Mercedes CLS53 en E53 zijn eerste AMG-modellen met zescilinder in lijn

Mercedes-AMG geeft gas: in het vooronder van de nieuwe CLS53, E53 Coupé en E53 Cabriolet wordt de nieuwe zescilinder in lijn, die intern schuil gaat onder de naam M256, gebruikt.

Met 48 volt-technologie zoals die al debuteerde in de S500 en uiteraard met meer pk’s dan bij de 43-modellen het geval is. De 3.0-liter zescilinder komt uit op 435 pk en wordt bijgestaan door hybride technologie.

De startmotorgenerator ("EQ Boost") kan daarbij 16 kW (22 pk) elektrisch vermogen extra leveren voor een korte tijd. Het opladen vindt plaats via een turbo en een extra elektrische compressor.

Ter vergelijking: de E43 4-Matic wordt geleverd als sedan en station en heeft momenteel slechts 401 pk. Daar werkt nog steeds de oude 3.0-liter V6 (M276) onder de kap, die Mercedes naar verwachting geleidelijk zal vervangen door de nieuwe “Reihensechser”.

Ook nieuw in de 53-modellen: het vierwielaandrijvingssysteem 4-Matic+. In plaats van een vaste koppelverdeling tussen de voor- en achterassen zoals voorheen, schakelt voortaan een elektromechanisch-gestuurde koppeling het vermogen variabel in. Tot 100 procent van het vermogen kan daarbij op de achterwielen belanden.

Dat kennen we al vanaf  we van de E63. Maar anders danbij dat model gebruikt Mercedes in de 53-modellen een koppelomvormer met negen versnellingen terwijl in de E63 het vermogen via een transmissie met datzelfde aantal versnellingen overgedragen wordt aan een natte startkoppeling.

Verder heeft AMG het chassis grondig gereviseerd vergeleken met de standaardmodellen. Zo beschikken alle 53-modellen over Ride Control +, een veersysteem dat zicht constant aanpast aan de rijstijl en de omstandigheden.

Zo verhardt de vering bijvoorbeeld bij remmen of in specifieke bochten waardoor de auto minder diep duikt en wiebelt als je echt gaat knallen. Afhankelijk van de geselecteerde rijmodus (Comfort, Sport of Sport +), kan daarbij de demperkarakteristiek worden geselecteerd.

De AMG 53-modellen zijn qua uiterlijk te herkennen aan de radiatorgrille met dubbele dwarsbalk. De bekende diamantversie is dus niet meer helaas. Aan de achterkant zijn vier ronde uitlaatpijpen als vorm van herkenning te vinden.

Binnenin zijn er speciale AMG-sportstoelen in carbon of matzilver terwijl de veiligheidsgordels rood zijn. De assistentiesystemen in de CLS zijn op het niveau van de nieuwe S-klasse, dus ook daarover valt niets te klagen. Verder is er nog een comfortregeling waarmee de stoelen, het licht en de muziekstemming worden aangepast.

Kortom, de 53-modellen verslaan de 43-modellen in bijna elke discipline, behalve de prijs waarschijnlijk. Meer vermogen en koppel zorgen voor betere prestaties - met minder brandstofverbruik. Dat is hoe vooruitgang er vandaag de dag uit zou moeten zien!

Eén ding is daarbij nog niet vermeld, de M256 ligt al in de vernieuwde S-klasse en valt daar op door een zijdezachte loop en een subtiele achtergrondruis. En dat zijn dan weer kwaliteiten die je niet noodzakelijkerwijs zoekt in een sportmodel van AMG, maar het totale pakket wel meteen des te lekkerder maken.

Of dat ook echt zo is vertellen we je na een potje deftig sturen in één van deze nieuwkomers.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: