Jaguar presenteert jubileumversie XJ50 ter ere van 50 jaar XJ

Jaguar viert de 50ste verjaardag van zijn vlaggenschip, de XJ luxury saloon, met de XJ50. Met een uitrusting en aankleding die extra glans toevoegt aan een model dat al vijf decennia de keuze is van topfunctionarissen, beroemdheden, regeringsleiders en koninklijke families. Deze speciale versie ter ere van een halve eeuw schoonheid, luxe en vermogen beleeft zijn wereldpremière op de Beijing Motor Show.

De XJ50 is er in Standard Wheelbase of Long Wheelbase met keuze uit een 3,0-liter benzinemotor van 250 kW (340 pk) of een diesel van 220 kW (300 pk). Het uiterlijk is verfraaid met een vóór- en achterbumpers in Autobiography-stijl, nieuwe 20-inch Venom wielen, een zwarte grille én een unieke badges. En er is te kiezen uit prachtige kleuren zoals Fuji White, Santorini Black, Loire Blue en Rosello Red.

Het interieur biedt ruitvormig gecapitonneerde zachte lederen bekleding met opdruk in reliëf in de hoofdsteunen en een XJ50-logo op de middenarmsteun. Unieke gravures en dorpelpanelen met verlichte XJ50-logo’s geven de jubileumversie extra onderscheid, net zoals de geanodiseerde schakelpeddels en met lichtmetaal afgewerkte pedalen.

“Spanning half a century, the Jaguar XJ remains true to its heritage with a wonderful balance of beautiful design, intelligent performance and indulgent luxury that ensures it stands out from the crowd.  This is a car worth celebrating and the XJ50 pays homage to a giant within the Jaguar brand that we believe is one of the world’s most stylish sporting saloons.”

Ian Callum, Jaguar Director of Design

De XJ Series 1 stond in 1968 aan de wieg van een gedistingeerde dynastie van acht generaties luxury saloon die wereldwijd de aandacht trok en dat nog steeds doet. Van meet af aan staat de XJ voor innovatie. Het is een auto die de vooruitstrevendheid van Jaguar al vijftig jaar belichaamt.

Een karaktertrek die al vier jaar na zijn komst sterk naar voren kwam door de presentatie van ’s werelds eerste in serie geproduceerde twaalfcilindermotor voor een vierdeurs auto. Met een topsnelheid van 225 km/h was het in die tijd de snelste vierzitter ter wereld.

Vele modellen volgden, in Standard of Long Wheelbase en met twee of vier deuren. Van de Series 2 kwam er in 1975 ook een 2-deurs coupémodel en op de XJ40, die acht jaar in productie was vanaf 1986, introduceerde Jaguar de kenmerkende ‘’J-gate’ voor de pook van de automaat en een onderstel met automatische hoogteregeling.

Een revolutionaire aluminium carrosserie betekende in 2003 een gewichtsvermindering van 40 procent. De huidige XJ blinkt uit door technologie zoals de slimme vierwielaandrijving en een virtueel instrumentarium. De inmiddels iconische designtaal van Jaguar Design Director Ian Callum tekent zich af in de ronde vorm van de achterruit en achterlichten waarvoor de klauw van een jachtluipaard model heeft gestaan.

De Jaguar XJ heeft ook op het witte doek naam en faam gemaakt. De luxury saloon figureerde in films als Love Actually en The Long Good Friday en stond regelmatig aan de zijde van James Bond.

21_12_17

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: