Instant klassiekers: Porsche 718 Spyder en 718 Cayman GT4

Hoogtoerige atmosferische zescilinder boxermotor. Handgeschakelde versnellingsbak. Porsche. Deze zaken zijn, zonder dat iemand ook maar iets meer van de verder specificaties heeft gezien, voor de echte liefhebber al voldoende om het model dat over deze zaken beschikt meteen al te benoemen als klassieker.

En laten we eerlijk in zijn, in het gevla van de nieuwe 718 Spyder en 718 Cayman GT4 hebben ze gewoon gelijk. Want met alle CO2-regels, elektrisch rijden en andere milieuzaken zijn deze twee modellen waarschijnlijk de laatsten in hun soort waarmee genieten van ongefilterd rijplezier, zowel op de openbare weg als op het circuit nog mogelijk is. Voor het eerst delen namelijk de open 718 Spyder en de 718 Cayman GT4 met een vast dak de technische basis: de nieuw ontwikkelde 4,0-liter zescilindermotor met natuurlijke aanzuiging in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Die nieuwe, atmosferische 4,0-liter zescilinder boxermotor is gebaseerd op de turbomotoren van de huidige 911 Carrera-serie. De hoogtoerige krachtbron levert met 309 kW/420 pk 35 pk meer dan de vorige GT4. De derde generatie van de Spyder heeft zelfs 45 pk meer. Het maximumkoppel van 420 Newtonmeter is beschikbaar tussen 5.000 en 6.800 tpm.

Het fascinerende karakter van deze motor met natuurlijke aanzuiging combineert een moderne uitlaatgasreiniging met een lineaire vermogensafgifte en onmiddellijke respons van de GT-motor. De unieke zescilinder boxersound is onaangetast gebleven. Porsche heeft verder een aantal technische innovaties toegevoegd, waaronder adaptieve cilinderbesturing. Als het vermogen maar gedeeltelijk wordt aangesproken, wordt de brandstoftoevoer op een van de twee cilinderbanken tijdelijk onderbroken, wat het brandstofverbruik verlaagt.

Voor het eerst maakt een hoogtoerige motor gebruik van piëzo-injectoren voor rechtstreekse benzine-injectie. Ze splitsen elk injectieproces op in maximaal vijf individuele stappen. Dit ondersteunt een compleet en dus emissievriendelijk verbrandingsproces. Een variabel inlaatsysteem met twee resonantiekleppen zorgt voor een optimaal brandstofmengsel in de cilinders.

Beide handgeschakelde modellen bereiken daarmee de magische 300 km/h-grens: de 718 Spyder klokt 301 km/u, de 718 Cayman GT4 bereikt een top van 304 km/h. Die topsnelheid wordt overigens bereikt bij 8.000 toeren per minuut.  Beide modellen accelereren in 4,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h.

Een van de onderscheidende kenmerken van de 718 Cayman GT4 is de verbetering van de aerodynamica. De aanpassingen zorgen voor maximaal vijftig procent meer downforce zonder de luchtweerstand nadelig te beïnvloeden.

De aerodynamica van beide modellen profiteert sterk van een nieuwe uitlaatdemper. Door de enkele kamer wordt aan de achterzijde ruimte gecreëerd voor een diffuser die er bij de 718 Cayman GT4 voor zorgt dat er dertig procent meer druk op de aangedreven achterwielen wordt gegenereerd.

Ook de vaste achtervleugel draagt in belangrijke mate aan de verbeterde downforce bij. In vergelijking met zijn voorganger is het rendement van de achterspoiler met ongeveer twintig procent toegenomen, wat bij 200 km/h overeenkomt met twaalf kilo extra contactdruk. De geoptimaliseerde GT-neus houdt het aerodynamische evenwicht in balans door middel van een grote spoilerlip en zogeheten Air Curtains waarmee de luchtstroom zonder verstoringen langs de voorwielen wordt geleid.

De nieuwe 718 Spyder is wat mij betreft de meest pure van de twee waarmee je gewoon constant met open dak moet rijden. Dat lichtgewicht dak is gelukkig wel volledig toegesneden op hoge snelheden. De softtop is geschikt voor dagelijks gebruik en is in enkele eenvoudige stappen onder het kofferdeksel op te bergen. In tegenstelling tot de GT4 heeft de 718 Spyder een achterspoiler die bij 120 km/h automatisch uitklapt. Dankzij de functionele diffuser is dit ook het eerste lid van de Boxster-familie waarbij aerodynamische downforce wordt gegenereerd op de achteras.

Voor de allereerste keer profiteert de 718 Spyder van het GT-chassis van de 718 Cayman GT4. Een lichtgewicht onderstel maakt gebruik van technologie die van het circuit afkomstig is. Het Porsche Active Suspension Management (PASM) verlaagt het chassis met 30 mm, wat het zwaartepunt en het laterale dynamische potentieel verbetert. Het is speciaal voor circuitgebruik ontworpen en scherpt de rijeigenschappen van de gesloten 718 Cayman GT4 nog verder aan.

Ook de open 718 Spyder profiteert van dit ontwerp. Het Porsche Stability Management (PSM) - een automatisch regelsysteem voor de stabilisering in kritieke rijsituaties - is nog gevoeliger en preciezer, maar is ook in twee fasen uit te schakelen. Porsche Torque Vectoring (PTV) - met het mechanische sperdifferentieel op de achteras - verbetert de longitudinale en zijdelingse dynamiek, en zorgt voor verder verbeterde bochtprestaties en rijplezier. Een optioneel Clubsport-pakket is ook beschikbaar voor de GT4. Het omvat een stalen rolbeugel, een handbrandblusser en een zespuntsgordel voor de bestuurder.

Het remsysteem van de 718 Spyder en de 718 Cayman GT4 zorgt voor een enorme vertraging - óók op het circuit - dankzij grote monoblokremklauwen van aluminium. Optioneel is natuurlijk de Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) beschikbaar.

Nieuw zijn de ultra-high-performance banden waarmee nu ook de 718 Spyder wordt uitgerust. Ze dragen bij aan het geheel dat ervoor zorgt dat de nieuwe 718 Cayman GT4 opnieuw betere tijden heeft gereden op de Nürburgring Nordschleife. Op deze iconische omloop met zijn lengte van 20,6 kilometer reed de nieuwe GT4 een rondetijd die meer dan tien seconden lager lag dan die van zijn voorganger.

De nieuwe Porsche 718 Spyder en 718 Cayman GT4 zijn per direct te bestellen bij de Nederlandse Porsche Centra. De consumentenadviesprijs van de 718 Spyder is € 148.500,-, de 718 Cayman GT4 kost € 151.400,-. Over twintig jaar kosten ze een ton of vier. Let maar op!

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: