Kia presenteert in Genève ook maar meteen de Ceed SW

Kia laat in Zwitserland niet alleen de gloednieuwe Ceed hatchback zien, maar het merk heeft voor de gelegenheid ook maar meteen de Sportswagen meegenomen. En laten we eerlijk zijn, die is natuurlijk voor alle leaserijders met kinderen onder jullie veel interessanter.

De nieuwe Ceed Sportswagon is lager en breder geworden en heeft een langere overhang achter. Dit resulteert in een sportievere vormgeving. Rechte lijnen vervangen de afgeronde randen van het huidige model. De voorzijde oogt daardoor agressiever.

De SW heeft standaard ‘ice cube’ achtige LED-dagrijverlichtingunits, als knipoog naar de GT- en GT-Line-versies van de huidige generatie. Aan de achterzijde maken LED-dagrijverlichting de nieuwe Ceed Sportswagon beter zichtbaar en bovenal direct herkenbaar.

Het dashboard bestaat uit twee delen. In het bovenste deel positioneert Kia het ‘zwevende’ touchscreen voor de bediening van het infotainmentsysteem. In het onderste deel bundelt Kia de knoppen voor de bediening van de verwarming, de radio en de ventilatie. Het dashboard is subtiel naar de bestuurder gericht voor beter gebruiksgemak.

Het interieur is grotendeels afgewerkt met hoogwaardige soft-touch materialen. Accenten hebben een metallic of satijnchromen finish. Er kan gekozen worden uit diverse stoffen, kunstleder en echt lederen bekleding. Kia werkt het stuurwiel en de schakelpook optioneel af met leder, ook een panoramadak is optioneel van de partij.

Kia bouwt de nieuwe Ceed Sportswagon op het nieuwe K2-platform. Hij is 20 mm breder (1.800 mm) en 20 mm lager dan het huidige model (1.465 mm). De wielbasis blijft met 2.650 mm gelijk. De overhang aan de voorzijde is verkort met 20 mm naar 880 mm en de overhang achter is verlengd met 115 mm naar 1.070 mm.

De nieuwe Sportswagon is daarmee 95 mm langer (4.600 mm). Het nieuwe platform resulteert in meer laadruimte van nu 600 liter, een winst van 72 liter (14%). En door de toegenomen breedte en fraai aflopende daklijn komt de nieuwe Ceed Sportswagon daadkrachtiger en sportiever over. Hij maakt duidelijk meer indruk.

Het nieuwe platform komt de leefruimte aan boord ten goede. De bredere carrosserie levert meer ruimte op schouderhoogte achterin op. De zitpositie is achterin 15 mm lager en tegelijk is de knie- en beenruimte toegenomen. Ondanks de lagere daklijn is de hoofdruimte gelijk gebleven aan die bij de voorganger, te weten 987 mm. Met een neergeklapte achterbank ontstaat er een vlakke laadvloer, die bovendien lager is dan bij het vorige model zodat inladen en uitladen gemakkelijker gaat.

Onder de vloer zit extra bergruimte om spullen uit het zicht in op te bergen. Met een rolhoes is de laadruimte af te dekken en aan de zijkant is er een haak om omvallen van volle tassen te voorkomen. De dakrails op het dak zijn standaard voor de Sportswagon. De Ceed Sportswagon is verder leverbaar met een slimme elektrische achterklep. Die opent automatisch als je met de sleutel op zak de auto nadert.

Het motorenprogramma bestaat uit twee benzinemotoren en twee dieselmotoren. Het benzinegamma bestaat uit de populaire 1.0 T-GDi turbobenzinemotor met 88 kW (120 pk) en een gloednieuwe 1.4 T-GDi die de 1.6 GDi vervangt. De nieuwe ‘Kappa’ 1.4 T-GDi levert 103 kW (140 pk).

Het dieselgamma bestaat uit een gloednieuwe ‘U3’ dieselmotor, voorzien van common-rail directe brandstofinspuiting en Selective Catalytic Reduction (SCR) voor het actief verlagen van de emissies. De nieuwe dieselmotor produceert minder koolstofdioxide, minder fijnstof en minder NOx ten opzichte van eerdere dieselmotoren van Kia. De 1.6 CRDi is leverbaar in versies met 85 kW (115 pk) en 100 kW (136 pk) vermogen en beide versies leveren 280 Nm trekkracht.

Kia koppelt elke krachtbron aan een handgeschakelde zestrapstransmissie. De nieuwe 1.4 T-GDi en 1.6 CRDi motoren zijn optioneel ook leverbaar met de door Kia ontwikkelde zeventrapsautomaat met dubbele koppeling.

De nieuwe generatie Ceed is als eerste Kia in Europa verkrijgbaar met Lane Following Assist: een Level 2 autonoom rijhulpsysteem. Lane Following Assist is ook optioneel aanwezig in de Sportswagon en detecteert wegmarkeringen om de auto in zijn rijstrook te houden en regelt het accelereren, remmen en sturen op basis van het tempo van voorliggers. Het systeem – actief tussen 0 en 130 km/h – maakt gebruik van externe sensoren om een veilige afstand te bewaren tot zijn voorliggers.

Verdere optionele rijhulpsystemen waarmee de nieuwe Ceed Sportswagon kan worden uitgerust zijn Smart Cruise Control met Stop & Go, Blind Spot Collision Warning, Rear Cross-Traffic Collision Warning, en voetgangersherkenning met haptische stuurwielwaarschuwingen voor het Forward Collision-Avoidance Assist-systeem.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: