Maserati Ghibli Hybrid: met 255 km/h de Carabinieri voorbij in een 4-cilinder

Tja, wie had ooit gedacht dat je de woorden Maserati en viercilinder nog eens in één zin zou schrijven, maar dankzij de roverheid moeten ook de Italianen downsizen en dat heeft gevolgen voor al het moois wat ze daar kunnen maken,

Meer vermogen met minder verbruik en lagere emissies - de nieuwe Maserati Ghibli combineert dus geen lekkere zescilinder met hybridespullekes, maar een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met multi-air technologie en een 48-volt mild hybride systeem.

Deze aandrijving levert een gecombineerd vermogen van 243kW/330pk. Daarmee is de 1.878 kilo zware Ghibli gelukkig wel bijna net zo vermogend als de 350pk sterke zescilinder, maar verbruikt ‘ie daarbij 25 procent minder brandstof volgens het merk.

De sprint naar de 100 km/h is in 5,7 seconden afgerond en de topsnelheid bedraagt 255 km/h, waarmee je lekker de Carabinieri voorbij kunt knallen op de A14 van Bologna naar Rimini. Tenzij die toevallig beschikken over een Lamborghini Huracan of Alfa Romeo Giulia QV. Dan heb je een uitdaging van een wat ander kaliber zullen we maar zeggen.

Anyway, het 48-volt systeem van Maserati bestaat uiteraard uit een riem starter generator (RSG), hoogspanningsbatterij, e-compressor en een DC naar DC-converter. De RSG werkt als een dynamo en zorgt ervoor dat energie tijdens de vertragingsfasen in de accu wordt teruggevoerd.

Die voedt vervolgens weer de e-compressor van de motor, die op zijn beurt weer samenwerkt met een klassieke turbolader. De taak van de e-compressor is daarbij om de turbo te ondersteunen bij de vermogensontwikkeling, vooral in het lagere toerentalbereik.

De Ghibli Hybrid profiteert verder meteen van de veranderingen voor het modeljaar 2021 zoals die voor de overige modellen ook gelden. Die omvatten onder andere het Tencent spraakherkenningssysteem, dat kan worden gebruikt voor het regelen van functies zoals airconditioning, voertuiginstellingen en navigatie. Nieuw is ook het MIA-multimediasysteem (Maserati Intelligent Assistant). Ook is het infotainmentscherm vergroot.

De Ghibli Hybrid wordt vanaf de herfst van 2020 geproduceerd in de Maserati-fabriek in Grugliasco nabij Turijn.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: