Lexus vernieuwt RX met innovatief automatisch grootlichtsysteem

Lexus meldt op deze Hemelvaartsdag dat het de RX450h vernieuwd heeft. De ingenieurs van het merk hebben naar eigen zeggen uiteraard elk aspect van de SUV uitgebreid onder de loep genomen.

Daarbij is niet alleen het uiterlijk licht aangepast en verder ontwikkeld, maar zijn ook zaken als de stijfheid van de carrosserie en de wielophanging verbeterd. Ook zijn de schokdempers en het remsysteem is vernieuwd.

Om die stijfheid te realiseren is er onder andere op grote schaal gebruikgemaakt van Laser Screw Welding en spotlassen. Dit en de bijzonder krachtige lijm die is gebruikt, in combinatie met de stijvere stabilisatorstangen, levert een nog directere respons op stuurinput op.

Verder heeft de vernieuwde RX450h een primeur als eerste auto ter wereld met het met BladeScan uitgeruste Adaptive High-beam System (AHS). LED-licht schijnt bij dit systeem op twee bladvormige spiegels die op hoge snelheid ronddraaien. Het licht wordt overgebracht naar een lens om de weg voor de auto te verlichten.

Het licht lijkt niet te bewegen, maar ondertussen stuurt het AHS van het BladeScan-type de lichtverdeling op nauwkeurige wijze aan door de rotatie van de bladvormige spiegel te synchroniseren en door de LED-koplampen in en uit te schakelen.

Het stelt de bestuurder in staat om voetgangers en verkeersborden veel eerder te herkennen, zonder het zicht vanuit de auto of van bestuurders van tegemoetkomende auto’s te verminderen. Voetgangers kunnen in het donker al op een afstand van 56 meter worden herkend, bij het vorige systeem was dit 32 meter.

De vernieuwde Lexus RX450h is verder voorzien van Active Cornering Assist (ACA) dat onderstuur tegengaat als halverwege een bocht het gaspedaal wordt ingetrapt. Ook is de afstelling van het EPS-systeem geheel herzien. Dat resulteert in een bijzonder lineair stuurgevoel, waardoor de RX450h onder alle omstandigheden keurig de gekozen koers blijft volgen.

De vernieuwde schokdempers van de Lexus RX450h zijn voorzien van het nieuwe Friction Control Device (FCD), dat hoogfrequente trillingen die door kleine oneffenheden in het wegdek worden veroorzaakt verwerkt. De schokdempers zorgen er tevens voor dat de RX450h vrijwel niet overhelt in bochten.

Aan de binnenkant is een 12,3”-inch groot touchscreen in aanvulling op de oorspronkelijke remote touch interface van Lexus te vinden. Deze interface wordt niet langer bediend met een controller, maar met een touchpad. Het nieuwe infotainmentsysteem ondersteunt verder Apple CarPlay en Android Auto. Via je telefoon is spraakbesturing mogelijk in de vorm van Apple Siri of Google Assistant. Je kunt navigeren via de Lexus-navigatie of via je smartphone.

Tot slot zijn zaken als een Pre-Collision System, dat overdag en in het duister voetgangers signaleert alsook fietsers overdag, Lane Tracing Assist, Adaptieve Cruise Control en verkeersbordherkenning van de partij.

De verkoop van de vernieuwde Lexus RX450h start in het najaar van 2019. De prijzen volgen binnenkort.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: