McLaren GT ademt comfort: elektrochromatisch glazen dakpaneel en kasjmier bekleding

McLaren presenteerde afgelopen week de GT, een auto die het prestatieniveau van een circuitauto met het lange afstandscomfort van een Grand Tourer combineert.

Volgens McLaren is de GT een ultralichtgewicht sportauto met een duidelijk gewichtsvoordeel ten opzichte van zijn concurrenten en is het model specifiek ontwikkeld voor het snel afleggen van grote afstanden. Kenmerkend zijn het comfort en de ruimte van een Grand Tourer, maar dan wel met een mate van rijdynamiek en wendbaarheid die uniek is voor z’n segment.

Net als de andere modellen van McLaren is de nieuwe GT gebaseerd op een zelfdragende koolstofvezel carrosserie met een uitzonderlijke sterkte en torsiestijfheid. Deze eigenschappen garanderen de nodige rijdynamiek en het laagste gewicht in zijn klasse.

Met een gewicht van 1.530 kg (DIN) weegt de McLaren GT ruim 130 kg minder dan zijn belangrijkste kernconcurrent en letterlijk honderden kilo’s minder dan andere auto’s in hetzelfde segment. In combinatie met de twinturbo V8 bedraagt de pk-per-kilo verhouding van de ultralichtgewicht McLaren GT maar liefst 405 pk per ton.

Daarover gesproken, het betreft dan een nieuwe 620 pk sterke 4,0-liter twinturbo achtcilinder motor. Deze M840TE gedoopte V8 is voorbehouden aan de nieuwe McLaren GT en heeft een maximum koppel van 630 Nm. De nieuwe motor is verbonden met een zeventraps SSG-transmissie. Met launch control duurt de staande start van 0-100 km/h 3,2 seconden. 0-200 km/h neemt 9,0 seconden in beslag. De topsnelheid van bedraagt 326 km/h.

Aan de MonoCell II-T monocoque – waarbij de letter ‘T’ staat voor ‘Touring’ – is een extra koolstofvezel opbouw toegevoegd. Deze ruimte, bovenaan de achterzijde van de auto, herbergt een bagageruimte met een inhoud van 420 liter. De soft-close achterklep is uitgevoerd in glas en scharniert aan de voorzijde.

Tegen meerprijs is de achterklep elektrisch bedienbaar. Door de geringe hoogte van de motorruimte, en de vorm van het uitlaatsysteem, is McLaren erin geslaagd om de inhoud, de vorm en de bruikbaarheid van de bagageruimte te optimaliseren.

Er is plaats voor een golftas, of twee paar ski’s van 185 cm lengte, plus andere bagage. De achterste bagageruimte (420 liter) en de voorste bagageruimte (150 liter) zorgen samen voor een totaal van 570 liter aan bergruimte in de McLaren GT.

De glazen C-stijlen en achterste zijruiten zijn geïntegreerd in het ontwerp en zorgen voor beter achterwaarts zicht en meer lichtinval in het ruimtelijke en strakke interieur. De schuin omhoog openende deuren bieden een ruime instap over de lage dorpel. Het interieur is ontworpen voor maximaal comfort tijdens lange reizen zonder concessies te doen aan het sportieve karakter.

De elektrisch verstelbare en verwarmbare stoelen, met precies de juiste stevigheid, goede ondersteuning van rug en schouders en maximale zijdelingse steun, zijn speciaal voor de McLaren GT ontworpen. Ook verborgen sfeerverlichting behoort tot de mogelijkheden. In plaats van het standaard dak, van hoogglans koolstofvezelcomposiet, is optioneel een elektrochromatisch glazen dakpaneel leverbaar dat met een druk op de knop donkerder of lichter wordt.

Aluminium bedieningselementen – waaronder de schakelflippers aan het stuur – contrasteren met hoogglans zwarte sierlijsten rondom het infotainmentscherm, de raambediening, de schakelconsole en de luchtuitstroomopeningen. Een Bowers & Wilkins premium audiosysteem met 12 luidsprekers, waaronder koolstofvezel subwoofers en Kevlar middentonenspeakers, is een fabrieksoptie.

Naast het standaard nappaleer is zacht gelooid leer of Alcantara beschikbaar. De McLaren GT is daarnaast het eerste productievoertuig dat leverbaar wordt met Kasjmieren bekleding. De achterste bagageruimte kan naar wens worden uitgevoerd met SuperFabric bekleding. In deze innovatieve stof is gewapend materiaal verwerkt voor een vergrote weerstand tegen vlekken, krassen en schrammen.

De nieuwe McLaren GT is uitgerust met het meest verfijnde infotainmentsysteem ooit in een McLaren. En eerlijk gezegd mag dat ook wel, want ik ken geen McLaren met een systeem dat goed werkt. In de GT zou het een van de snelste infotainmentsystemen op de markt moeten zijn die gebruik maakt van HERE navigatiekaarten en real-time verkeersinformatie. De bedieningsinterface werkt hetzelfde als een smartphone.

Via het 7,0”-inch touchscreen is het mogelijk om functies als navigatie, Bluetooth telefonie, media streaming en stembediening te activeren. Een digitale radio-ontvanger (DAB) is standaard. Ook de verwarming en ventilatie worden bediend met het touchscreen, wat resulteert in minder knoppen en schakelaars en meer gebruiksgemak. Automatische climate control met twee apart instelbare temperatuurzones voor bestuurder en passagier is standaard.

Alle belangrijke voertuiginformatie wordt getoond op het 12,3”-inch scherm recht voor de bestuurder. De weergave is geïnspireerd op de instrumenten van een vliegtuig, met heldere, scherpe en eenvoudig afleesbare displays. Naast de actuele snelheid, de geselecteerde versnelling en het motortoerental kan het display een vereenvoudigde navigatieweergave, telefoongesprekken, het gekozen audiokanaal en de bandenspanning tonen. Indien er is gekozen voor een achteruitrijcamera wordt de ruimte achter de auto op het display getoond.

Speciale motorsteunen, met gehalveerde stijfheid in vergelijking met de circuitauto McLaren 600LT, minimaliseren contactgeluiden tussen motorruimte en interieur, terwijl laagfrequente geluiden van de koolstofvezel carrosserie worden gedempt in plaats van versterkt, zoals bij de McLaren Senna. In de Comfort-modus is de nieuwe GT volgens het merk de meest verfijnde McLaren tot nu toe.

Met een lengte van bijna 4,7 meter is de nieuwe McLaren langer dan alle modellen uit de McLaren Sports en Super Series. Ondanks de grotere overhangen – langer dan gebruikelijk bij een McLaren – zorgen de aanloophoek van 10 graden (voor) en 13 graden (achter, met geactiveerde liftfunctie) ervoor dat de nieuwe GT zelfs overweg kan met de meest stringente verkeersremmende maatregelen. De bodemvrijheid van 110 mm (130 mm met geactiveerde liftfunctie) is deze nieuwe auto geschikt voor alle stedelijke omstandigheden. Met gebruikmaking van de liftfunctie is de bodemvrijheid van de McLaren GT zelfs gelijk aan die van reguliere sedans.

De lichtgewicht aluminium wielophanging, met dubbele draagarmen, is verbonden met hydraulische schokdempers met Proactive Damping Control. De meest verfijnde variant van de Optimal Control Theory software, ontwikkeld voor de 720S, ‘leest’ de weg en past de demping in slechts twee milliseconden aan. Elke rijmodus – Comfort, Sport en Track – heeft zijn eigen parameters en rijkarakteristiek.

Het rijplezier wordt verder vergroot door de hydraulische besturing. Deze heeft dezelfde karakteristiek in Comfort, Sport en Track voor optimaal stuurgevoel en stuurrespons. Speciaal voor de McLaren GT heeft technologiepartner Pirelli een nieuwe P ZERO band ontwikkeld die comfort en topprestaties verenigt. Aan de achterzijde staat de nieuwe GT op 21”-inch lichtmetalen wielen, de grootste wielmaat ooit voor een McLaren, aan de voorzijde worden 20”-inch wielen gemonteerd.

De nieuwe McLaren GT is vanaf nu te bestellen De vanafprijs bedraagt 252.000,- euro.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: