Iedere Petrolhead moet een keer naar de Techno Classica

Van 10 tot 14 april 2019 viert de Techno Classica in het Duitse Essen zijn 30ste verjaardag. Met meer dan 1.250 exposanten uit meer dan 30 landen heeft de Techno Classica ondertussen zijn belang als de belangrijkste internationale vakbeurs voor klassieke auto's en verzamelaarsvoertuigen ruimschoots bevestigd.

Ook internationale autofabrikanten maken gebruik van de charisma's van de klassiekerbeurs: meer dan 20 automerken presenteren op hun fabrieksstands prachtige exposities, waarvan de meeste alleen op de Techno Classica Essen te zien zijn. Dit jaar zijn dat onder andere Volkswagen, Porsche, Skoda en Mercedes-Benz.

Met ongeveer 2.700 klassiekers, waarvan de meeste worden aangeboden door gerenommeerde professionals, neemt de autohandel nog steeds een aanzienlijke deel van de Techno Classica in beslag. Bovendien bestaat meer dan 30 procent van de te koop aangeboden auto's uit betaalbare jonge "plug and play"-klassiekers.

Voor de jubileumtentoonstelling biedt de organisator opnieuw een speciale tentoonstelling van wereldklasse aan; dit jaar onder het motto "Tour de France Automobile Legends". De etappekoers, die van 1899 tot 1986 met onderbrekingen plaatsvond, nam ook door de deelname van bekende autofabrikanten een leidende positie in de internationale autosport in en werd als race-evenement voor historische raceauto's als Tour Auto (sinds 2009 "Tour Auto Optic 2000") nieuw leven ingeblazen.

Uiteraard zijn ook de meest legendarische auto's op de Techno Classica te vinden. Voorbeelden hiervan zijn een Ferrari 250 Tour de France, Porsche 550 Spyder, Bugatti Type 57 of de Ferrari 250 GT Berlinetta (SWB).

Naast de traditionele veiling van het gerenommeerde Engelse veilinghuis Coys, houdt 's werelds grootste veilinghuis RM Sotheby's voor het eerst een spectaculaire klassiekerveiling in Duitsland. Naast een selectie van de gebruikelijke klassiekers wordt ook een collectie van meer dan 85 uitzonderlijk goed bewaarde jonge klassiekers van topmerken geveild. RM Sotheby's zal in totaal zo'n 230 objecten van begeerte proberen te slijten aan de nodige liefhebbers.

Een van de hoogtepunten is een BMW M1 die ooit werd gekocht door een gepensioneerde coureur om snelheidsrecords mee te breken, waarna de bolide tientallen jaren stof stond te vergaren. Die coureur heet overigens Harald Ertl. Je kent 'm niet vanwege z'n prestaties, maar wel van het feit dat hij degene was die tijdens de Formule 1-race op de Nürburgring in 1976 Niki Lauda uit zijn brandende racewagen trok en daarmee het leven van z'n landgenoot redde.

Toen Ertl aan het eind van z'n carrière nog wat roem wilde behalen werd deze M1 uit 1979 twee jaar later door hem gekocht met als enige doel om wat bestaande snelheidsrecords te verbreken. Volgens de legende verbrak Ertl op 17 oktober 1981 ook daadwerkelijk een record in de M1, toen hij op LPG met een snelheid van 301,4 kilometer per uur werd geklokt. Helaas is er geen documentatie van deze prestatie bewaard gebleven en aangezien de toen 33-jarige Ertl minder dan zes maanden na dit vermeende record werd gedood bij een vliegtuigcrash, verdween de M1 in een garage.

Andere hoogtepunten van de Techno Classica zijn optredens van toprestaurateurs, de leveranciers van alle autoliteratuur die je ooit zou willen lezen, dealers van onderdelen, verkopers van accessoires, horloge- en technologiedealers, kunstenaars, galeriehouders en, niet in de laatste plaats, leveranciers van automodellen. Zij presenteren ongeëvenaarde aanbiedingen in kwaliteit en kwantiteit.

Kortom, de Techno Classica moet gewoon op je to-do-lijstje staan. Zeker weten. En neem veel geld mee, je gaat 't nodig hebben. Ook zeker weten.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: