Jaguar voorziet F-Type van AWD en handgeschakelde transmissie

Jaguar heeft voor het komende modeljaar van de F-Type een aantal wijzigingen aangekondigd.

Zo kunnen voortaan de 380Pk sterke F-Type S of de 550Pk sterke R voorzien worden van permanente vierwielaandrijving. Laatstgenoemde is dankzij dit systeem in staat om in 4,1 seconden naar de 100 km/h te sprinten en dat is exact 0,2 seconden sneller dan de achterwielaangedreven versie.

Jaguar F-Type R AWD cabriolet handgeschakeld 2015 02

Volgens Jaguar is het vierwielaandrijfsysteem extra dynamisch afgesteld waardoor het achterwielaangedreven karakter van de tweewielaangedreven versie behouden blijft. Om te herkennen dat je een vierwielaangedreven F-Type rijdt krijgt de S-versie de beschikking over een nieuw setje 19”-inch velgen, een extra powerdome op de motorkap inclusief ventilatieroosters.

Jaguar F-Type R AWD cabriolet handgeschakeld 2015 05

Het belangrijkste nieuws voor ware petrolheads is echter te vinden op transmissiegebied, want voortaan kunnen zowel de F-type S Coupé als de Convertible geleverd worden met een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten. De achtcilinderversie moet het doen met de bekende ZF-achtrapsautomaat aangezien de handbak het hoge koppel van de V8 niet kan verwerken.

Verder maakt de F-Type V8 S Convertible plaats voor een F-Type R Convertible. Dat betekent voortaan 550Pk in plaats van de 495 van de V8 S. De prestaties zijn overigens identiek aan de coupévariant: 0-100 km/h in 4,1 seconden en een begrensde top van exact driehonderd kilometer per uur.

Jaguar F-Type R AWD cabriolet handgeschakeld 2015 06

Verder kan de R-Coupé voortaan met een lichtgewicht carbondak geleverd worden en krijgen alle modellen de beschikking over een nieuwe elektrische stuurbekrachtiging genaamd EPAS. Dit moet zorgen voor een beter stuurgevoel en meer feedback. Tegelijkertijd wordt er dankzij het systeem vier gram koolstofdioxide per kilometer bespaard.

Jaguar F-Type R AWD Convertible EBAS wit 2015 03 Jaguar F-Type R AWD Convertible EBAS wit 2015 05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: