LA AutoShow | Jaguar presenteert snelste 4-deurs Jag everrrrrr

Vroeger had Audi alleen de S-modellen. Toen die echter niet voldoende te bieden hadden voor de die-hard petrolheads werden de RS-modellen in het leven geroepen.

Jaguar doet nu hetzelfde. Waar de XFR tot vandaag de snelste sedan binnen het Jaguar-gamma was, maakt deze nu plaats voor de puristen XFR, de XFR-S.

De XFR-S beschikt over dezelfde 5,0-liter V8 als uit de XKR-S en beschikt dus over 550Pk met 680Nm koppel. Daarmee wordt dit in French Racing Blue gespoten exemplaar in één klap de snelste Jaguar-sedan ooit. De topsnelheid ligt (gelimiteerd) op 300 km/h en de acceleratie van 0 naar 100 km/h vergt 4,6 seconden.

De XFR-S krijgt verder een nieuw uitlaatsysteem, dikkere voorbumper, nieuwe zijskirts, aangepaste diffuser, nieuwe velgen en een iets grotere bandenmaat dan z’n kleine broertje: 265/35R20 voor en 295/30R20 achter, uiteraard op Pirelli-banden.

Volgens Jaguar is de XFR-S een auto voor puristen; zo werd het onderstel verder verfijnd op het hogesnelheidscircuit in Nardo en uiteraard op de Nürburgring Nordschleife.

Belangrijkste onderhuidse nieuws is een versterkte acht-traps automaat die zich aanpast aan de rijstijl van de bestuurder. Deze bak meet continue niet alleen de acceleratie-, rem- en g-krachten, maar ook de stand van het gaspedaal en stuuruitslag. Ook bochten worden herkend en in de meting meegenomen. In het kort geldt: hoe agressiever je rijdt, des te sneller en hoger in de toeren er geschakeld wordt.

De XFR-S is te bestellen in de kleuren, Ultimate Black, Stratus Gray, Polaris White, Italian Racing Red. Wanneer deze Jag naar Nederland komt is nog niet bekend, net zo min als de prijs.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: