Jaguar gaat circulair en test recyclingproces met I-PACE

Jaguar begint aan een nieuwe fase van zijn circulaire strategie met de implementatie van een innovatieve recyclingtechnologie. Hiermee wordt het aluminium van afgedankte auto’s hergebruikt voor de productie van nieuwe modellen.

Het recyclingproces wordt op dit moment getest bij pre-productiemodellen van de Jaguar I-PACE, waarvan het lithium-ion batterijpakket verwijderd is. De batterij wordt hergebruikt in een nader te bepalen toepassing. De rest van de I-PACE wordt met behulp van hightech sensoren van Axion gesorteerd op materiaalsoort, waarna het aluminium gesmolten en opnieuw gevormd wordt.

Ook moet de CO2-uitstoot van het productieproces zoveel mogelijk teruggedrongen worden. Jaguar streeft ernaar om zo min mogelijk nieuw aluminium te gebruiken bij de productie van auto’s. Zo is de mondiale CO2-uitstoot al met 46% verlaagt en aan verdere reductie wordt hard gewerkt.

Tussen september 2013 en januari 2019 is al 300.000 ton gerecycled aluminium gebruikt voor modellen met de kenmerkende aluminium architectuur, waaronder de nieuwe Jaguar XE. De XE was in 2014 ’s werelds eerste auto met carrosseriedelen bestaande uit de aluminiumlegering RC5754, dat 75% gerecycled aluminium bevat.

De helft van de XE-carrosserie bestaat uit aluminiumlegeringen die voor een groot deel uit gerecycled aluminium bestaan. Dat is mede mogelijk gemaakt door de circulaire productielijnen in de Britse en Slovaakse productiefaciliteiten.

Als onderdeel van de ACES-strategie (Autonomous, Connected, Electrified en Shared) kan Jaguar beginnen met het recyclen van een groot aantal oude modellen. De auto’s worden snel verzameld, ontmanteld en gerecycled, waarna het gerecyclede materiaal eenvoudig is toe te passen in het bestaande productieproces.

Het Jaguar & Land Rover concern gebruikt 180.000 ton aluminium per jaar, ofwel een klein percentage van de 80 miljoen ton die jaarlijks wereldwijd geproduceerd wordt. Het is een van de meest gerecyclede producten ter wereld en 75% van het ooit geproduceerde aluminium wordt nog steeds gebruikt.

Het gerecyclede aluminium wordt tot het uiterste getest door wetenschappers van de Brunel University. Zij testen het materiaal op sterkte en puurheid om te controleren of het voldoet aan de hoge kwaliteitseisen, zodat je nieuwe I-Pace of Evoque straks ook echt in elkaar blijft zitten en niet spontaan bij het stoplicht uit elkaar valt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: