Hyundai Kona voortaan ook als hybride leverbaar

Hyundai breidt het gamma van de Kona uit met een variant met een hybride-aandrijflijn. De Kona Hybrid maakt gebruik van een 1.6-liter GDi-benzinemotor en een batterij die opgeladen wordt tijdens het remmen. De benzinemotor is specifiek ontworpen voor de hybride-aandrijflijn en levert een vermogen van 77,2 kW (105 pk). De elektromotor is goed voor 32 kW (43,5 pk), waarbij het maximumkoppel van 170 Nm direct vanuit stilstand beschikbaar is.

Het systeemvermogen van de benzine- en elektromotor komt uit op 103,6 kW (141 pk) met 265 Nm trekkracht. Daarmee is de stoplichtsprint naar de 100 km/h in 11,2 seconden af te ronden terwijl de topsnelheid begrensd wordt op 160 km/h om alles een beetje heel te houden.

Die elektromotor haalt zijn kracht overigens uit een 1,56 kWh lithium-ion-polymeerbatterij die is gepositioneerd onder de achterbank. Afhankelijk van de omstandigheden rijdt de Kona Hybrid zelfs helemaal elektrisch, bijvoorbeeld in de stad als de snelheid niet te hoog is.

Nieuw in de Kona Hybride is Hyundai’s BlueLink. Dat stelt de bestuurder in staat via een app op de smartphone diverse functies van de auto op afstand te bedienen, zoals het ver- en ontgrendelen van de portieren in combinatie met een ‘zoek mijn auto’-functie.

Het optionele Audio Video Navigatie-systeem (AVN) geeft alle informatie weer op een 10,25”-inch groot touchscreen in het dashboard en bevat beschikbare cloud-based software voor stemherkenning in zes talen. Ook zijn Apple CarPlay en Android Auto van de partij, net zoals een aantal LIVE Services.

Kopers ontvangen een kosteloos 5-jarig abonnement op deze dienst, die tot op de minuut actuele informatie aanbiedt over weer, verkeer, snelheidscamera’s (waar dat wettelijk is toegestaan), parkeerruimte langs de openbare weg en in garages en op parkeerterreinen, actuele informatie over Hyundai-dealers in de omgeving, beschikbare laadpunten in de buurt en live POI Search.

Naast de lanceringskleur Blue Lagoon in combinatie met een zwart dak, is er keuze uit nog 26 andere verschillende kleurencombinaties om het uiterlijk van de auto aan te passen aan de persoonlijke stijl waarbij ook de standaard aanwezige 16"-inch velgen door de afgebeelde 18"-inch variant kunnen worden vervangen.

De veiligheidsuitrusting omvat onder meer Front Collision Warning & Avoidance Assist met Pedestrian Detection en het nieuwe Cyclist Detection en Driver Attention Warning. Lane Keeping Assist en High Beam Assist behoren eveneens tot de standaarduitrusting. Optioneel zijn Lane Following Assist, dat de auto veilig in het midden van de rijstrook houdt, en Intelligent Speed Limit Warning, dat de camera in de voorzijde van de auto gebruikt en informatie van het navigatiesysteem om verkeersborden te herkennen en snelheidslimieten en inhaalverboden direct weer te geven in het blikveld van de bestuurder leverbaar.

De Smart Cruise Control met Stop&Go houdt een vooraf ingestelde afstand tot de voorligger aan en brengt de auto zo nodig automatisch tot stilstand en weer in beweging, afhankelijk van de omstandigheden in het verkeer. Als het voertuig langer dan drie seconden stopt, dient de bestuurder het systeem opnieuw te activeren met de bedieningsknoppen op het stuurwiel of door kort het gaspedaal in te drukken. Extra opties zijn Blind-Spot Collision Warning en Rear Cross-Traffic Collision Warning.

Het Europese debuut volgt komende augustus, de Nederlandse data en prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: