Komend voorjaar test Toyota met halfgeleiders uit Siliciumcarbide

Komend voorjaar zal Toyota in Japan voor het eerst gaan testen met halfgeleiders die uit Siliciumcarbide bestaan.

Deze halfgeleiders transporteren de elektrische energie met een stuk minder verlies dan de huidige halfgeleiders en kunnen op die manier dus de actieradius van hybride en elektrische auto’s vergroten. Ze vinden daarbij onder andere een plaatsje in de vermogensregeling.

Daar wordt de energiestroom van de accu’s aan de elektromotor en weer terug geregeld waarbij een deel van die energiestroom in nutteloze warmte wordt omgezet en zo dus voor een verlies aan actieradius zorgt. Halfgeleiders worden op dit moment voor ongeveer 20% verantwoordelijk gehouden voor het totale verlies. Als hier iets op te vinden is dat dus meteen een leuke winst (voor een Tesla bijvoorbeeld ongeveer 100km extra).

Daarom is Toyota op dit moment druk bezig om een alternatief voor de bestaande Siliciumhalfgeleiders te zoeken. Dat alternatief lijkt er mogelijk te komen door het gebruik van Siliciumcarbide, dat over een mindere elektrische weerstand beschikt zodat de energie met minder verlies getransporteerd kan worden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Toyota halfgeleider 02

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: