Leon Cupra 280 is krachtigste Seat ooit

Seat presenteert vandaag de Leon Cupra 280, de krachtigste en snelste productieauto van het Spaanse merk ooit.

Onder de motorkap krijgt de Leon Cupra een nieuwe 2,0 liter TSI-motor voorzien van 280Pk, twee-fase brandstofinspuiting en variabele nokkenas-timing. Bij dit twee-fase injectiesysteem wordt de directe benzine-inspuiting bij deelbelasting aangevuld door inspuiting via het inlaatspruitstuk. Het uitlaatspruitstuk is geïntegreerd in de cilinderkop. Een nieuw type coating voor de aluminium zuigers en lagers beperkt de wrijving tot een minimum.

De Leon Cupra 280 met optionele 6-traps DSG-transmissie rond in slechts 5,7 seconden de sprint van 0 naar de 100 km/h af en in 5,8 seconden met de handgeschakelde 6-versnellingsbak (3-deurs SC). De begrensde topsnelheid bedraagt 250 km/h. Het maximumkoppel van 350 Newtonmeter over een toerengebied van 1.750 tot 5.300 tpm garandeert de nodige trekkracht.

Het gemiddelde verbruik bedraagt volgens Seat daarbij 6,4 liter per 100 km met DSG en 6,6 liter/100 km in de handgeschakelde uitvoering. Die cijfers komen overeen met een CO2-waarde van 149 respectievelijk 154 gram.

Seat Leon Cupra 280 wit 2014 03

De nieuwe Leon Cupra weegt 1.275 kg (3-deurs SC) en dat is precies 55 kilogram minder dan zijn voorganger. De nieuwe generatie van het DCC Dynamic Chassis Control is speciaal voor de Cupra ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor het Cupra Drive Profile systeem, waarmee de bestuurder de rijervaring naar wens kan personaliseren.

Een sperdifferentieel op de vooras verbetert verder de grip en handling. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. De maximale sperkracht bedraagt 1.600 Newtonmeter en in extreme gevallen kan 100 procent van de aandrijfkracht naar één wiel worden gestuurd. Het sperdifferentieel is geïntegreerd in alle handlingsystemen, waaronder het ESP en EDS. De Leon Cupra beschikt standaard over een progressieve besturing voor nog betere handlingeigenschappen. Onder extreme condities, bijvoorbeeld op een circuit, is het ESP-systeem in twee stappen uitschakelbaar. In de eerste stand wordt de tractiecontrole gedeactiveerd en gaat het ESP over in de sportstand, die een grotere gierhoek toestaat. De tweede stap schakelt het ESP definitief uit.

Seat Leon Cupra 280 wit 2014 02

Met behulp van het Cupra Drive Profile is het mogelijk de karakteristiek van de Leon Cupra aan de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder aan te passen. In de Cupra-stand is de gasrespons extra gevoelig, terwijl de DSG-transmissie hiermee in de sportiefste configuratie gaat, waarbij de geluidactuator een volle sound van de turbomotor laat horen. DCC, de progressieve besturing en het sperdifferentieel gaan in de Cupra-stand eveneens naar hun meest sportieve settings.

Seat Leon Cupra 280 wit 2014 05

De Leon Cupra 280 is voorzien van een nieuw front met grote luchtinlaten en Full-LED koplampen. Verder is het Aerodynamic Pack met dakspoiler, nieuwe bumperpartij met geïntegreerde diffuser en  twee ovalen einddempers aan de achterzijde standaard, net zoals de 19”-inch titaniumkleurige lichtmetalen velgen, terwijl de rode remklauwen met Cupra-signering, de donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen de sportieve uitstraling van de Leon Cupra 280 nog meer kracht bij moeten zetten.

In het interieur valt het Cupra sportstuur op (eventueel met schakelpaddles voor de DSG-transmissie), evenals de in donkergrijs Alcantara met witte stiksels uitgevoerde sportstoelen. Een volledig zwartlederen interieur, opnieuw met witte stiksels, is eveneens mogelijk, net als de optionele kuipstoelen voor maximale zijdelingse steun. De pedalen en dorpellijsten zijn uit aluminium opgetrokken.

Z’n première beleeft de nieuwe Leon Cupra tijdes de AutoSalon van Genève begin Maart. In April staat ‘ie in de showroom, de prijzen zijn rond die tijd ook bekend.

Seat Leon Cupra 280 wit 2014 04 Seat Leon Cupra 280 wit 2014 08 Seat Leon Cupra 280 wit 2014 06

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: