Krachtigste vierwielaangedreven BMW met V8 ooit: X5 en X6M

Ongeveer vijf jaar geleden, om precies te zijn in 2009, voegde BMW de X5 en X6 M aan het M-productportfolio toe. Nu presenteert het merk de nieuwe generatie van deze beide modellen, op basis van de recent vernieuwde X5 en X6.

De BMW X5 M en X6 M worden aangedreven door een nieuwe TwinPower V8 met een cilinderinhoud van 4,4 liter. De krachtbron is voorzien van twee TwinScroll-turbo’s, die zijn geïntegreerd in een tussen de cilinderbanken geplaatst uitlaatspruitstuk. Deze constructie zorgt voor een snelle respons van de turbo’s bij lage toerentallen.

BMW X5 X6 M Donington Grau Long Beach Blau V8 x-Drive 2015 21

 

Samen met VALVETRONIC en High Precision directe brandstofinjectie wordt hiermee een topvermogen bereikt van 423 kW (575Pk) tussen 6.000 en 6.500 t/min. Dat is 4 procent meer dan het vermogen van de vorige generaties.

Het maximumkoppel is met 70Nm toegenomen tot 750Nm; een winst van 10 procent. Deze trekkracht is beschikbaar over een breed toerengebied, namelijk tussen de 2.200 en 5.000 t/min. Tegelijkertijd ligt het gemiddelde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de nieuwe X5 M en BMW X6 M maar liefst 20 procent lager dan voorheen. Het verbruik is gedaald van 13,9 naar 11,1 liter per 100 kilometer en de CO2-emissie ligt nu op 258 gram per kilometer.

BMW X5 X6 M Donington Grau Long Beach Blau V8 x-Drive 2015 18

De nieuwe BMW X5 M en BMW X6 M ogen daadkrachtig en stoer, omdat de carrosserie volledig in één kleur is uitgevoerd. Ook de M-bumper met grotere luchtinlaten en de verbrede dorpels dragen bij aan het indrukwekkende voorkomen.

Andere elementen zijn de door M-Design geaccentueerde luchtinlaten en de speciale buitenspiegels. De achterzijde wordt gekenmerkt door een M-uitlaat met vier eindpijpen. De X6 M is verder uitgerust met een exclusieve M Design-dakspoiler. De lichtmetalen 20"-inch M-velgen maken het beeld compleet. Als optie zijn gesmede lichtmetalen 21"-inch velgen leverbaar.

BMW X5 X6 M Donington Grau Long Beach Blau V8 x-Drive 2015 17

Het interieur wordt gekenmerkt door diverse sportieve features en exclusieve materialen. Opvallende elementen daarbij zijn onder meer het instrumentenpaneel, het met leder beklede M-Sportstuur, de aluminium schakelpeddels en de speciale schakelhendel van M-Design. Ook de elektrisch verstelbare M-sportstoelen zijn uniek voor deze beide M-modellen, evenals de M Design-voetsteun.

Het optionele Head-Up Display biedt enkele extra features, waaronder toerental en versnelling- en schakelindicatie. Verder behoren een volledig in Merino-leder uitgevoerd interieur, multifunctionele M-stoelen en twee nieuwe M-lakkleuren: Donington Grau metallic en Long Beach Blau metallic tot de mogelijkheden.

De X5 M en X6 M staan vanaf April 2015 in de showroom, de prijzen worden medio November bekendgemaakt.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: