Hyundai presenteert virtuele cockpit met jaren '80 design

De afgelopen jaren zijn, mede dankzij de snelle vlucht van smartphones en iPads, ook de eisen voor de bediening van een auto veranderd. Hyundai presenteert daarom vandaag haar verder ontwikkelde ideeën over een toekomstige virtuele cockpit in een studie. In een i30 vertrouwt het Koreaanse merk op touch displays met haptische feedback in het stuurwiel en in de middenconsole, waardoor het aantal schakelaars, draaischakelaars en schuifregelaars aanzienlijk vermindert.

Wat mij betreft een prachtige ontwikkeling, maar toch doet het me ergens denken aan het design van apparatuur uit eighties. Ik kan het niet uit leggen, maar na het zien van de foto's begrijp je meteen wat ik bedoel.

Maar goed, dat even ter zijde want in de laatste ontwikkelingsfase werd de weergave van het instrumentencluster volgens de Koreanen gewijzigd in een meerlaags display. Dat maakt een nieuwe, zeer natuurlijke manier van informatieweergave mogelijk. In tegenstelling tot conventionele displays, die hun inhoud slechts op één niveau kunnen weergeven, bestaat het meerlagige display uit twee achter elkaar geplaatste displays met intervallen van zes millimeter.

En dat maakt dan weer visuele 3D effecten mogelijk. Het ene deel van de afbeelding wordt op het display aan de voorzijde en het andere deel op het display aan de achterzijde weergegeven. In het gebied waar de graphics elkaar overlappen, ontstaat de indruk van een object in de ruimte.

Hierdoor kan de bestuurder de relevantie van informatie sneller classificeren en wordt hij minder afgeleid. De belangrijkste informatie voor de huidige situatie, zoals een snelheidslimiet, wordt weergegeven op het eerste niveau, minder belangrijke informatie, zoals het tankniveau op het tweede niveau.

De informatie die op het stuurwiel wordt weergegeven, verandert afhankelijk van het huidige menuniveau van het instrumentenpaneel en ook van de rijsituatie. Bovendien kan de bestuurder de lay-out en toetscombinaties op het stuurwiel wijzigen om specifieke toepassingen op maat van zijn individuele behoeften in te voeren.

De bestuurder kan de instellingen aanpassen met maximaal vijf toetsen per scherm, vergelijkbaar met de lay-out van een smartphone. en ze comfortabeler maken.

In opdracht van Hyundai heeft het Würzburg Institute for Transport Science (WIVW) onderzoek gedaan naar de afleiding van de bestuurder. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de afleiding door de nieuwe cockpit van Hyundai ver onder de limieten van de wereldwijd erkende motorvoertuigveiligheidsorganisaties AAM en NHTSA ligt.

Zelfs bij complexere bedieningstaken merkten de testpersonen slechts een kleine afleiding, die hen niet hinderde in de eigenlijke rijtaak. De deelnemers aan de studie prees ook het ontwerp, de visuele en haptische feedback en de gereduceerde en intuïtieve structuur van het prototype.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: