Mercedes gaat het zoeken naar een parkeerplaats makkelijker maken

Soms kost de dagelijkse zoektocht naar een parkeerplaats bijna net zoveel tijd als de rit zelf. Dat levert vaak stress en ergernis op. Daarbij rijden auto’s regelmatig langs vrije plaatsen zonder er te parkeren.

Zou het niet mooi zijn als informatie over locatie en afmetingen van deze parkeerplaatsen voor andere automobilisten beschikbaar zou zijn? Dat is precies waar Mercedes-Benz en Bosch aan werken. Samen zijn ze bezig met het testen van ‘Community-based Parking’, een nieuwe, intelligente service voor het snel en makkelijk vinden van parkeerplaatsen.

De Duitse stad Stuttgart dient aanvankelijk als testgebied voor een pilotproject met diverse Mercedes-Benz testauto’s. Met behulp van onboard-sensoren leveren de auto’s gegevens over beschikbare parkeerplaatsen langs de weg, die ze via een communicatie-interface melden en ontvangen.

Parken Vereinfacht die innerstädtische Parkplatzsuche vernetzte Lösung für das schnelle Auffinden frei verfügbarer Parkplätze parking simplifies parking in cities connected solution for rapidly locating available parking spaces on the street

“Nagenoeg al onze Mercedes-Benz personenauto’s zijn intelligent met elkaar verbonden. Wanneer ze dan ook nog voorzien zijn van de benodigde sensoren, is het voor ons niet meer dan een consequente stap om de gegevens, die tijdens het voorbijrijden verzameld worden, te gebruiken voor het snel vinden van een parkeerplaats”, aldus Sajjad Khan, hoofd Digital Vehicle and Mobility bij Mercedes-Benz.

“Met Community-based Parking wordt parkeren een kwestie van samenwerking. Daarmee kunnen we de zoektocht naar een parkeerplaats verkorten en automobilisten snel naar vrije parkeerplaatsen loodsen”, aldus Dr. Rolf Nicodemus, projectleider Connected Parking bij Bosch.

Auto’s maken gebruik van reeds beschikbare sensoren

De toch al in de auto ingebouwde ultrasoonsensoren scannen bij het rijden tot een snelheid van 55 km/h constant de rand van de weg. De informatie over beschikbare parkeerplaatsen wordt via een beveiligde verbinding van het Daimler Vehicle Backend ter verwerking naar de Bosch IoT Cloud verzonden.

Met behulp van data-mining worden vrije ruimten langs de weg als parkeerplaatsen geïdentificeerd: wordt er bijvoorbeeld in een drukke straat op een bepaalde plek veelvuldig een beschikbare plaats herkend, dan is dit naar alle waarschijnlijkheid geen parkeerplaats maar een uitrit.

Parken Vereinfacht die innerstädtische Parkplatzsuche vernetzte Lösung für das schnelle Auffinden frei verfügbarer Parkplätze parking simplifies parking in cities connected solution for rapidly locating available parking spaces on the street

In een eerste vervolgtraject van de service onderzoeken Mercedes-Benz en Bosch hoe groot de waarschijnlijkheid van een vrije parkeerplaats in een bepaalde straat is. In een volgende stap en bij een hogere marktpenetratie van Community-based Parking zou het in de toekomst zelfs mogelijk moeten zijn, de beschikbaarheid en afmetingen van parkeerplaatsen langs de weg in realtime weer te geven.

In combinatie met andere gegevens over vrije parkeerplaatsen, bijvoorbeeld in openbare parkeergarages, worden de gegevens van Community-based Parking vervolgens als digitale kaart met parkeerplaatsen weergegeven op het display of in de Mercedes me-app. Deze plaatsen kunnen dan als navigatiebestemming worden ingegeven.

Minder frustratie bij het autorijden

Wie sneller een parkeerplaats vindt, bespaart tijd, brandstof en spaart daarmee zowel de zenuwen als het milieu. Samen met parkeerassistentiesystemen als de Remote Park Pilot, voor het eerst leverbaar in de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse, zorgt Community-based Parking voor minder stress bij het parkeren.

Een mooi initiatief. Dus Mercedes, zet bij ondergetekende maar een nieuwe E43 AMG 4-Matic op de oprit zodat ik ook nog een beetje snel naar die parkeerplaats toe kan rijden. Voordat iemand die parkeerplaats anders weer voor m'n neus inpikt.

Mercedes E-klasse E43 AMG 4-Matic 9G-Tronic zwart 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: