Lamborghini Aventador Special Edition brengt eerbetoon aan legendarische Miura

De Lamborghini Miura viert dit jaar z’n vijftigste verjaardag. Een halve eeuw dus voor één van de meest iconische en mooiste sportwagens van de vorige eeuw.

De Miura werd getekend door Marcello Gandini die op dat moment de 30 nog niet eens gepasseerd was. Het model gold meteen als trendsetter op het gebied van de middenmotor-sportwagens en was een radicale verandering ten opzichte van de modellen die Lamborghini tot op dat moment maakte.

Na de Miura volgenden in de vorm van de Countach, Diablo, Murciélago en Aventador z’n spirituele opvolgers, uiteraard allemaal voorzien van de bekende twaalfcilinder waarvan de zuigers in de volgorde 1–7–4–10–2–8–6–12–3–9–5–11 op en neer bewegen. Vanaf de Countach werd de twaalfcilinder niet meer overdwars achterin, maar in de lengterichting geplaatst.

Lamborghini Aventador Special Edition Miura 50 Anniversary 06

De Italianen noemden overdwars met een mooi woord Posteriore, waardoor de Miura ook wel als P400 door het leven ging. De 400 stond dan weer voor de cilinderinhoud van de twaalfcilinder, namelijk 4,0-liter.

Ter ere van de verjaardag van de Miura presenteren de Italianen tijdens het Goodwood Festival of Speed dat dit weekend plaatsvindt, een Aventador in de meest bekende two-tone kleurenstelling van de Miura inclusief goudkleurige Dione-velgen.

Onder de noemer ‘Aventador Miura Homage’ zal Lamborghini’s eigen exclusieve Ad Personam-afdeling vijftig stuks van deze speciale Aventador bouwen die onderhuids overigens niet veranderd is.

Een Miura in het groen is overigens misschien nog wel mooier, maar dat is de mening van ondergetekende.

Lamborghini Miura P400 V12 rood goud 03

Lamborghini Miura P400 V12 rood goud 01 Lamborghini Miura P400 V12 rood goud 02 Lamborghini Aventador Special Edition Miura 50 Anniversary 02 Lamborghini Aventador Special Edition Miura 50 Anniversary 01 Lamborghini Aventador Special Edition Miura 50 Anniversary 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: