Mercedes-Benz EQV: eerste echte elektrische taxi

Op de Autosalon van Genève in maart 2019 stond ‘ie nog te pronken als studiemodel maar vanaf nu is de EQV officieel de eerste elektrische Mercedes die tot 8 personen kan vervoeren. De elektrische aandrijving (eATS) van de EQV bevindt zich op de vooras, onder de voorzijde en is te laden via de aansluiting in de bumper. De aandrijflijn heeft een maximaal vermogen van 150 kW/204 pk.

De elektromotor, de overbrenging met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een geïntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu die in de onderkant van het voertuig is geplaatst. De lage en centrale opstelling heeft daarbij een positief effect op de rijeigenschappen van de EQV. De topsnelheid is 160 km/h.

De EQV is standaard uitgerust met een watergekoelde boordlader (OBL) met een vermogen van 11 kW en is daarmee voorbereid op het opladen met wisselstroom thuis en bij openbare oplaadpunten. Binnen een uur kan bij de juiste lader het batterijenpercentage van 10 naar 80 procent oplopen. De accu heeft een bruikbare capaciteit van 90 kWh en in de theorie een bereik van 405 kilometer (voorlopige gegevens). In de praktijk zal dat eerder tussen de 320 en 345 kilometer liggen is mijn verwachting.

Doordat de accu in de onderzijde van de auto is geplaatst, is de volledige interieurruimte beschikbaar. Daarmee voldoet de volledig elektrische Mercedes MPV aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit en flexibiliteit en is het model geschikt voor het meest uiteenlopende gebruik. In privé-toepassingen profiteren gezinnen van het brede scala aan stoelconfiguraties en het emissievrije rijden.

Met zes individuele stoelen vormt de Mercedes-Benz EQV bijvoorbeeld een representatief shuttlevoertuig dat voldoet aan alle eisen van het hoogwaardige personenvervoer met een comfortabele en bijzonder stille rijervaring. De EQV kan ook worden omgebouwd tot een 7- of zelfs 8-zitter dankzij de flexibele plaatsing van individuele stoelen of banken.

De EQ-specifieke doorontwikkeling van het MBUX infotainmentsysteem is uiteraard van de partij. In het 10,0”-inch mediadisplay met hoge resolutie bevindt zich in het hoofdmenu de EQ-sectie als centraal toegangspunt tot de specifieke displays en instellingen. Deze omvatten onder meer informatie over het laden, de energiestroom en verbruikshistorie. Bovendien kunnen de navigatie- en Mercedes me-laadfuncties en de rijprogramma's via het mediadisplay worden bediend.

Eén van de bekendste punten van MBUX is inmiddels de intelligente spraakbesturing met natuurlijke spraak, die wordt geactiveerd met het trefwoord ‘Hey Mercedes’ (of ‘Hallo Mercedes’ als alternatief). Die spraakbesturing ondersteunt vele infotainmentfuncties (bijvoorbeeld bestemmingsinvoer, oproepen, de muziekselectie, het schrijven en beluisteren van berichten, weersvoorspelling) en tal van comfortfuncties zoals airconditioning of verlichting.

De combinatie van MBUX met de Mercedes me App is ook handig buiten de auto. Vanuit de woonkamer of het kantoor kunnen EQV-bestuurders hun bestemming selecteren, een vertrektijd invoeren en het interieur op de gewenste temperatuur brengen.

Om de actieradius maximaal te benutten, laadt de EQV ook tijdens het rijden de accu's op. Bij rijden met een continue snelheid of het remmen wordt de mechanische draaibeweging omgezet in elektrische energie en gebruikt om de hoogspanningsaccu op te laden (recuperatie). De bestuurder heeft een grote invloed op de recuperatie. Hij kan de recuperatiekracht beïnvloeden met behulp van paddles achter het stuurwiel.

De linker paddle verhoogt de kracht van de recuperatie, de rechter paddle vermindert deze. In de laagste stand ‘zeilt’ het voertuig, terwijl in het sterkste stadium zelfs eenpedaals rijden mogelijk is. In de meeste situaties is de recuperatievertraging voldoende om bediening van het rempedaal overbodig te maken.

De intelligentie van de EQV komt naar voren in de recuperatiestand D Auto: de ECO Assistant, die hier automatisch wordt ingeschakeld, helpt de bestuurder om de maximale efficiency te benutten. Het systeem verbindt navigatiegegevens, verkeerstekenherkenning en informatie van de intelligente veiligheidsassistenten (radar en camera) met elkaar en past automatisch de mate van recuperatie aan.

In combinatie met de voor de EQ geoptimaliseerde navigatie zorgt de actieve actieradiusbewaking ervoor dat de bestuurder zijn bestemming bereikt, zelfs als hij een laadstop mist. Hij wordt ook ondersteund door het E+ rijprogramma, dat de voertuigparameters afstemt op een maximale actieradius.

Een verbindend element van alle EQ-modellen is het ontwerp met een avantgardistische, eigen uitstraling. De focus ligt op het Black Panel radiatorrooster met verchroomde lamellen en de specifieke EQ Design 18”-inch lichtmetalen velgen

Aan de binnenkant vullen accenten in roségoud het geheel aan en moeten volgens Mercedes zorgen voor een ‘welcome home’-effect. De kleur vormt een aanvulling op de lederlook van het dashboard in ‘Midnight Blue’.

De auto beleeft zijn publieksdebuut tijdens de komende IAA, de Nederlandse komst is vooralsnog onbekend.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: