Meest extreme Volkswagen Golf GTI ooit

Het jaarlijkse GTI-Treffen in Oostenrijk is hét evenement voor liefhebbers van GTI’s, tuning en autosport. Geheel volgens de traditie presenteert Volkswagen een speciaal voor Wörthersee ontworpen studiemodel, de Design Vision GTI die misschien wel de voorbode is van een race-Golf, want zo vermeldt VW fijntjes: "de Design Vision GTI is in feite klaar om races mee te rijden".

Volkswagen Design Vision GTI Worthersee 2013 01

De Design Vision GTI combineert dynamische proporties met gedurfde designelementen en herkenbare Golf GTI-kenmerken. Vooral de C-stijlen en de dorpels, die als het ware “uit de carrosserie zijn getrokken” en als vrijstaande elementen zijn vormgegeven, geven de studie de uitstraling van een raceauto.
De Design Vision GTI is veel meer dan een Golf GTI met aangepast design. Het veelzijdige MQB-platform gaf de mogelijkheid de wielbasis te verlengen en de overhangen in te korten. Het studiemodel is 15 mm korter, 57 mm lager en liefst 71 mm breder dan de reguliere Golf GTI.

Volkswagen Design Vision GTI Worthersee 2013 04

Behalve de extreme proporties verwijst ook het interieur naar het circuit. Er zijn zo weinig mogelijk schakelaars aanwezig en de achterbank heeft plaatsgemaakt voor een dwarsversteviging. Een beeldscherm voorziet de bestuurder van de nodige (race)informatie. Interieurelementen van koolstofvezel, alcantara en nappaleer maken het geheel compleet.

Volkswagen Design Vision GTI Worthersee 2013 03

Ten opzichte van de nieuwe Golf GTI is het vermogen van de Design Vision GTI meer dan verdubbeld. De direct ingespoten 3,0-liter V6 TSI-motor levert maar 503Pk en een maximumkoppel van 560 Nm. De aandrijfkrachten worden via een DSG-transmissie en vierwielaandrijving naar het wegdek gedirigeerd.

De prestaties zijn van ongeëvenaard niveau: de sprint van 0-100 km/h duurt 3,9 seconden en de topsnelheid bedraagt 300 km/h. Om al dit geweld tot stilstand te brengen, zijn rondom keramische remschijven gemonteerd (380 mm vóór, 356 mm achter). De klassiek getinte 20-inch GTI-wielen zijn speciaal ontworpen om de remmen extra te koelen.

Volkswagen Design Vision GTI Worthersee 2013 05

Respect Copyright!
%d bloggers like this: