Meest milieubewuste MPV: Opel Zafira Tourer CNG EcoFLEX

Het Duitse milieu-instituut Ökotrend en het vakblad Auto Test hebben de Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot meest milieubewuste MPV. In de toonaangevende ecotest bleek de aardgasvariant van Opels grootste MPV opnieuw de schoonste in zijn klasse, rekening houdend met zowel de uitstoot van de auto als de milieuprestaties tijdens de productie.

De Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX is al drie jaar de onbetwiste ecokampioen in zijn klasse. Sinds de introductie in Januari 2012 is er géén enkele andere MPV die de milieuprestaties van deze aardgasvariant kan evenaren.

De 1,6-liter viercilinder turbomotor is geoptimaliseerd voor het gebruik van CNG (Compressed Natural Gas, ofwel aardgas), biogas of een combinatie van beide. Ook is hij geschikt voor het gebruik van benzine. De techniek van de Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX berust op jarenlange ervarin, want het is alweer ruim dertien jaar geleden dat Opel zijn eerste CNG-model op de markt bracht.

Opel Zafira Tourer EcoFlex CNG techniek 2015 02

Aanzienlijk voordeliger en schoner

Een belangrijke eigenschap van aardgas is de 25 procent lagere CO2-uitstoot. Ook is de uitstoot van stikstof significant – tot wel 80 procent – lager, terwijl de uitstoot van benzeen en roet zelfs nul is. Nog een prettige bijkomstigheid is dat aardgas een aanzienlijk voordeligere brandstof is dan benzine, diesel en lpg.

Riante actieradius

Het gemiddelde verbruik van de 110kW (150Pk) sterke Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX is vastgesteld op 4,7 kilogram aardgas per 100 kilometer (NEDC-cyclus). Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van 129 g/km.

De af fabriek gemonteerde aardgastank heeft een capaciteit van 25 kilo, waarmee de Opel Zafira Tourer een theoretische afstand van 530 kilometer kan overbruggen. In combinatie met de hulptank benzine van 14 liter bedraagt de totale actieradius ongeveer 680 kilometer.

De Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX is er uitsluitend in de aantrekkelijke Edition uitvoering en is leverbaar vanaf 30.295,- euro.

Ökotrend rangschikt al sinds 1997 auto’s op basis van hun impact op het milieu. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met het brandstofverbruik, de uitstoot en de geluidsproductie, maar ook met de productie van het voertuig. Zo tellen zaken als logistiek, recycling, milieumanagement en ecologische verantwoording van de autofabrikant net zo zwaar mee in de beoordeling. Ökotrend test ieder jaar circa duizend voertuigen die worden ingedeeld in twaalf categorieën.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: