekrachtiging, die zelfs Joops goedkeuring heeft gekregen, stelt bestuurders in staat om langdurig de grenzen van de JD70 op te zoeken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun eigen uithoudingsvermogen.

De stuurbekrachtiging, afkomstig uit de racewereld, behoudt zowel de pure rijderservaring als de connectie met de auto. Rijders kunnen de stuurbekrachtiging bovendien aanpassen aan hun eigen voorkeur. JD70-eigenaren kunnen eenvoudig switchen van de ene stand naar de andere, waardoor het eenvoudig is om de stuurbekrachtiging voor een trackday anders in te stellen dan voor een rit door de stad.

Bij de ophanging wordt gebruikgemaakt van dubbele wishbones, achter uitgebreid met trekstangen. De dempers van Intrax zijn drievoudig verstelbaar en zijn compleet herzien. De schroefveren worden speciaal voor Donkervoort gefabriceerd. De stabilisatorstangen voor en achter zijn eveneens verstelbaar.

De JD70 heeft een variabele tractiecontrole. De rijder heeft altijd de keuze om dit te gebruiken en kan tevens instellen in welke mate het systeem ingrijpt. Iedere Donkervoort is uitzonderlijk licht.

Dat kan voor conflicterende doelen zorgen op het gebied van de remmen; de remmen moeten niet alleen vertragen, maar ook vertrouwen geven op de weg en het circuit, alsmede genoeg warmte behouden om ook op snelwegen noodstops mogelijk te maken. Donkervoort heeft ervoor gekozen om op dit gebied samen te werken met de Italiaanse specialist Tarox.

De hardware aan de voorzijde bestaat uit 310 mm x 24 mm remschijven met golfpatroon en remklauwen met zes zuigers. Achter zijn 285 x 24 mm remschijven te vinden. De remklauwen zijn voorzien van een enkele zuiger, maar een krachtigere versie met zes zuigers is optioneel verkrijgbaar. Voor circuitgeoriënteerde rijders is bovendien een Bosch Race ABS verkrijgbaar.

Een van de grote veranderingen is het besluit, na duizenden testkilometers op zowel de weg als het circuit, om nu standaard banden van Nankang te monteren. De rubbersamenstelling van de Nankang AR-1 is harder, waardoor de levensduur langer is dan die van de tot nu toe gebruikte banden. Toch is er ook mid-corner meer grip aanwezig, waardoor de JD70 de 2G-barrière kan doorbreken.

De maat van de voorbanden is 235/45 17, de bandenmaat aan de achterzijde is 245/40 18. De voorbanden zijn gemonteerd op 8 x 17” wielen van gesmeed lichtmetaal, aan de achterzijde worden grotere 9 x 18”  wielen gebruikt. Extra lichte wielen van koolstofvezel zijn optioneel.

Het verplaatsen van de uitlaten naar de zijkant van de auto heeft ervoor gezorgd dat er aan de achterzijde veel ruimte vrij is gekomen om met name de downforce te verbeteren.

Een nieuwe achterdiffuser zorgt voor 80 kilogram neerwaartse druk, de nieuw ontworpen neus en louvres in de cycle wings voegen daar nog eens 50 kilogram aan de voorzijde aan toe. De louvres in de cycle wings laten de lucht ontsnappen die zich ophoopt tussen de band en het spatbord. Dat verhoogt niet alleen de topsnelheid, maar reduceert ook de opwaartse druk.

De carrosserie is gemaakt van een weefsel van koolstofvezel en Kevlar en kan zowel in kleur als in een naakte carbon-look worden geleverd. In het laatste geval wordt de carrosserie voorzien van een blankelaklaag, waarbij gekozen kan worden uit een matte of glanzende afwerking. Zelfs de cycle wings zijn gemaakt van deze mix van koolstofvezel en Kevlar. Vergeleken met de GTO-40 is de neus compleet vernieuwd. Alle ventilatieopeningen zijn nu zeshoekig en gemaakt van ge-3D-printe composieten.

Meer dan 95 procent van de carrosserie van de D8 GTO-JD70 bestaat uit koolstofvezel. Voor een significant deel daarvan wordt gebruikgemaakt van Donkervoort Automobielens lichtgewicht EX-CORE koolstofvezeltechnologie, de ontwikkeling waarvoor de Europese Unie een bedrijfsinnovatiebeurs beschikbaar stelde.

EX-CORE zorgt er niet alleen voor dat de JD70 verbazingwekkend licht is, maar ook dat hij enorm sterk is, waardoor de auto volledig voldoet aan de Europese typegoedkeuringseisen voor kleinseries op het gebied van crashveiligheid. De technologie is onder meer gebruikt in de uit één stuk gemaakte deuren, bijvoorbeeld.

Ook op andere gebieden is compromisloos gewicht bespaard. Zo is de lichtgewicht lithium-ion accu zeven kilogram lichter dan een reguliere accu. Ook de nieuw ontworpen stoelen zijn uitgevoerd in koolstofvezel. Het quick-release stuurwiel is nu multifunctioneel, waardoor er gewicht bespaard kon worden op knoppen in het koolstofvezel dashboard.

Omdat geen twee Donkervoort-eigenaren gelijk zijn, zijn geen twee Donkervoorts identiek. Iedere Donkervoort kan worden gepersonaliseerd tot in het extreme, van de lak tot het interieur, maar ook op technisch gebied. Onderstaand zijn enkele van de vele opties te vinden die een JD70-rijder kan selecteren — een lijst die allesbehalve compleet is, omdat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn:

 • Free-flow uitlaat van roestvrijstaal (zonder partikelfilter).
 • Differentieelkoeler
 • “Bilster Berg” rolkooi
 • Directere besturing
 • Bosch Race ABS, M5 Clubsport edition
 • Tarox remklauwen met zes zuigers achter
 • Luke zespuntsgordels (FIA-goedgekeurd)
 • Schroth vierpuntsgordels
 • MXS Pista digitaal kleurendisplay, met Wifi data logging and GPS live lap timing
 • Bandentemperatuur-/bandendrukmonitoring
 • Koolstofvezel wielen
 • Koolstofvezel transmissietunnel
 • Interior design package
 • Wind package, voor het reduceren van turbulentie
 • Lichtgewicht airconditioning
 • Achteruitrijcamera
 • Alarmsysteem (keus uit twee systemen)
 • Elektronisch instelbare stuurbekrachtiging
 • Xenonverlichting

Er zullen slechts zeventig JD70’s worden gebouwd, een voor ieder jaar van Joops leven (tot nu toe). De levering startte op 11 juni 2020. De prijzen van de D8 GTO-JD70 beginnen bij €163.636,36 (exclusief belastingen).

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: