Hypotheekshop: 1 op 6 consumenten zegt lease-auto op voor aankoop huis

Dat private-leasecontracten zwaar drukken op de leencapaciteit van woningkopers, komt voor veel consumenten nog steeds als een verrassing ondanks het feit dat wij je dit een paar jaar geleden al uitgebreid hebben verteld in dit artikel.

Adviseurs van de Hypotheekshop schatten nu dat ongeveer één op de zes consumenten het leasecontract afkoopt of moet afkopen zodra ze in een hypotheektraject komen. In het weekbericht schrijft de adviesketen dat het vooral gaat om doorstromers die gedwongen afscheid neemt van hun lease-auto.

De Hypotheekshop laat in een rekenvoorbeeld zien dat iemand met een jaarinkomen van 40.000,- euro en een leasecontract van 250,- per maand (3 jr) ruim 30.000,- euro leencapaciteit verliest. Als vuistregel geldt volgens de keten dat de maximale leensom zakt met één tot anderhalf keer cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van looptijd en type auto levert het afkopen van een leasecontract een boete op van al gauw 1.000,- euro of een veelvoud daarvan.

De Hypotheekshop pleit er daarom voor dat consumenten al bij de dealer worden gewaarschuwd wat de negatieve gevolgen kunnen zijn als ze tijdens de looptijd een huis willen kopen. “Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld”, schrijft de adviesketen.

Een kleine tip van ons dan maar om dit euvel op te lossen: zet het leasecontract tijdelijk even op naam van iemand binnen je familie...

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: