Mazda MX5 weer helemaal bij de tijd

In 1989 presenteerde Mazda bijna uit het niets een kleine roadster die schuil ging onder de naam MX-5. Nu, vijfentwintig jaar, 947.000 exemplaren en een Guinness World Record als de best verkochte tweezits sportauto ter wereld later, presenteert het merk de vierde generatie MX-5 onder het motto ‘Lang leve de roadster’.

Mazda MX5 roadster ND SkyAktiv rood 2015 05

De nieuwe MX-5, is gebaseerd op de Kodo designtaal wat vertaald Ziel van Beweging betekent. Uiteraard is ook de inmiddels bekende SKYACTIV TECHNOLOGY van de partij, waaronder een speciaal geprepareerde SKYACTIV-G benzinemotor en de eerste achterwielaangedreven versie van het SKYACTIV-Chassis.

Met een gewicht dat 100 kilogram lager is dan dat van het vorige model en met het laagste zwaartepunt ooit verbetert de nieuwste editie van de iconische roadster de rijeigenschappen en het ‘Jinba Ittai’ (ruiter-en-paard) reactievermogen aanzienlijk, kenmerken die altijd de essentie van het MX-5 rijplezier hebben bepaald.

Mazda MX5 roadster ND SkyAktiv rood 2015 02

De gewichtsvermindering zet de nieuwe MX-5 op een niveau dat vergelijkbaar is met het allereerste model. Dat is overigens mede te danken aan de kleinere afmetingen. Zo is het model 10,5 centimeter korter dan z’n voorganger.

De wielbasis nam met 1,5 cm af en de overhang voor en achter werd met 9 cm teruggebracht. Voor een nog strakkere wegligging ligt de nieuwe MX-5 nu 2 centimeter dichter bij het asfalt en nam de breedte met 1 centimeter toe.

Met een beetje mazzel staat de nieuwe versie van 's werelds best verkochte roadster net voor de zomer van volgend jaar in de showroom. De prijzen zijn nog niet bekend.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: