Kia gaat Retro en bouwt rijdende container

In Detroit presenteert Kia de Telluride, een Concept SUV die op het eerste gezicht wel iets weg heeft van een Volvo XC90.

Gelukkig blijft het daarbij, want waar de XC90 een prachtige auto is, is de Telluride op het tweede gezicht in mijn ogen niets meer dan een container op wielen en dat is ondanks enkele opvallende zaken een gemiste kans van de Koreanen.

Zo zorgt een 3.5 liter V6 (274Pk) samen met een elektromotor (132Pk) voor een totaal vermogen van 406Pk en doen de tegengesteld openende deuren aan een Rolls-Royce of Opel Meriva denken. Kies zelf maar welke van de twee het beste bij de Telluride past.

Kia Telluride Concept Detroit 2016 05

Met drie zitrijen biedt de Telluride plaats aan maximaal zeven inzittenden. Basis vormt het platform van de Sorento, dat vervolgens werd verlengd en de Telluride een lengte van zo'n vijf meter geeft. Ook de breedte is met 2 meter niet mals.

De voorste portieren gaan elk in een hoek van 90 graden open en onthullen zo vier afzonderlijke lederen zetels met achterin nog eens een opvouwbare bank voor drie passagiers. In de rugleuning zitten sensoren verwerkt die de vitale gezondheid van de inzittenden meten.

De waarden worden weergegeven op de achterste portierpanelen. En als daar behoefte aan is, zorgt een Light Emitted Rejuvenation (LER)-systeem in het plafond voor lichteffectjes om het welzijn te verbeteren.

Gelukkig haasten de Koreanen zich door te zeggen dat de Telluride niet in productie zal gaan. En dat is maar goed ook.

Kia Telluride Concept Detroit 2016 01 Kia Telluride Concept Detroit 2016 06 Kia Telluride Concept Detroit 2016 04 Kia Telluride Concept Detroit 2016 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: