Lexus voorziet ES300h van digitale buitenspiegels

Binnenkort zal Lexus de ES 300h voorzien van camera's in plaats van buitenspiegels. De nieuwe technologie, die voor meer veiligheid zorgt, moet tegelijk met de première op de Autosalon van Genève, begin maart, in Europa worden geïntroduceerd.

De camera's bevinden zich in aerodynamische en intrekbare behuizingen, die kleiner zijn dan conventionele spiegelbehuizingen. Dit helpt windgeruis te verminderen en vergroot het gezichtsveld van de bestuurder onder een hoek.

Een geïntegreerde verwarmingsfunctie voorkomt bevriezen en beslaan, de opstelling beschermt tegen regendruppels en sneeuwvlokken. De bestuurder kan de deicer-functie op elk moment inschakelen door op een knop te drukken. Het systeem heeft ook een automatische anti-verblindingsfunctie, zodat het verblindingseffect van volgende voertuigen in het donker wordt verminderd.

Twee vijf-inch kleurenmonitors bevinden zich aan de voet van de A-stijlen en doen dienst voor wat betreft de weergave, op dezelfde hoogte als de buitenspiegels, en bevinden zich daarom in het intuïtieve gezichtsveld.

Als de bestuurder de richtingaanwijzer gebruikt of in achteruitversnelling schakelt, biedt het digitale achteruitkijkspiegelsysteem automatisch een vergroot gezichtsveld van het gebied naast en achter het voertuig. Blinde vlekken worden geëlimineerd.

Een symbool in de hoek van het scherm vestigt de aandacht van de bestuurder op de gewijzigde weergave. Wanneer de verandering van richting of rijstrook of de parkeermanoeuvre is beëindigd, keert het systeem automatisch terug naar de standaardinstelling. De bestuurder kan de groothoekweergave ook handmatig selecteren of de functie uitschakelen.

Bovendien kan de bestuurder de beelden op de monitors aanpassen zoals conventionele buitenspiegels met behulp van de bedieningsknoppen in het bestuurdersportier. Bij achteruit manoeuvreren worden ook hulplijnen getoond. Systeeminstellingen zoals helderheid kunnen worden aangepast met behulp van een menufunctie. Wanneer het voertuig geparkeerd wordt, worden de buitenspiegels automatisch ingeklapt.

Wat het systeem in ons land gaat kosten is nog niet bekend, maar het is, naast de introductie van Apple Carplay op de ES, een feature die het model een leuk alternatief in z'n klasse maakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: