Ingenieurs Volkswagen bekennen gesjoemel

In het schandaal rond de dieselauto's van het Duitse merk Volkswagen zijn de eerste bekentenissen afgelegd, meldt de krant Bild am Sonntag aldus het Algemeen Dagblad. Verschillende ingenieurs zouden overeenkomstig hebben verklaard dat de smokkelsoftware vanaf 2008 is geïnstalleerd in de wagens, omdat die anders nooit zouden voldoen aan de scherpe uitstooteisen.
De krant geeft echter geen details over het aantal betrokkenen en hun identiteit. Bij Volkswagen loopt wel een intern onderzoek. Volgens de krant is het niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven voor de installatie van de software.

Volgens de ingenieurs, aldus Bild, was het technisch niet mogelijk om de motor EA189, die in 2005 door VW werd ontwikkeld, de uitstootlimieten te laten respecteren zonder opnieuw zware investeringen te moeten doen. Daarom werd een beroep gedaan op de bewuste software.

11 miljoen
Intussen zouden zo'n 11 miljoen VW-auto's ermee rondrijden. Deze wagens stoten in werkelijkheid een pak meer schadelijke stoffen uit dan op papier.

De groep legt de verantwoordelijkheid voor het schandaal, dat topman Martin Winterkorn zijn baan kostte, bij een kleine groep mensen. Enkelen werden geschorst. Duitse media hebben het over een twaalftal personeelsleden, onder wie de baas van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling bij Audi.

Merkel
Bondskanselier Angela Merkel zei zondag in een radio-interview dat het schandaal bij de automaker de reputatie van de gehele Duitse industrie niet heeft geschaad. ,,Ik hoop dat Volkswagen snel de zaken opheldert en zorgt voor transparantie", aldus Merkel. ,,Maar ik geloof dat de Duitse industrie nog altijd als betrouwbaar wordt gezien."

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: