Icoon 8.0: alles over de nieuwe Volkswagen Golf GTI

Welke auto met dezelfde naam heeft de achtste generatie gehaald? Precies, de Volkswagen Golf. En een van de publieksfavorieten in de portefeuille van dat merk is de heetste versie van dat model. Als GTI is de Golf al sinds 1976 op de snelwegen van ons continent te vinden.

En iedere keer weer is het verrassend welke emoties de zo nuchtere, bijna sobere vormgeving van een GTI kan oproepen. Aan het einde van komende zomer zal dit icoon in de achtste generatie op de markt beschikbaar zijn, uiteraard meer digitaal en dynamischer dan ooit.

Klaus Bischoff, hoofd design bij Volkswagen, spreekt van een vorm die dynamiek tastbaar maakt. De voorkant is laag en lijkt "vast te zitten op de weg" aldus Bischoff. De zijkanten spelen met licht en schaduw in een sterk driedimensionale vorm, de achterzijde zorgt voor de massieve afwerking en wordt dankzij de twee uitlaatpijpen links en rechts onder de diffusorbumper een gedenkwaardige koetsfinale.

Voor een dergelijke omschrijving is de Marketing-afdeling even flink bezig geweest, maar ik archiveer deze onzin gewoon als slap gelul. De nieuwe GTI is weer een dijk van een auto en dat hadden Bischoff en consorten moeten zeggen.

Die zelfde Bischoff vertelde ons een tijd geleden dat de uitlaat weer getoond kan worden. Iedereen weet tochdat er niets smerigs uit zal komen, zei hij. Dat was medio 2015, twee maanden voor het dieselschandaal. Waarvan akte.

Hoe dan ook, de nieuwe GTI aarzelt niet om beproefde details zoals het honingraatrooster in de grille er net even een tikke lekkerder uit te laten zien. Nieuw zijn de luchtsplitter aan de voorzijde en de vlijmscherpe zijskirts in het zwart. Een andere noviteit is de LED-verlichte radiatorgrill als onderdeel van de dagrijverlichting. De mistlampen schijnen op verzoek ook in LED-techniek, hun x-vormige opstelling maakt de GTI ook in het donker meteen als de daddy van de hot-hatches herkenbaar.

Binnenin is de cockpit voorzien van een stuurwiel met een gereduceerde radius, maar uitgebreid in zijn functies; de displays zelf zijn digitaal en variabel. De ontwikkelaars beloven dat één en ander zeer eenvoudig te bedienen zal zijn. Ervaringen uit de normale Golf 8 bewijzen echter het tegendeel. Niets werkt beter dan een fysieke knop en niet altijd is innovatie dus beter. Dus Volkswagen, kieper dit concept voor de facelift maar weer overboord.

De 245 pk (180 kW) tweeliter turbobenzinemotor in het vooronder was bij de vorige generatie gereserveerd voor de GTI Performance-versie. In de nieuwe generatie is het voorlopig de enige rijdende versie. Die is overigens meer dan twee keer zo krachtig als de viercilindermotor in zijn voorganger, die met 110 pk ook nog eens ongeveer een halve ton minder moest mobiliseren. De GTI van modeljaar 2020 weegt ongeveer 1.450 kilogram, zijn vroege voorganger woog iets meer dan 900 kilogram.

Met zijn rijprestaties is het jongste lid van de GTI-familie echter veruit superieur. De eerste GTI haalde 182 km/h, de nieuwe wordt pas bij 250 km/h door de elektronica afgeremd. De acceleratie van 0 naar 100 km/u zou slechts iets meer dan zes seconden moeten duren; Volkswagen geeft hierover op dit moment geen nauwkeurigere details, net zoals het brandstofverbruik dat nog even geheim blijft. Ik schat het op ongeveer 6,5 liter per 100 kilometer, in de praktijk komt dat waarschijnlijk ergens tussen de 8 en 9 uit bij een redelijke sportief rijgedrag.

In vergelijking met de TSI- en TDI-Golfversies heeft de GTI een grotendeels gewijzigde vering. Meer grip, meer rijstabiliteit, belooft Karsten Schebsdat, Head of Driving Dynamics Steering and Control Systems bij Volkswagen. Daartoe is de vooras voorzien van nieuwe draagarmlagers en zijn ook de veren en schokbrekers aangepast. De achteras heeft ook nieuwe draagarm- en demperbevestigingen gekregen, de veerconstante is verhoogd met vijf procent aan de voorzijde en 15 procent aan de achterzijde.

Maar bovenal moet het elektronisch gestuurde sperdifferientieel aan de vooras met meervoudige lamellenkoppeling voorkomen dat de GTI - zoals bijna alle voertuigen met voorwielaandrijving - in snelle bochten over de voorwielen glijdt, oftewel onderstuurt. Volgens Schebsdat is onderstuur vrijwel verdwenen dus dat belooft wat. Met behulp van de Driving Dynamics Manager zijn alle relevante elektromechanische chassiscomponenten in een netwerk opgenomen. Dit stukje software maakt eigenlijk de GTI tot wat een GTI hoort te zijn.

Het rijgedrag wordt verder nog ondersteund door het standaard progressieve stuursysteem, dat slechts 2,1 omdraaiingen van het stuurwiel van stop tot stop vereist, en een grotere hoofdremcilinder, wat de controleer- en doseerbaarheid van het remsysteem verbetert.

De Driving Dynamics Manager kan continu worden aangepast van Eco naar Sport met een schuifregelaar, het stabiliteitssysteem ESC kent een Sportmodus en kan zelfs volledig worden uitgeschakeld. Afhankelijk van de uitrusting rolt de nieuwe GTI op 17”- tot 19”-inch lichtmetalen velgen. Laatstgenoemde zie je op bijgevoegd beeldmateriaal.

De GTI is bijna een merk geworden binnen het Volkswagen-merk. Zijn fanbase is uiterst loyaal en ruimdenkend, vooral naar de top toe als het gaat om prestaties. Onder het motto meer is altijd beter kan ik je vast vertellen dat Volkswagen stiekem al aan sterkere GTI-varianten zoals de voormalige TCR of Club Sport werkt. En omdat GTI-rijders graag zelf schakelen is een handgeschakelde zesversnellingsbak standaard. De DSG automaat met dubbele koppeling is uiteraard beschikbaar tegen een meerprijs en laten we eerlijk zijn, dat is gewoon de versie die je moet hebben.

Wat de toekomst zal brengen voor de GTI is twijfelachtig. Herbert Diess, CEO van de Groep, richt zich vooral op e-mobiliteit en heeft zelfs een einde gemaakt aan de ontwikkeling van de modellen op aardgas.

Als hij dat durft te doen met de GTI, zullen waarschijnlijk nog meer mensen hun vriendschap met het merk beëindigen. Zaken inschatten is namelijk niet de sterkste kant van het merk. Bij de première op de IAA in 1975 plande het managementteam een oplage van 5.000 GTI’s. Na acht jaar, en tegen de tijd dat de tweede generatie werd geïntroduceerd, bleken er bijna 100 maal zoveel te zijn verkocht.

Toch zou het zomaar kunnen dat deze generatie GTI de laatste in z’n soort is en ook meteen de lekkerste. Dat laatste staat vast, het eerste hopelijk niet.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: