Kabinet overweegt ook (plugin)hybrides zwaarder te belasten

Volgens de Telegraaf overweegt het Kabinet (plugin)hybrides zwaarder te belasten. Dit type auto zou op dit moment namelijk worden overgestimuleerd met fiscale subsidies. Kijk hiervoor maar eens naar dit artikel.

In theorie zijn dergelijke auto's misschien groen, maar in de praktijk worden veel stekkerhybrides amper aan het stopcontact gehangen. Door voor deze auto's de belastingtarieven te verhogen kan een gefaseerde verlaging of afschaffing van de BPM worden gefinancierd.

Want de aanschafbelasting voor auto's (BPM) is staatssecretaris Wiebes (Financiën) al langer een doorn in het oog. Nog voor de zomer wil Wiebes een nieuwe Autobrief naar de Tweede Kamer sturen met daarin de plannen voor de auto vanaf 2017.

De inkomsten uit de BPM zijn de afgelopen jaren fors teruggelopen, al levert de belasting de schatkist nog altijd een miljard euro op. Maar de maatregel werkt marktverstorend en is fraudegevoelig.

S 500 PLUG-IN HYBRID Fahraufnahme

Consumenten ontduiken de belasting door bijvoorbeeld in het buitenland een auto te kopen en deze in te voeren. Bovendien worden steeds meer kleine autootjes verkocht waar amper BPM op wordt geheven.

Of (gedeeltelijke) afschaffing van de BPM haalbaar is, is echter nog geen gelopen race. Er hangt immers een fors prijskaartje aan. Het schrappen van deze belasting compenseren met een verhoging van de motorrijtuigenbelasting wordt niet waarschijnlijk geacht omdat de VVD dat niet kan verkopen aan de eigen achterban.

Bij brancheorganisatie BOVAG zou het verdwijnen van de BPM met gejuich worden onthaald. "Het systeem is een juridisch gedrocht dat veel rompslomp met zich meebrengt en ook in Europa niet goed valt", zegt Paul de Waal van de Bovag.

Het nieuwe stelsel, met daarin ook de motorrijtuigenbelasting, accijnzen en bijtellingstarieven voor leaserijders, zal budgetneutraal moten zijn. Liever ziet Den Haag echter de inkomsten stijgen. Waar de inkomsten aan de ene kant teruglopen, worden ze aan de andere kant dus dubbel en dwars teruggehaald.

Reken er dan ook maar op dat het aanschaffen van een auto straks dus goedkoper wordt en dat het rijden er van stukken duurder wordt. Wie weet volgt er wel een "kwartje van Wiebes" op de benzineaccijns of wordt de motorrijtuigenbelasting flink verhoogd.

Volvo XC90 T8 plug-in hybride 2015 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: