Lexus LF-1 Limitless is voorproefje van strakke toekomstige SUV

Lexus heeft tijdens de NAIA in Detroit de LF-1 Limitless onthuld. Met deze stijlvol gelijnde conceptcar introduceert het merk een nieuw segment, namelijk dat van een topklasse crossover met onbeperkte luxe.

De Lexus LF-1 Limitless is een testcase van de laatste technologie en innovaties, en vertegenwoordigt het nieuwste design van de Japanners. De luxe concept crossover biedt de keuze uit verschillende aandrijflijnen. De Lexus LF-1 Limitless kan een waterstofauto, hybride, plug-in hybride of volledig elektrische auto zijn.

Samoeraizwaard

Het design van de LF-1 Limitless vindt z'n inspiratie in het simpele doch elegante design van een samoeraizwaard. Het design combineert de organische vormen van vloeibaar metaal met de scherpe, agressieve lijnen van een traditioneel Japans zwaard, de ‘Katana’ aldus het merk.

Lage zithouding en achterwielaandrijving

Het profiel van de LF-1 Limitless doet denken aan dat van een Gran Turismo en niet zozeer aan dat van een stationwagen. Gecombineerd met de lage zithouding, achterwielaandrijving en grote 22"-inch velgen, levert dit krachtige looks op die geen misverstand laten bestaan over het prestatieniveau. De lage daklijn en grote bodemvrijheid benadrukken dat de crossover prestatiegericht is en tegelijkertijd praktisch.

LED-verlichting heet bestuurder welkom

Lexus’ bekende ‘spindle’-grille maakt een belangrijk deel uit van het design. De ‘spindle’-vorm begint als het ware aan de achterzijde van de auto en gaat over in de voorzijde. De grille zelf heeft een driedimensionaal design met kleuren. LED-verlichting rond de grille licht op om de bestuurder bij de Limitless welkom te heten.

‘Muscle car’

Van opzij valt de vloeiende lijn op die van de motorkap tot aan de onderkant van de D-stijl loopt. De vorm hiervan staat volgens Lexus in contrast met het meer uitgesproken design eronder, bijvoorbeeld dat van de geprononceerde, scherp gevouwen spatborden.

Het design wordt naar achteren toe breder. Dat moet de achterwielaandrijving benadrukken waardoor de LF-1 wat weg heeft van een klassieke ‘muscle car’.

Dubbele spoiler

Aan de achterzijde valt de dubbele ‘splitspoiler’ op. De achterlichten zijn prominent gepositioneerd en lopen over de gehele breedte van de achterzijde. De grote achterruit strekt zich tot ver boven de passagiers achterin uit. Hierdoor genieten zij van een vrij uitzicht op de omgeving, ook dankzij de ‘splitspoiler’.

Japanse gastvrijheid – Omotenashi

Voor het interieur ambieerde Lexus een superieur comfort voor alle inzittenden. De LF-1 Limitless voldoet dan ook aan alle eisen van de ultieme Japanse gastvrijheid – Omotenashi.

Het dashboard is dusdanig ontworpen dat de bestuurder zich optimaal kan concentreren. Traditionele toetsen en hendels hebben plaatsgemaakt voor bediening met gebaren. Alle passagiers genieten van opvallend veel beenruimte. De stoelen voor- en achterin zijn hetzelfde. Verder beschikken de inzittenden achterin over een eigen display voor onder meer de bediening van de airconditioning en het entertainment.

Stijlvolle sfeerverlichting

Sfeerverlichting speelt een belangrijke rol in het interieur van de Lexus LF-1 Limitless. Bij het indrukken van de startknop wordt stijlvolle sfeerverlichting geactiveerd die al naar gelang de rijmodus van kleur verschilt. De houten deurpanelen zijn voorzien van subtiele perforaties die in een verscheidenheid van kleuren verlicht zijn door miniatuur-LED’s.

Handsfree rijden – ‘drive by wire’

De bestuurder van de LF-1 kan in de zogeheten Chauffeur-rijmodus handsfree rijden doordat sturen, remmen en accelereren elektronisch wordt aangestuurd (‘drive by wire). Dit geldt ook voor de verlichting en signalering. In het geval de bestuurder zelf rijdt, kan hij zich volledig focussen op de weg omdat de bediening zich zoveel mogelijk op het stuurwiel bevindt.

Persoonlijke assistent

Het navigatiesysteem fungeert ook als een persoonlijke assistent van de inzittenden. Het speelt in op de behoeften van de bestuurder en zijn passagiers door tussenstops, rustpauzes, restaurants langs de route en plekken om te kunnen tanken voor te stellen. Ook kan het systeem bijvoorbeeld hotelreserveringen maken. De informatie is terug te vinden op de displays voor- en achterin de auto, maar ook via de aanwezige smartphones in de auto.

Of de LF-1 in deze vorm in productie gaat is nog niet zeker, maar reken maar dat je minimaal elementen ervan in de volgende modellen van Lexus terug gaat zien.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: