Korte rijimpressie: de nieuwe Kia Niro

Laten we dit artikel maar meteen beginnen met een tweetal mededelingen van huishoudelijke aard. Het moment dat we met de Kia Niro door konden brengen was namelijk zodanig kort dat we helaas géén tijd hadden om eigen foto’s te maken en ten tweede, niet geheel onbelangrijk, de Niro heeft ondergetekende positief verrast. Dan hebben we dat maar vast gehad.

Kia heeft met de Niro sinds afgelopen zomer een compacte crossover in het assortiment die slechts met één aandrijflijn, een hybride, leverbaar is. Dat is een opmerkelijke keuze, want zoals we allemaal weten koopt er niemand volgend jaar meer een hybride dankzij de veranderende belastingregels.

Aan de buitenkant ziet de door ons gereden Niro in de duurste ExecutiveLine uitvoering er prima uit. De auto valt niet bijster op in het zwart, maar heeft ergens wel wat weg van een kleine Porsche Cayenne en dat is helemaal niet verkeerd. Sterker nog, het maakt van de Niro een dynamisch plaatje.

Kia Niro hybride crossover nederland prijs prijzen 08

Uiteraard is dat mede te danken aan de standaard aanwezige 18”-inch velgen en een lage wagenhoogte met een lange wielbasis. Die laatste is bijvoorbeeld langer dan die van de Sportage om maar eens een model uit de eigen stal van het merk te noemen. Over smaak valt niet te twisten, maar de Niro mag er best zijn.

Ook aan de binnenkant is er veel positiefs te melden. De kwaliteit van het interieur is prima en dankzij de standaard lederen bekleding ziet alles er lekker strak en chique uit. Hoofd- en beenruimte is, dankzij de lange wielbasis van 2,70m, in ruime mate aanwezig.

De zitting van de achterbank mag iets langer zijn, maar toch is het daar, mede dankzij de aanwezige verwarming voor de twee buitenste zitplaatsen, prima vertoeven. Mocht je nog wat bagage willen meenemen dan kan dat ook.

De kofferbak van de Kia meet namelijk minimaal 427 en maximaal 1.425 liter. Die laatste inhoud bereik je uiteraard door de rugleuningen neer te klappen, met een (bijna) vlakke laadvloer tot gevolg.

Zaken als verwarmde en geventileerde voorstoelen, stuurverwarming, gescheiden klimaatcontrole, achteruitrijcamera, een JBL-audiosysteem, DAB+, een uitgebreid infotainment/navigatiesysteem en het opgeruimde dashboard geven je het gevoel zomaar een klasse hoger te rijden en laten niet veel te wensen over. Android Auto is al aanwezig, Apple CarPlay volgt rond het eind van dit jaar.

Misschien nog een (helaas niet leverbaar) panoramadak en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Minputje is de klungelige constructie voor de parkeerrem die je net zoals voor de oorlog met je linkervoet moet bedienen. Ook de zonnekleppen doen een beetje goedkoop aan.

Kia Niro plug-in hybride SUV 2016 18

Over rijden gesproken, dat is nog wel een puntje van aandacht. Met de eerdergenoemde 18”-inch velgen heeft de Niro duidelijk moeite met korte oneffenheden en drempels. Voordeel is wel dat sportief een bochtje nemen geen probleem is.

De Niro voelt zich dan ook prima thuis op bochtige secundaire wegen en in de stad. De snelweg is een ander verhaal, daarvoor komt de aandrijflijn duidelijk net wat te kort om echt lekker mee te kunnen komen.

Het samenspel tussen de elektro- en benzinemotor gaat, mede dankzij de zestrapsautomaat met dubbele koppeling, redelijk ongemerkt aan de bestuurder voorbij. In de sportstand mis je soms wel de schakelpaddles achter het stuur, maar die zijn simpelweg niet leverbaar. Wanneer er echt gas gegeven wordt moet de automaat soms even nadenken wat er allemaal gebeurt, maar dat vergeef je de Niro snel.

De automaat is overigens gekoppeld aan een nieuwe versie van de 105pk sterke 1,6-liter GDI-benzinemotor. Doe daar nog een 44pk sterke elektromotor bij en je komt na wat ingewikkelde rekenmethodes uit op een totaal vermogen van 141pk en 265Nm trekkracht. En dat is eigenlijk net te weinig om lekker harder dan 140 km/h te rijden.

De Niro rijdt dan ook maar maximaal 160 km/h en zit in 11,5 seconden op de 100 km/h. Een Duitser met hetzelfde vermogen doet diezelfde oefening zeker 2 volle seconden sneller. Kijkend naar alleen de cijfers is dat dus niet echt geweldig, maar in de praktijk heb je het idee dat het allemaal veel sneller gaat en dat is ook wat waard.

Theoretisch kan er met de Niro tot aan de 130 km/h volledig elektrisch gereden worden, maar dat gaat je echt never nooit lukken. Geloof me, ik heb het de nodige keren geprobeerd. Het verbruik tijdens mijn ritje lag meestal zo rond de 6,3 liter, maar zonder al teveel problemen krijg je zo 5,5 liter per 100 kilometer op de verbruiksmeter.

Kia Niro hybride crossover nederland prijs prijzen 07

Op veiligheidsgebied is er een actieve rijstrookassistent aanwezig die de bestuurder helpt om binnen de lijntjes te blijven. Leuk, maar je hebt veel meer aan de adaptieve cruise control die er voor zorgt dat je als bestuurder niet veel meer hoeft te doen. Het systeem laat echter wel de nodige autolengtes tussen de voorgangers en dat is soms in het drukke Nederlandse verkeer net teveel van het goede.

Zoals aan het begin van het artikel al aangegeven ben ik positief verrast door deze Niro. In de gereden versie, die rond de 34.000,- euro kost, is het prima vertoeven. Af en toe zou je willen dat je wat extra vermogen en een wat hogere topsnelheid voor de vakanties richting het Zuiden had, maar voor Nederland zet Kia een prima auto neer.

Jammer alleen dat er géén andere aandrijflijn te krijgen is, behalve een nog te verschijnen plug-in hybride versie. Een versie met 180 tot 200pk en vierwielaandrijving zou geweldig zijn. Nu is het nog maar de vraag of er überhaupt nog een Niro verkocht gaat worden. Met dank aan Wiebes kunnen leaserijders beter gewoon een benzine of diesel nemen (want goedkoper) en een particulier zal niet gauw een auto van 34 mille nieuw kopen.

Voordelen:

 • Beter aangekleed dan vergelijkbaar geprijsde Duitse concurrentie
 • Prima en veilig weggedrag
 • Laag verbruik
 • Lekker om te cruisen op binnenwegen
 • Binnenruimte
 • Laadvermogen van ruim 500 kilogram
 • Kan 1.300 kilogram trekken (let op: 'trekgewicht-extensiepakket' noodzakelijk, bestaande uit een grotere radiatorfan en grotere schijfremmen. Kosteloos meegeleverd op alle uitvoeringen niet leverbaar op de instapper)

Nadelen:

 • Géén benzine of dieselvarianten en ook géén vierwielaandrijving leverbaar
 • Bij hogere snelheden maken de banden het nodige lawaai
 • Met 18”-inch velgen soms moeite met oneffenheden en drempels
 • Automaat reageert af en toe te traag
 • Geen LED-koplampen maar Bi-Xenon

Kia Niro plug-in hybride SUV 2016 13 Kia Niro plug-in hybride SUV 2016 10 Kia Niro plug-in hybride SUV 2016 19 Kia Niro plug-in hybride SUV 2016 14

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: