Lexus GS F: tweede sportieveling met high performance V8

Nog geen maand na de introductie van de RC F, kondigt Lexus vandaag een tweede sportieveling onder het F-label aan, de GS F.

In de 4-deurs Lexus GS F zien we de krachtige aandrijflijn van de RC F terug, inclusief de machtige, atmosferische V8 met 477Pk en 527 Nm trekkracht. Dat zijn volgens Lexus nog wel "voorlopige" waardes, maar dankzij een afgetraind onderstel, achterwielaandrijving en het Lexus’ Torque Vectoring Differentieel is rijplezier uiteraard verzekerd.

De Lexus GS F – waarbij F staat voor Fuji en daarmee een verwijzing is naar het roemruchtige circuit – is gebaseerd op de achterwielaangedreven Lexus GS-serie, die in Nederland wordt geleverd in twee hybride varianten; de ultra efficiënte GS 300h en GS 450h. Lexus gooit het met de GS F over een heel andere boeg. Imponerende prestaties waren volgens de Japanners het vertrekpunt bij de ontwikkeling van deze potente sedan.

2014.12.10

Atmosferische V8
De aandrijflijn van de GS F omvat een atmosferische V8, gekoppeld aan een razendsnel schakelende 8-traps automatische versnellingsbak die desgewenst ook met de hand kan worden bediend. De bijna 500Pk sterke 5.0 liter V8 is het meest potente blok van het merk ooit en combineert de Otto én Atkinsons Cyclus voor maximale prestaties bij vollast of juist een gereduceerd brandstofverbruik bij minder sportief gebruik.

Onderstel met twee gezichten
Voor extra stijfheid werd de carrosserie van de GS-serie verstevigd en ging het onderstel opnieuw naar de tekentafel. Het resultaat is volgens Lexus althans een verbluffend geraffineerd rijdende auto die bijvoorbeeld snelwegkilometers comfortabel consumeert en tegelijk een bochtig parcours met grote gretigheid aanvalt. We zien de uitnodiging om een stukje te gaan rijden graag tegemoet.

Lexus GS F high performance V8 blauw 2015 04

Torque Vectoring Differential standaard
De sportieve aspiraties van de GS F worden verder ondersteund door het (standaard) Torque Vectoring Differential (TVD), dat – eenvoudig gesteld – het buitenste wiel meer vermogen geeft in bochten. Lexus TVD kent drie standen: Standaard (lichtvoetig maar stevig), Slalom (zeer direct reagerend op commando’s) en Track (met extra stabiliteit bij hoge snelheden). Resten nog enkele specificaties:

Specificaties
Wielbasis: 2.850 mm. Lengte: 4.915 mm. Breedte: 1.845 mm. Hoogte: 1.440 mm. Gewicht: 1.830 kilo. Banden: 255/35R19(v), 275/35R19(a).

Lexus GS F high performance V8 blauw 2015 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: